Preşedintele judecătorilor EULEX demisionează din funcţie şi denunţă corupţia din interiorul instituţiei

Președintele judecătorilor EULEX, organismul european însărcinat cu anchetarea și judecarea dosarelor sensibile din Kosovo, și-a anunțat demisia, denunțând 'corupția' din cadrul misiunii, într-un interviu apărut joi în cotidianul francez Le Monde.  "În ultimele săptămâni, am denunțat mai multe cazuri de corupție din cadrul misiunii", a declarat britanicul Malcolm Simmons.

16 nov. 2017, 13:39
Preşedintele judecătorilor EULEX demisionează din funcţie şi denunţă corupţia din interiorul instituţiei

În paralel, o sursă europeană de la Pristina intervievată de AFP în legătură cu acuzațiile britanicului a explicat, fără multe detalii, că există „cinci anchete împotriva sa la Bruxelles, independent de EULEX”. Două sunt în fază finală, a adăugat această sursă.

„EULEX nu este o misiune care urmărește să promoveze un stat de drept. Este o misiune politică”, a acuzat judecătorul britanic în interviul pentru Le Monde.

El reproșează EULEX că a dorit „să ducă la căderea unei părți a clasei politice kosovare, cum a fost cazul lui Fatmir Limaj”, fost comandant al gherilei pro-albaneze UCK și lider al unui partid care este în opoziție cu președintele Hashim Thaçi.

„Există presiuni constante asupra judecătorilor”, a mai spus Malcolm Simmons, care prezidează adunarea judecătorilor EULEX din 2014, potrivit Agerpres.

„Mulți dintre colegii mei sunt onești și corecți. Însă ei nu combat sistemul, se acomodează, pentru că ei știu că dacă le-ar veni ideea să acționeze corect, ar avea probleme”, a acuzat el.

În octombrie 2014, alte acuzații de corupție au fost aduse de o procuroare britanică împotriva unor colegi. Însă acuzațiile au fost abandonate, ancheta neputând să demonstreze faptele de dare de mită.

EULEX, care numără în prezent 800 de angajați, a fost creată în 2008, la câteva luni după ce Kosovo și-a proclamat independența față de Serbia. Ea are ca mandat să ajute la crearea unui sistem judiciar stabil ocupându-se de dosarele considerate prea sensibile de către justiția locală.