CAMPANIA PENALILOR. Primari cu probleme în justiţie, care candidează pentru un nou mandat

Înscrierile pentru alegerile locale s-au încheiat marţi, 26 aprilie. Lista cu candidaţii la primării este stufoasă şi extrem de diversă. Miza pentru alegerile din 5 iunie este mare, iar bătălia se anunţă foarte strânsă. Astfel că, în aventura pentru câştigarea fotoliului de edil s-au aruncat câteva nume de politicieni care au probleme serioase cu legea.

27 apr. 2016, 07:48
CAMPANIA PENALILOR. Primari cu probleme în justiţie, care candidează pentru un nou mandat

O mulţime de politicieni au dat cu subsemnatul la DNA în ultimii ani. Printre ei se află şi primari, pe numele cărora procurorii au deschis dosare grele. Unii dintre edili sunt condamnaţi, alţii au fost arestaţi sau sunt cercetaţi sub control judiciar, alţii sunt trimişi în judecată, urmăriţi penal sau declaraţi incompatibili. În ciuda problemelor penale cu care se confruntă, mulţi primari, siguri de nevinovăţia lor, au anunţat că vor candida pentru un nou mandat. 

În Capitală, situaţia este dramatică: şase primari din şapte au dosare la DNA. Lista este deschisă de Sorin Oprescu (Primăria Capitalei) şi urmează, în ordine, Andrei Chiliman (Primăria Sectorului 1), Nicolae Onţanu (Primăria Sectorului 2), Robert Negoiţă (Primăria Sectorului 3), Cristian Popescu Piedone (Primăria Sectorului 4), Marian Vanghelie (Primăria Sectorului 5). Singurul primar din Capitală care nu a ajuns la DNA este Rareş Mănescu (Primăria Sectorului 6).

Câţiva dintre edilii enumeraţi mai sus nici nu se gândesc să renunţe la candidatura pentru un nou mandat. 

Citeşte şi: Marian Vanghelie, Primăria Sectorului 5: „M-am decis să candidez pentru că așa e normal într-o țară democratică. Îi iubesc pe cei din Sectorul 5″

Primarul suspendat al Sectorului 5, Marian Vanghelie, cercetat sub control judiciar, şi-a depus marţi, în ultima zi, candidatura pentru un nou mandat de primar de sector. El a spus că a vorbit cu oamenii, iar mesajul lor a fost să candideze din nou, „indiferent de situaţie”.

M-am decis să candidez pentru că așa e normal într-o țară democratică, pentru că majoritatea trebuie să învingă. Vreau să mă conving dacă majoritatea care m-a susținut până acum vine și la vot. Am avut multe întâlniri și discuții și toată lumea m-a sfătuit ca, indiferent de situație, trebuie să candidez pentru că voi obține un scor mare„, a declarat Marian Vanghelie.

Îmi doresc un nou mandat pentru că, în primul rând, îi iubesc pe cei din Sectorul 5. Nu este pentru prima dată. Am mai avut probleme şi, la vremea respectivă, se punea problema tot aşa, de ce ar trebui să candidez. Şi au venit oameni şi m-au susţinut„, a mai spus Vanghelie, imediat după depunerea candidaturii.

Am început cu învăţământul şi voi continua cu învăţământul că cred că trebuie să fie o prioritate pentru România„, a mai precizat fostul edil.

Marian Vanghelie este judecat sub control judiciar, din decembrie 2015, după ce anterior a fost în arest preventiv şi în arest la domiciliu, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie. Vanghelie a fost trimis în judecată în 7 iulie. Procurorii DNA îl acuză că, în perioada 2006 – 2014, în calitate de primar al Sectorului 5, a cerut şi a primit de la omul de afaceri Marin Dumitru aproximativ 30.403.000 de euro, pentru a favoriza firmele acestuia.

Citeşte şi: Cristian Popescu Piedone, Primăria Sectorului 4: „M-am gândit cum îmi pot repara onoarea de om”

Cristian Popescu Piedone este urmărit penal după tragedia din Colectiv, dar nu a renunţat la candidatura pentru primărie.

