Scandal diplomatic româno-ungar. Victor Ponta critică dur „derapajele inacceptabile” ale ambasadorului ungar

Victor Ponta a reacţionat, marţi, pe Facebook, pe marginea tensiunilor dintre Bucureşti şi Budapesta, calificând drept "derapaje inacceptabile" declaraţiile ambasadorului Ungariei în România.

11 aug. 2015, 15:40
Scandal diplomatic româno-ungar. Victor Ponta critică dur „derapajele inacceptabile” ale ambasadorului ungar

Nu doresc să cad în capcana provocărilor de la Budapesta, dar Guvernul României nu poate tolera la nesfârșit derapajele inacceptabile ale Ambasadorului Ungariei la București sau ale altor oficiali maghiari care ne vizitează țara! Poziția MAE din România a fost extrem de echilibrată și în acord cu normele și standardele europene! Și o precizare necesară – respect Ungaria și poporul maghiar, dar nu trebuie să primesc aprobare de la Budapesta ca să-mi expun opiniile legitime privind țara mea / nu sunt constrans de liderii PPE (așa cum din păcate sunt alți colegi din politica românească) să închid ochii și să înghit cu umilință asemenea derapaje de la normele diplomatice și de respect între două țări!„, a scris Victor Ponta pe Facebook.

Mesajul premierului vine în aceeaşi zi în care Victor Micula, ambasadorul român la Budapesta, s-a prezentat la Ministerul Afacerilor Externe ungar, după ce a cerut, luni, o audienţă, pentru a discuta pe tema declaraţiilor ambasadorului ungar la Bucureşti, Botond Zakonyi.

Victor Micula a cerut luni o audienţă la MAE al Ungariei şi a mers marţi la sediul ministerului pentru a exprima dezacordul puternic faţă de conţinutul declaraţiilor făcute de ambasadorul Zakonyi Botond cu privire la ansamblul relaţiilor bilaterale româno-ungare.

„Precizăm că audiența desfășurată astăzi, 11 august, la sediul Ministerului Afacerilor Externe ungar, unde dl. Ambasador Victor Micula a fost primit de secretarul de stat Levente Magyar, a avut loc la solicitarea părții române, transmisă MAE ungar în cursul zilei de ieri, 10 august, și nu ca urmare a unei convocări din partea MAE ungar. La solicitarea Ambasadei României, MAE ungar a răspuns în cursul dimineții de astăzi, 11 august, stabilind audiența pentru aceeași zi”, se arată într-un comunicat aal MAE.

Sursa citată precizează că audiența a fost cerută ca urmare a instrucțiunilor MAE român pentru a transmite direct oficialilor ungari poziția părții române privind interviul acordat de ambasadorul ungar la București cotidianului România Liberă.

Scandal DIPLOMATIC între România şi Ungaria. Ambasadorul român la Budapesta s-a prezentat la MAE ungar

„Ambasadorul român la Budapesta a transmis aceleași mesaje pe care reprezentatul MAE român le-a comunicat însărcinatului cu afaceri a.i. al Ambasadei Ungariei la București în cursul zilei de ieri, 10 august”, adaugă aceeași sursă.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) l-a convocat luni dimineață, ca urmare a interviului recent acordat de ambasadorul ungar, Zakonyi Botond, pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Ungariei la București, Nagy Karoly Zoltan, context în care s-a arătat că partea ungară nu este încă pregătită să respecte cadrul general al relației bilaterale, potrivit unui comunicat remis de MAE.

Scandal DIPLOMATIC între România şi Ungaria. Declaraţii HALUCINANTE ale ambasadorului Zakonyi