Raed Arafat: „E posibil să mai avem morţi şi în ţară, şi afară. Mai sunt cazuri critice”

Raed Arafat, secretarul de stat în MAI, a vorbit la Digi 24 despre procedurile urmate în cadrul tragediei de la Colectiv, despre cum ar putea face față alte județe din țară unei tragedii similare celei de la clubul Colectiv dar și despre posibilitatea păstrării sale în funcție de către noul ministru de la Interne. " Nu sunt lipit de scaun. Îmi fac treaba pentru că îmi place, când nu mai e nevoie de mine plec".

16 nov. 2015, 11:47
Raed Arafat: „E posibil să mai avem morţi şi în ţară, şi afară. Mai sunt cazuri critice”

„Am ajuns la 56 de decedaţi. Ultimul era aşteptat, chiar dacă gradul de arsuri era mic. Erau altele acolo. Bilanțul include şi cei decedaţi şi cei din primă fază. Victimele au avut mai multe agresiuni simultane. Arsură, gaze, arsură internă şi la unii agresiunea mecanică. Au fost călcaţi – au fracturi de coaste. Aceste tipuri îngreunează mult operaţiunile medicale şi pot reduce şansele. Dacă ai avea 40% arsuri, ai o şansă mare să supraviețuiești. Acum începe valul direct din cauza arsurilor externe, infecţii care sunt aproape inevitabile după o perioadă, stări de septicemie şi care duc la decese. Mai avem unii critici cu arsuri interne. Nu va fi un val în masă, e posibil să pierdem şi în ţară, şi afară. Acolo s-au transportat şi cazuri grave. E mai posibil să facem câte un transfer individual, in rest, situația este echilibrată”, a declarat Raed Arafat la Digi 24. 

Raed Arafat: Numărul MORŢILOR în urma incendiului din Colectiv este posibil să crească

„Prevenire 100% nu există însă”

„Intervenția la astfel de situație nu se calculează în termeni obișnuiți. E un accident grav, cu foc, s-a activat un plan roșu pentru el. Vedeți că în primele 11 minute a sosit prima ambulanță, apoi de la SMURD, apoi ambulanțe, SMURD. Ambulanțele nu stau în București libere. O să vedeți o creștere și apoi o stabilizare. Dacă funcționa foarte bine putea să nu ajungem aici. Prevenire 100% nu există însă”.

„Au fost ambulanţe private”

„Ambulanțele private și-au făcut treaba lor. Noi aveam nevoie de mașini private să facă ce nu mai făceau față ambulanțele publice. La fața locului am adus ambulanțe ce au adus echipamente standardizate. Tot sectorul a lucrat, inclusiv privații – noi prin lege îi chemăm. Astea sunt speculații, există în lege, au fost folosiți conform legislației. Pe lângă cele 57 de ambulanțe am putut mobiliza mașinile mari, trei la număr, dotate cu câte patru tărgi fiecare. Au fost folosite și mașini particulare și taxiuri. Nicio țară nu îți garantează că vei avea câte o ambulanță pentru fiecare victimă. Aici dacă vedeți ce s-a întâmplat – numărul creștea. Ce s-a întâmplat la noi se putea întâmpla în fiecare țară”.

„Dacă mergeam acum 2 luni și închideam discoteci că au prea mulți oameni, ne sărea toată lumea în cap. Acum nu mai zice nimeni nimic”

„Noi de la începutul anului, și dovada există, nu aveam posibilitatea impunerii, mai ales închiderii. Legislația s-a închis. Am început să închidem fără să ținem cont de cine sună. De fapt acum nu mai sună. Eu sunt convins că dacă mergeam acum 2 luni și închideam discoteci că au prea mulți oameni, ne sărea toată lumea în cap. Acum nu mai zice nimeni nimic. Am fost acuzați că am adus oameni fără experiență la ISU. Nu e adevărat”, a mai spus Arafat.