M-am gândit mult în ultimele luni la cine sunt şi ce sunt eu capabil să ofer mai departe comunităţii care mi-a arătat atât de multă încredere. M-am gândit cum îmi pot repara onoarea de om. Voi mi-aţi dat răspunsul: să continuăm împreună ceea ce am început. Mi-aţi spus că vreţi să vă luaţi primăria înapoi. Mi-aţi spus că nu v-am dezamăgit şi nu vreau să o fac nici acum. De ce să nu îmi pun experienţa în slujba dumneavoastră?„, a transmis Piedone.

După ce candidatura ca independent i-a fost respinsă, Cristian Popescu Piedone şi-a depus a doua zi adeziunea la filiala Sectorului 4 a Partidului Puterii Umaniste. Tribunalul București a motivat respingerea candidaturii prin faptul că au fost îndeplinite condiţiile legale pentru un număr de doar 2.550 de semnături din totalul de 5.076 pe care candidatul le-a prezentat.

Candidatura lui Piedone a fost contestată şi de supravieţuitorii tragediei de la Clubul Colectiv. Aceştia au spus că fostul edil nu are dreptul să fie nou primar, în condiţiile în care este urmărit pentru abuz în serviciu. Magistraţii nu au fost de acord cu contestaţia. 

Cristian Popescu Piedone a fost primarul sectorului 4 din București din 2008 până în 2015. Anul trecut, la începutul lunii noiembrie și-a dat demisia, ca urmare a incendiului de la clubul Colectiv în care au murit 64 de oameni.

Fostul primar Cristian Popescu Piedone a fost trimis în judecată dosarul Colectiv. Acesta este acuzat de abuz în serviciu şi fals în legătură cu autorizarea clubului Colectiv.

Citeşte şi: Robert Negoiţă, Primăria Sectorului 3

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a anunţat că şi-a depus candidatura pentru un nou mandat, în ciuda faptului că procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva lui, pentru evaziune fiscala.

Ancheta vizează fapte din perioada 2005-2009, când Negoiţă „a construit trei ansambluri rezidentiale compuse din imobile de locuit si locuri de parcare si a vandut, in nume propriu, un numar de 1.250 din aceste imobile, ascunzand activitatea economica desfasurata prin neinregistrarea ca persoana impozabila in scopuri de TVA, nedeclararea si neachitarea catre bugetul de stat a TVA in valoare de 77.148.021 lei. (…) Incepand din luna decembrie 2005, Negoita Robert Sorin a inceput vanzarea imobilelor pe masura finalizarii acestora, fara a declara organelor fiscale teritoriale activitatea economica desfasurata si fara a achita obligatiile fiscale ce-i reveneau”.

Citeşte şi: Adrian Severin, Primăria Capitalei

Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la trei ani şi trei luni cu executare în primă instanţă pentru corupţie, va candida la Primăria Capitalei din partea PDS, partidului condus interimar de Marian Vanghelie.

Cine depune la urmă, depune mai bine„, a declarat Adrian Severin, întrebat de ce şi-a depus pe ultima sută de metri candidatura la Primăria Generală a Capitalei.

Întrebat dacă îi este teamă că ar putea fi scos din cursa electorală din cauza problemelor penale pe care le are, aşa cum s-a întâmplat cu alţi candidaţi, Severin a răspuns: „Nu mi-este teamă de aşa ceva. Unul dintre motivele pentru care candidez este să dau o mână de ajutor unui partid nou, care are curajul să se lupte cu acest sistem care triază politica, înainte ca cetăţenii să o facă„.

Şi în provincie, pe lista candidaţilor la alegerile locale din 2016 s-au înscris câţiva primari care se află în vizorul DNA din cauza unor fapte penale.

Citeşte şi: Romeo Stavarache, Primăria Bacău

În ciuda faptului că este cercetat sub control judiciar, după ce a fost arestat şi în 2016, fostul edil al Bacăului, Romeo Stavarache, şi-a depus, din nou, candidatura la Primăria municipiului Bacău.

În funcţie din 2004, Romeo Stavarache este cercetat în mai multe dosare de corupţie, abuz în serviciu şi complicitate la tentativă de fraudare a fondurilor europene.

Romeo Stavarache a fost arestat preventiv în iulie 2014, iar în septembrie acelaşi an a fost plasat în arest la domiciliu timp de cinci luni. În acest an a fost, din nou, arestat la domiciliu, Curtea de Apel schimbându-i ulterior măsura în control judiciar.

