Tabletă vs. manual tipărit la şcoală. Ce spun specialiştii

Virgiliu Gheorghe, doctor în bioetică şi biofizician, atrage atenţia asupra riscurilor la care sunt expuşi copiii care folosesc suporturi digitale în şcoli. Asociaţiile de Părinţi şi Profesori iau deja atitudine şi vin cu alternativa manualelor tipărite, concepute însă ţinând cont de ultimele descoperiri în plan pedagogic, psihologic şi estetic.
Romania TV
05 feb. 2015, 08:52
Tabletă vs. manual tipărit la şcoală. Ce spun specialiştii

Utilizarea suportului digital în procesul de învățare sau în lectura recreativă are un impact negativ atât asupra reconstrucției mentale a informațiilor, cât și asupra dezvoltarii neuronale și neuro-psihologice a copiilor, susţine Virgiliu Gheorghe, secretar ştiinţific al Institutului pentru Cercetări Psihosociale şi Bioetică.

„Părăsirea civilizaţiei Gutenberg în favoarea lumii digitale se va dovedi  în următorii câţiva ani a fi unul dintre cele mai mari eşecuri din istoria şcolii moderne româneşti. De fapt, în aceste condiţii vom fi martorii apariţiei nu numai a unei generaţii practic analfabete, ci şi şi a unei generaţii în care problemele de învăţare şi dezabilitățile mentale vor constitui principala chestiune cu care se vor confrunta părinţii, instituţiile din domeniul educaţiei şi sănătăţii din ţara noastră. Cine va răspunde în faţa legii şi a poporului român pentru această măsură abuzivă şi iraţională prin care se încearcă înlocuirea manualelor cu tabletele în România?”, a declarat Virgiliu Gheorghe.

Citeşte şi Specialist: Dezvoltarea mediului digital, unul dintre cele mai mari eşecuri din istoria şcolii moderne

Gheorghe atrage atenţia asupra faptului că unele probleme comportamentale ale copiilor pot fi explicate inclusiv prin folosirea de mici a telefoanelor mobile şi a tabletelor. „Veţi vedea copii mici plictisiţi, retraşi, izolaţi. Generaţii care se plictisesc, depresivi cu tendinţe spre suicid”, a spus Gheorghe.

Părinţii şi profesorii iau atitudine

Puşi în faţa alternativei manualelor digitale, mai mulţi părinţi şi dascăli vin cu soluţia unor îndrumătoare şcolare, manuale cu un design deosebit şi care ţin cont de ultimele descoperiri în plan pedagogic, psihologic şi estetic. Până acum, au fost lansate două astfel de îndrumătoare, în cadrul unui păroiect  național „Un manual românesc pentru copilul tău”, derulat de Asociația Dascălilor Români și de Asociația Părinților și Profesorilor Ortodocși „Grigorie Palama” şi susţinut de  Asociaţia Părinţilor pentru o Educaţie Sănătoasă. Îndrumătoarele sunt concepute conform curriculei naționale propusă de Ministerul Educației Naționale și le permit atât dascălilor, cât și părinților, să le ofere celor mici o educație bazată pe valori.

