Alistar: Exista un risc real ca preşedintele să refuze semnarea decretului de numire

Victor Alistar, propus iniţial în Cabinetul Ponta pentru funcţia de ministru delegat la primul-ministru pentru strategii guvernamentale, a declarat, joi, despre retragerea sa din Guvern, că exista un risc real de refuz al semnării decretului de numire a Executivului.

RomaniaTV.net
03 mai 2012, 13:17
Alistar: Exista un risc real ca preşedintele să refuze semnarea decretului de numire

„A fost o discuţie comună, mare parte din propuneri au venit din partea mea. Exista un risc real de refuz al semnării decretului şi asta ar fi afectat lista întregului Guvern”, a spus Alistar.

Întrebat dacă preşedintele Traian Băsescu ar fi respins numirea sa în această funcţie, Alistar a răspuns: „Cine emite decrete?”.

El a arătat că este foarte mulţumit şi apreciază faptul că tot ce s-a pus în programul de guvernare şi a reuşit să stabilească cu organizaţiile non-guvernamentale, la proiectarea lui, a rămas în document, ca şi ideea departamentului din subordinea Guvernului, pentru transparenţă şi pentru relaţia cu societatea civilă.

„Există angajamente serioase şi oameni care vor să arate că lucrurile se pot face altfel”, a mai spus Alistar.

Victor Alistar a anunţat că se va alătura echipei guvernamentale cât de curând posibil.

Alistar a spus că nu a ştiut despre pericolul respingerii decretului decât după o analiză făcută în urma comunicatului de presă dat de Agenţia Naţională pentru Integritate, care „a încălcat legea, competenţele şi hotărârile judecătoreşti executorii” şi consideră să facă limitări de drepturi şi de libertăţi individuale.

El a mai arătat că nu era necesar să se meargă pe un conflict care să pună în pericol întreaga listă a Executivului, în procedura de numire, fiind vorba despre „o chestiune de maturitate şi înţelepciune politică”.

Premierul desemnat Victor Ponta a anunţat, joi, că, pentru a nu pune în pericol învestirea întregului Guvern şi pentru a nu crea niciun fel de animozitate, a decis ca Victor Alistar să nu facă parte din miniştrii pe care îi va propune acum Parlamentului, precizând că nu va face o altă nominalizare.

Premierul desemnat a spus că nominalizarea lui Alistar a fost criticată, imediat, de către adversarii politici, cum ar fi purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, dar şi de către presă.

El a adăugat că, în aceste condiţii, pentru a nu crea animozitate şi pentru a nu pune în pericol învestirea Guvernului, a decis ca Victor Alistar să nu facă parte din lista miniştrilor pe care îi propune Parlamentului.

Preşedintele PSD a mai spus că ideea unui departament în subordinea Guvernului pentru transparenţă şi pentru relaţia cu societatea civilă este bună şi rămâne în vigoare.

„Nu voi propune un alt nume”, a mai spus Ponta.

El a adăugat că aşteaptă o decizie finală în legătură cu Alistar, iar apoi îl aşteaptă cât de repede în echipa guvernamentală.

Victor Alistar fusese desemnat ministru delegat pentru strategii guvernamentale în Cabinetul Ponta.

Alistar a declarat, miercuri, că va rămâne în Guvern şi că nu este vorba de nicio situaţie de incompatibilitate, el precizând că acţiunea ANI a fost demarată de o manieră abuzivă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă în 18 mai contestaţia Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici privindu-l pe Victor Alistar, propus pentru funcţia de ministru delegat la primul-ministru pentru strategii guvernamentale, acţiunea de la ICCJ referindu-se la raporturile de serviciu.

Victor Alistar s-a aflat, în perioada 12 octombrie 2001 – 1 martie 2009, în stare de incompatibilitate, fiind atât angajat al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, cât şi director executiv al Asociaţiei Române pentru Transparenţă şi avocat definitiv.

„Prin actul de constatare nr. A/1130/I.I./2009 din data de 20 iulie 2009, rămas definitiv la data de 7 august 2009, prin necontestare, Agenţia Naţională de Integritate a constatat că Alistar Teodor Victor s-a aflat, în perioada 23 ianuarie 2007 – 1 martie 2009, în stare de incompatibilitate, întrucât a deţinut, concomitent, calităţile de funcţionar public – purtător de cuvânt în cadrul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, Director Executiv în cadrul Asociaţiei Române pentru Transparenţă, începând cu anul 2004, şi avocat definitiv în cadrul Cabinetului individual de avocatură „Alistar Teodor Victor”, începând cu 23 ianuarie 2007 şi până la data constatării”, precizează ANI.

Astfel, lui Alistar Teodor-Victor i s-a aplicat sancţiunea de decădere din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de trei ani, de la data rămânerii definitive a actului de constatare, respectiv până la data de 7 august 2012.

Având legătură cu constatarea ANI, într-o acţiune separată, în octombrie 2009, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) a cerut Curţii de Apel Bucureşti anularea actelor administrative emise de către preşedintele ANFP în vederea aprobării cererilor de suspendare, respectiv de prelungire a suspendării raportului de serviciu în cazul lui Victor Alistar, precum şi pentru anularea menţiunilor din cartea de muncă a acestuia, pentru perioada 2004-2009.

În acest proces, pe lângă Victor Alistar, este chemată ca pârât şi Agenţia Naţională de Integritate (ANI).