În 2015, Stavarache a fost condamnat de o instanţă a Tribunalului Judeţean Bacău la trei ani cu suspendare pentru abuz în serviciu. Sentinţa nu este definitivă.

Citeşte şi: Lia Olguţa Vasilescu, Primăria Craiova: „Dacă toată lumea se ascunde în munţi, nu ştiu unde ajungem”

Lia Olguța Vasilescu este acuzată de DNA de luare de mită, folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și spălare de bani. În ciuda problemelor penale, aceasta a anunţat că va candida la Primăria Craiovei, pentru că este nevinovată.

Voi candida la Primăria Craiovei. Nu am vrut să cad psihic sau să mă apuc să fac denunţuri, pentru că am ştiut că sunt nevinovată şi sper din toată inima ca şi instanţa finală să decidă acest lucru. Dacă toată lumea se ascunde în munţi, nu ştiu unde ajungem„, a spus Lia Olguţa Vasilescu.

Lia Olguța Vasilescu este cercetată în libertate, după ce Curtea de Apel București a decis să revoce măsura arestului la domiciliu.

Citeşte şi: Cătălin Cherecheş, Primăria Baia Mare: „Unii politicieni și afaceriști vor să îl ucidă pe Cherecheș”

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, care a fost ridicat, marți, de la sediul primăriei de către procurorii DNA, îi asigură pe cetățenii orașului că este un „om corect” și că va merge înainte cu candidatura sa pentru un nou mandat.

Cătălin Cherecheș a fost prins în flagrant primind 30.000 lei, sumă ce ar reprezenta o tranșă din banii pretinși. Mita ar fi avut legătură cu atribuțiile sale de serviciu. Cherecheşeste t pentru luare de mită.

Îi asigur pe băimăreni și pe toți cei care mă cunosc sau au auzit măcar cine este Cătălin Cherecheș, că sunt un om corect. Poate am o singură vină totuși: sunt prost de bun uneori și îi ajut pe cine nu ar trebui. (…) Unii au ales să îmi bage cuțitul în spate, mișelește, a declarat Cătălin Chercheș.

Edilul afirmă că „anumiți politicieni și afaceriști” au în această campanie electorală un singur proiect, să îl scoată pe el din cărți, adăugând că va merge înainte cu candidatura sa pentru Primăria Baia Mare.

Nu mă dau bătut și cu fruntea sus am să merg înainte! (…) Celor care și-ar dori să mă vadă în genunchi și ar face orice pentru asta, am să le spun doar atât: nu mor caii când vor câinii! Știu că în această campanie electorală este un singur proiect pe care anumiți politicieni și afaceriști îl au: să îl ucidă pe Cherecheș. Dar eu merg înainte în candidatura mea spre un nou mandat de primar„, mai spune Cătălin Cherecheș.

Primarul municipiului Baia Mare s-a înscris, duminică, în cursa electorală pentru un nou mandat având sprijinul Coaliției pentru Baia Mare, formată din UNPR, PNȚCD și Forumul Democrat German.

Citeşte şi: Dorin Florea, Primăria Târgu-Mureş: „A fost una dintre cele mai grele decizii pe care le-am luat”

Dorin Florea, actualul primar din Târgu Mureş, cercetat penal pentru luare de mită, a anunţat, marţi, că va candida pentru un nou mandat la Primăria municipiului Târgu-Mureş, al cincilea.

A fost una dintre cele mai grele decizii pe care le-am luat de când sunt în funcții publice. (…) Au contat enorm mesajele pe care le-am primit de la cetățeni, români și maghiari, și am înțeles că în Târgu Mureș se prețuiește mai mult siguranța și faptul că se dorește ca târgumureșenii să apere această administrație de scandaluri, de zonă conflictuală. Oamenii își doresc să mergem pe acest drum. E o uriașă responsabilitate pe care mi-o asum și fac o invitație tuturor partidelor să înțeleagă că această decizie am luat-o departe de conflicte și de încrâncenări care nu duc la nimic bun — administrația din ziua de azi nu e un lucru ușor într-o lume competitivă„, a declarat Dorin Florea.

În ziua în care Florea și-a anunțat intenția de a candida pentru un nou mandat la Primăria Târgu-Mureș, DNA a comunicat că acesta este suspect pentru luare de mită într-un nou dosar, separat de cel privind acordarea unor finanțări pentru echipa ASA Târgu Mureș.

