Tăriceanu, despre informările SRI: Nu ţin minte informări pe diluanţi sau pe Hexi Pharma

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, sâmbătă, la Ploiești, că nu își aduce aminte numărul informărilor pe care le-a primit de la SRI în mandatul său cu privire la dezinfectanţi, precizând că un prim ministru poate primi zeci de informări pe zi, însă SRI avea obligaţia de a sesiza organele de anchetă.

14 mai 2016, 14:42
Tăriceanu, despre informările SRI: Nu ţin minte informări pe diluanţi sau pe Hexi Pharma

„Nu ţin minte de acum peste opt ani informări pe diluanţi sau pe Hexi Pharma. Ca prim ministru primești pe zi zeci de informări. Hai să spunem că primul ministru — cu toate că mai ai consilieri, anumite informări mai trec eventual și prin mâna unor consilieri—nu sesizează, nu observă. SRI are obligaţia să trimită la Procuratură aceste informaţii și Procuratura are obligaţia să cerceteze dacă faptele care sunt menţionate în aceste informări sunt adevărate sau nu. (…) Informaţiile acestea se verifică și poate să le verifice întotdeauna SRI-ul. Le dă procuraturii și Procuratura face o cercetare în acest sens”, a declarat Tăriceanu, într-o conferinţă de presă, răspunzând unor întrebări, relatează Agerpres.

De asemenea, el a precizat că i-a sugerat premierului Dacian Cioloș să facă o celulă de criză pe problema dezinfectanţilor, punctând că reacţia acestuia este „întârziată”.

Citeşte şi: Cioloş: Am primit mai multe informaţii în aceste zile de la SRI. Guvernul a trimis la Parchet raportul Hexi Pharma

„Sigur că într-o situaţie de criză, cum este aceasta actuală, i-am sugerat primului ministru că ar fi trebuit să facă nu un grup de lucru (…), ci să facă o celulă de criză care să fie în măsură să dea un răspuns rapid la actuala situaţie. (…) În funcţie de asta ar fi trebuit adoptat rapid un plan de măsuri. Nu știu ce face premierul, am văzut că întreprinde ceva, sigur, o reacţie întârziată și din cauza situaţiei de la Ministerul Sănătăţii, dar în mod normal celula de criză nu trebuia să funcţioneze neapărat la nivelul primului ministru. Nici nu există! Ea ar fi trebuit să fie pusă în mișcare, să fie aduși cei mai buni specialiști din domeniu (…) și problema probabil că până în momentul de faţă ar fi avut un răspuns”, a arătat Tăriceanu.

Citeşte şi: Nicolăescu: Am primit de la SRI informări despre infecţiile nosocomiale. Luam act de ele, iar dosarele plecau înapoi