În prima zi după ridicarea restricțiilor de circulației Piața Constituției a fost plină de mașini și tineri care au așteptat aceasta zi de relaxare. La ambele intrări in Piața Constituției s-au creat cozi interminabile.
Cişteşte şi: Finalul STĂRII DE URGENŢĂ, sărbătorit cu focuri de artificii în Bucureşti
Mulți tineri nu au conștientizat situația în care se aflau, iar masca și distanțarea socială lipseau cu desăvârșire.
Citeşte şi: Amenzi pentru nepurtarea măştii de protecţie. Ludovic Orban: „După perioada de informare putem da amenzi”
Polițiștii și jandarmii au avut o noapte grea. Aceștia au dat mai multe avertismente privind măsurile de protecție.
Citeşte şi: WEEKEND FĂRĂ AMENZI. De când se aplică sancţiuni pentru cei care încalcă restricţiile în starea de alertă
Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență care reglementează starea de alertă prevede o serie de măsuri care trebuie luate de cetăţeni și o serie de interdicții, precum cea de a ieși din localitate, cu anumite excepții.
În hotărâre nu sunt prevăzute însă amenzi pentru cei care nu poartă mască în spațiile închise și în transportul public, nici pentru cei care încalcă restricțiile de deplasare.
Textul hotărârii arată doar că „la solicitarea instituțiilor abilitate cu exercitarea controlului respectării măsurilor stabilite pe timpul stării de alertă, situaţiile exceptate potrivit prevederilor alin (2) (3, n.r.) se justifică prin declarație pe propria răspundere”.
Această hotărâre reglementează starea de alertă până luni, când va intra în vigoare legea adoptată de parlament în acest sens.
În textul de lege (ataşat) sunt prevăzute și sancțiuni. Astfel, „circulația persoanelor, pietonală sau cu vehicule, în locurile și, după caz, în intervalele orare în care aceasta a fost interzisă sau restrânsă” se sancționează cu amendă de la 500 lei la 2.500 lei.