SCANDAL la Ministerul de Externe: Un ambasador, înregistrat când ameninţă un consul VIDEO

Scandal la Ministerul de Externe, cu înregistrări explozive la cel mai înalt nivel. Consulul României la Ankara susţine că a fost ameninţat de mai mulţi oficiali de rang înalt din cadrul MAE, dar şi de ambasadorul României în Turcia. Consulul susţine că are înregistrări în care oficialii îi vorbesc ca la uşa cortului.

09 mart. 2016, 11:21
SCANDAL la Ministerul de Externe: Un ambasador, înregistrat când ameninţă un consul VIDEO

stiripesurse.ro a intrat în posesia unei înregistrări care poate să arunce în aer Ministerul de Externe. Înregistrarea, făcută de șeful secției consulare a Ambasadei României la Ankara, Cristian Radu, îi are ca protagoniști pe șeful Corpului de Control, Silviu Barbu, și pe directorul Departamentului Consular, Bogdan Stănescu.

Înregistrarea datează din luna iunie 2015 și a fost făcută după ce Cristian Radu a susținut examenul pentru postul de șef secție consulară la Ankara. Diplomatul Radu a ajuns la Ankara, de unde a fost rechemat după numai cinci luni. Asta pentru că, susține el, ar fi deranjat intermediarii vizelor care aveau legătură cu personalul din Ambasadă, care ar fi luat o parte din banii de la cei care obțineau vize pentru România.

Din înregistrare, se poate observa cum Silviu Barbu, șeful Corpului de Control, îi precizează lui Cristian Radu că nu poate pleca în misiune cât timp are proces pe rol cu MAE și că ar fi bine să renunțe. Același lucru îl spune și șeful direct al lui Radu, Bogdan Stănescu. În plus, Barbu îl avertizează pe Radu că cine are curajul să meargă să spună presei ce se întâmplă în MAE va fi „executat”. Conform avocaților diplomatului Radu, ceea ce s-a întâmplat poate fi încadra la șantaj, amenințări și abuz în serviciu.

 

Referitor la acest articolul, MAE face următoarele precizări:

„Persoana în cauză (Cristian Radu – n.r.) a fost rechemată din misiunea de la Ankara ca urmare a sesizării unor abateri disciplinare și profesionale. Diplomatul respectiv a fost sancționat disciplinar în cursul anului 2014 pentru abateri în activitatea consulară desfășurată la Consulatul General al României la München. Toate acuzațiile reproduse în articol au fost formulate ulterior dispunerii măsurii de încetare a misiunii la Ankara. Anterior rechemării sale în ţară, consulul nu a semnalat niciun fel de nereguli legate de procedura de acordare a vizelor.
De asemenea, nu s-au înregistrat reclamații din partea solicitanților de vize, iar echipa de control trimisă de MAE la Ankara nu a constatat probleme în acest sens.

De altfel, dispoziţiile legale în materie de vize impun obligativitatea prezenței personale a solicitanților la momentul depunerii cererilor la misiunile diplomatice și oficiile consulare române, excepțiile fiind expres și limitativ prevăzute de lege. De asemenea, taxele consulare aferente eliberării vizelor sunt stabilite prin lege, prevederile aplicabile fiind respectate cu stricteţe de către toate consulatele României.

Conducerea MAE a dispus verificarea tuturor informaţiilor apărute în articolul respectiv, inclusiv cele care par a arăta că un angajat al MAE ar fi efectuat înregistrări ilegale ale unor convorbiri, urmând ca la finalizarea anchetei să se ia măsurile legale care se impun, în conformitate cu legislaţia românească în vigoare. Aceste măsuri vor fi comunicate, în mod transparent, opiniei publice”.