Primul manual de arte pentru clasa zero

Este vorba despre „Îndrumător de Arte Vizuale pentru clasa pregătitoare și clasa I”, primul instrument de lucru în domeniul artelor pentru această grupă de vârstă, cu o viziune novatoare, o alternativă  interesantă la ghidurile didactice și caietele de lucru deja existente. Îndrumătorul a fost conceput pe parcursul a șapte ani de 30 de cadre didactice și specialiști în diverse domenii. În întregime ilustrat (pictură, colaj, arte textile, origami, bricolaje, sculptură şi grafică) de către copii, îndrumătorul oferă teme plastice atractive şi subiecte fascinante  pentru cei mici.Pracric, manualul esre rezultatul unei munci de cercetare care a durat peste 10 ani, în cadrul unor proiecte-pilot susținute în grădinițele și școlile capitalei și în țară. Au fost implicaţi în jur de 1.000 de copii proveniţi din diverse zone (rural, urban), de diferite condiţii sociale (inclusiv copii instituţionalizaţi), cu vârste cuprinse între 2 şi 10 ani, autori ai unei arhive valoroase de creații plastice, care se încadrează în cel puțin 25 de secţiuni artistice şi tehnici de lucru. „Scopul creaţiei copilului este „frumosul” doar în accepţiunea acestuia ca formă finală apreciată de adultul-ţintă. Din acest motiv, marea majoritate a copiilor talentați sunt frustraţi de la primele încercări de către o atitudine ignorantă a celor din jur care, nefiind specialişti nici în educaţie, nici în psihologie, şi cu atât mai puţin în expresia artelor vizuale, ajung să inhibe și să traumatizeze la nivel mental copilul.Lucrând în sistem, pot admite că au existat o mulţime de generaţii de copii cărora, în loc să le fie stimulată creativitatea, le-a fost nimicită programatic de către manuale şi metodologii nepotrivite, care urmăreau mai cu seamă în educaţie obiective politice. Din păcate, cel puţin în câmpul învăţământului preşcolar sau primar, aceste formule încă nu au fost reevaluate, iar pe piaţa educaţiei la noi încă nu au apărut alternative conform cu descoperirile în plan pedagogic, psihologic şi estetic care funcţionează de decenii în alte ţări”, a declarat Cosmina Dragomir, doctor în arte plastice și decorative al Universităţii de Artă Bucureşti şi unul dintre autorii Îndrumătorului de arte vizuale. Potrivit acesteia, prin activitațile creative, școlarul învață, copilul scrie, își notează și reține fragmente din realitate.

Citeşte şi Ministerul Educaţiei vrea să introducă tablete în toate şcolile, inclusiv în mediul rural

Un altfel de manual de matematică

Cel de-al doilea manual, „Memorator – Îndrumător de matematică pentru clasa a V-a”, își propune să arate drumul corect spre înțelegerea matematicii, „ca o știință frumoasă, ascunsă  elevilor din cauza unor programe școlare greșit alcătuite, prea încărcate, cu chestiuni secundare și fără suficiente legături cu viața”, potrivit prof acad. Solomon Marcus.˝ Teoria va fi urmată de exerciții, ca exemple și așa elevii vor înțelege cum se aplică teoria și sper că nu vor mai lucra mecanic. Dacă elevii vor învăța teoria foarte bine, ideile vor venii imediat cum vor citi ipoteza. De exemplu, dacă vom avea o împărțire cu rest, ne vom gândi la teorema împărțirii cu rest, dacă vom avea bisectoare și paralele, ne vom gândi la unghiuri egale și unghiuri determinate de paralele intersectate de o secantă. Acest memoratoare, având alături teorie și exemple, îl pot folosi toți elevii, inclusiv cei care sunt mai puțin talentați la matematică și dacă vor învăța foarte bine teoria, atunci vor realiza că matematica nu este dificilă”, explică profesorul.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Inimaginabil! Un elev din Vaslui luase BAC-ul cu 6,7 dar a făcut contestație. Rezultatul final e fără precedent
Capital.ro
Testare pentru șoferi. Permisul de conducere se va lua mai greu. Noua probă obligatorie
Playtech.ro
Cât vor plăti românii în plus pe litrul de benzină și motorină de la 1 august, după noile taxe aplicate de Guvern
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Tărâmul din România unde timpul se roagă. O comoară pentru veșnicie
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Descoperirea misterioasă dintr-o criptă, legată de Vlad Țepeș, care ar putea rescrie istoria...
Capital.ro
Regulă nouă pentru permisul de conducere. Cursul a devenit obligatoriu de la 1 iulie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Anunț important pentru românii care plătesc cu bani cash!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună