Prima reacţia a Parchetului, după ce reprezentanta a fost dată afară de la dezbaterea Comisiei juridice

Ministerul Public informează asupra faptului că participarea reprezentanților săi la dezbaterile privind modificările legislative de interes judiciar reprezintă o tradiție.

14 feb. 2017, 11:39
Prima reacţia a Parchetului, după ce reprezentanta a fost dată afară de la dezbaterea Comisiei juridice

„Prezența reprezentanților Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție la lucrările în comisiile parlamentare, precum și în grupurile de lucru constituite la nivelul Ministerului Justiției sau Consiliului Superior al Magistraturii, este necesară pentru îndeplinirea rolului constituțional de a reprezenta interesele generale ale societăţii şi de a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor.

Totodată, Ministerul Public informează asupra faptului că participarea reprezentanților săi la dezbaterile privind modificările legislative de interes judiciar reprezintă o tradiție, concretizată în studierea proiectelor de lege, formularea de observații în faza de elaborare a acestora, formularea de propuneri ca urmare a deciziilor Curții Constituționale, identificarea nevoilor suplimentare de reglementare sau de amendare a textelor existente etc. Conducerea Ministerului Public își exprimă speranța ca, și pe viitor, să fie permisă participarea procurorilor, în calitate de invitați, la procesul de elaborare a legislației privind activitatea sistemului judiciar.

Citeşte şi: Reprezentanta Parchetului General, dată afară de la dezbaterea OUG 14. Augustin Lazăr: Nu poate fi calificat acest gest

Ministerul Public apreciază că prin acordarea de sprijin tehnic, specializat, procurorii și-au adus contribuția la transpunerea în practică a principiului securității juridice, conform căruia temeinicia unui stat de drept este dată, printre altele, de predictibilitatea și calitatea legilor sale”, se arată în comunicatul Parchetului.

Citeşte şi: Şerban Nicolae, despre scandalul din Comisia Juridică: Am constatat că s-au autoinvitat cei de la Ministerul Public