Dorin Florea este primar al municipiului Târgu-Mureș începând cu anul 2000.

Citeşte şi: Tudor Pendiuc, Primăria Piteşti

PSD-istul Tudor Pendiuc, trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupție, a anunțat că va candida ca independent pentru al șaptelea mandat de primar al municipiului Pitești.

Primarul Tudor Pendiuc a fost arestat preventiv pe 7 noiembrie 2014, într-un dosar de corupție în legătură cu încheierea unui contract nelegal privind transportul public local. Pendiuc a fost acuzat de luare de mită și abuz în serviciu, în același dosar fiind cercetată și fiica sa, Ema Pendiuc, precum și mai mulți oameni de afaceri.

Tudor Pendiuc a fost pus în libertate sub control judiciar pe 14 august 2015, după mai mult de nouă luni de arest preventiv.

Tudor Pendiuc conduce administrația locală a municipiului Pitești din anul 1992, fiind cel mai vechi primar de municipiu din țară.

Citeşte şi: Raduly Robert Kalman, Primăria Miercurea Ciuc

Primarul demisionar al municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, şi-a anunţat candidatura pentru un nou mandat de primar, dupa ce a scăpat de sub incidența controlului judiciar. El candidează pentru un al patrulea  mandat  consecutiv.

Potrivit DNA, Raduly Robert-Kalman este acuzat de abuz în serviciu şi conflict de interese.

Raduly Robert Kalman a câştigat trei mandate consecutive de primar al municipiului Miercurea Ciuc, după ce opt ani a fost deputat în Parlamentul României.

Citeşte şi: Cătălin Flutur, Primăria Botoşani

La Botoşani, fostul primar Cătălin Flutur, în perioada 2004-2012, va candida din nou, deși este cercetat de DNA pentru abuz în serviciu.

Gheorghe Flutur, a fost audiat miercuri la DNA în legătură cu anchetele derulate în cadrul instituţiei pe care a condus-o. El este cercetat de procurorii Serviciul Teritorial Suceava al Direcției Naționale Anticorupție pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu, având ca rezultat obținerea unui folos necuvenit.

Citeşte şi: Mircia Gutău, Primăria Râmnicu Vâlcea

Mircia Gutau va candida la Primaria municipiului Ramnicu Valcea pe listele Partidului Ecologist Roman, dupa ce PNL i-a respins candidatura din cauza celor doua condamnari la inchisoare cu executare pentru coruptie, desi avea cel mai bun scor in sondaje. Gutau a fost primar in Ramnicu Valcea intre 2004 si 2008, iar in 2008 a fost ales din primul tur pentru un al doilea mandat.

In 2010 insa a fost condamnat definitiv pentru fapte de coruptie. In iunie 2014, Mircia Gutau a fost condamnat de Curtea de Apel Craiova pentru a doua oara intr-un proces de coruptie la doi ani si sase luni inchisoare cu executare, dar magistratii au decis contopirea pedepselor si acesta a ramas in libertate.

Gutau a fost incarcerat la Penitenciarul din Drobeta Turnu Severin, unde a fost transferat de la Colibasi intrucat avea un proces pe rolul instantelor din Mehedinti. El a fost eliberat conditionat in septembrie 2011, dupa ce a executat circa un an si opt luni din pedeapsa din trei ani si jumatate.

Citeşte şi: Florin Moţ, Primăria Zărand

Fostul primar al Zărandului, Florin Moş, vrea să candideze la alegerile locale din iunie, în ciuda celor două condamnări la activ.

După ce a fost prins luând mită, Florin Moţ a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Doar că, prin sentinţă, nu i-a fost interzis dreptul de a fi ales.

Moţ a mai fost condamnat pentru înşelăciune, într-un dosar în care prejudiciul este calculat la peste două milioane de euro. Mai mult decât atât, Moţ mai are un proces pe rol, tot pentru înşelăciune.

Aceştia sunt cei mai cunoscuţi primar care au probleme penale, însă lista poate continua. Potrivit DNA, aproape jumătate din primăriile oraşelor reşedinţă de judeţ, ale Capitalei şi ale sectoarelor nu mai au primarii aleşi în 2012, aceştia fiind în prezent suspendaţi ca urmare a dosarelor penale întocmite de procurorii DNA.