ZECI DE ŞCOLI sunt ÎNCHISE din cauza viscolului puternic. Vezi unde nu se învaţă miercuri

Viscolul crează mari probleme în nordul ţării. În Iaşi şi Vaslui mai multe şcoli au rămas închise şi miercuri.

07 ian. 2015, 12:53
ZECI DE ŞCOLI sunt ÎNCHISE din cauza viscolului puternic. Vezi unde nu se învaţă miercuri

Sfântul Ion a venit cu vreme deosebit de rece, geroasă în orele dimineţii în cea mai mare parte a ţării.

Staţiile meteo au înregistrat miercuri -26 la Dumbrăveni, -25 de grade la Miercurea Ciuc şi Sf. Gheorghe, -22 de grade la Tg. Lăpuş, -21 la Baia Mare, -20 la Vărădia de Mureş, -19 grade la Bozovici, -17 la Lugoj, -15 la Reşiţa şi -14 grade Celsius la Mahmudia. 

Din cauza vremii nefavorabile, mai multe unităţi de învăţământ din judeţele Iaşi şi Vaslui au suspendat, miercuri, parţial sau total cursurile. Potrivit Mediafax, o parte din cursuri au fost suspendate în 17 unităţi de învăţământ din judeţul Iaşi pentru că aproximativ 1.200 de elevi şi mai mulţi profesori nu au putut ajunge la şcoli din cauza drumurilor înzăpezite.

De asemenea, cursurile în 36 de unităţi de învăţământ din judeţul Vaslui, unde învaţă aproximativ 2.000 de elevi şi preşcolari, au fost suspendate, miercuri, din cauza ninsorilor abundente care au blocat drumurile.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui, cursurile au fost suspendate în 36 de şcoli şi grădiniţe din comunele Rebricea, Ciocani, Roşieşti, Rafaila, Tanacu, Voineşti şi Dimitrie Cantemir, fiind afectaţi 1.929 de elevi şi preşcolari.

În judeţul Vaslui, patru drumuri judeţene sunt închise circulaţiei, miercuri, din cauza viscolului, iar pe alte trei traficul traficul se desfăşoară cu dificultate.

Cursurile neefectuate vor fi recuperate în perioada următoare după un grafic de recuperare a materiei aprobat de inspectoratele şcolare judeţene.

Luni, în 9 judeţe ale ţării 21 de unităţi şcolare au fost închise din cauza vreme. Trei unităţi de învăţământ din judeţul Vaslui au fost închise, marţi, din cauza vremii nefavorabile. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui, peste 1.200 de elevi din trei unităţi de învăţământ nu au mers la şcoală după ce conducerile şcolilor respective au decis suspendarea cursurilor din cauza drumurilor impracticabile. 

În plus, o şcoală şi o grădiniţă din judeţul Cluj au fost închise marţi, iar o parte din cursurile altor unităţi de învăţământ au fost suspendate, marţi, deoarece elevii nu au mai putut ajunge la ore din cauza zăpezii şi a viscolului care face drumurile impracticabile, peste 200 de copii fiind afectaţi de această situaţie.

Potrivit şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, în comunele Valea Ierii, Mărişel şi Iara, elevii nu au putut ajunge la şcoală din cauză că drumurile sunt acoperite de zăpadă, iar în Fizeşu Gherlii grădiniţa este închisă, după ce au apărut defecţiuni la centrala termică. 

GER ARCTIC în mai multe zone din ţară. A fost CEA MAI GEROASĂ DIMINEAŢĂ de SF. Ion din ultimii 50 de ani

Meteorologii spun că miercuri, vremea a fost deosebit de rece, geroasă dimineaţa şi noaptea în cea mai mare parte a ţării. Nici după prânz gerul nu se înmoaie prea mult în unele zone, maximele urman a pleca de la numai -14 grade în Transilvania şi se vor opri la -2 grade, izolat, în Oltenia. Va fi soare si cativa nori rataciti dimineata, dar nu mai izolat va fulgui. Vântul continua sa fie agitat în prima parte a zilei la munte şi în sud-estul ţării, ceea ce va face ca gerul sa fie mai aprig, in timp ce in zonele joase de relief, izolat, va fi ceaţă, asociată cu depunere de chiciură.

Ramane foarte frig in Bucuresti si miercuri, o vreme geroasa dimineata, dar nici la amiaza nu va fi cu mult mai bine, pentru ca meteorologii anunta o maxima de -6….-5 grade, in conditiile in care este o zi destul de insorita cu vant cel mult moderat.

VREMEA ÎN BUCUREŞTI: GER în Capitală. Ce se va întâmpla în weekend

PROGNOZA METEO: Joi, dupa o dimineata foarte geroasa in aproape toata tara, cu -28 de grade in estul Transilvaniei, la orele pranzului termometrele nu arata mai mult de -12 grade în Transilvania şi -2…-1 grad în sud-vestul teritoriului. Norii se inmultesc in vestul, nordul şi centrul ţării, unde spre seara incepe sa ninga, iar in zonele joase de relief, îndeosebi dimineaţa, pe arii restrânse se va semnala ceaţă, asociată cu depunere de chiciură.

Vremea ramane deosebit de rece in Bucuresti, geroasă dimineaţa cand termometre vor arata in jur de -13 grade, iar peste zi acestea nu reusesc sa stranga mai mult de -7…-5 grade. Meteorologii anunta soare, dar in conditiile acestor temperaturi am putea spune ca va fi soare cu dinti, insa vestea buna este ca vantul va fi destul de linistit, asa ca nu va amplifica si mai mult senzatia de rece.

PROGNOZA METEO: Si vineri dimineata mai vorbim despre ger în sudul, estul şi centrul teritoriului, apoi temperaturile cresc usor si la amiaza vor ajunge pana la -7 grade in depresiuni si 6 grade in Banat. Norii acopera aproape in intregime cerul si ninge pe arii extinse, mai putin in Banat şi sudul Crişanei, unde precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi trecător ploaie şi vor favoriza, izolat, depuneri de polei. În nord-vest şi centru ninsorile vor fi mai abundente, iar vantul prinde putere în majoritatea regiunilor, in timp ce la munte va sufla tare, viscolind sau spulberând zăpada. Nu lipseste nici ceata din peisajul meteo al acestei zilei, pentru ca dimineata, pe arii restrânse în zonele joase din sud şi est, va fi ceaţă asociată cu chiciură.

Deşi ziua incepe cu temperaturi foarte scazute in zona Bucurestiului, respectiv -15…-13 grade si conditii de ceata, pana la pranz temperatura urca spre -4…-3 grade, adica o idee mai cald fata de ieri. Va fi innorat şi temporar, începând cu orele amiezii, ninge slab, in timp ce vantul este destul de agitat.

In weekend se incalzeste astfel ziua temperaturile vor ajunge sa se incadreze intre 0 şi 7 grade, iar noaptea nu mai vorbim despre ger. Dar, acesta incalzire este de scurta durata pentru ca de luni se raceste, insa nu foarte mult. In jumătatea vestică a teritoriului sunt asteptate precipitaţii, la începutul mai ales ninsori in nord-vest, centru si la munte şi mixte în restul zonelor, pentru ca mai apoi sa vorbim in special despre ploi, iar in aceste conditii se va forma polei.