Cât timp poţi păstra vinetele coapte la congelator. Depăşirea termenului de valabilitate, extrem de periculoasă pentru sănătate

Salata de vinete este, cu siguranţă, mâncarea preferată a multor români. E unul dintre felurile de mâncare de care, oricât ai mânca, nu te saturi niciodată. De aceea, toamna, majoritatea gospodinele pun vinete la frigider pentru a putea pregăti delicioasa salată şi în alte anotimpuri.

04 dec. 2022, 14:07
Cât timp poţi păstra vinetele coapte la congelator. Depăşirea termenului de valabilitate, extrem de periculoasă pentru sănătate

Vinetele coapte pot fi păstrate mult timp la congelator, iar gustul salatei preparate din aceste vinete nu va fi cu nimic diferit faţă de gustul celei preparate din vinete proaspete.

Totuşi, e bine de ştiut că vinetele nu trebuie ţinute prea mult timp la congelator. Nu doar că îşi pierd proprietăţile, dar devin de-a dreptul dăunătoare pentru sănătate.

Cât timp poţi păstra vinete coapte la congelator

Nutriționiștii avertizează asupra faptului că vinetele nu trebuie ținute mai mult de 5 luni la congelator, asta pentru că își pierd din proprietăți, iar o porție de vinete congelate pierde în jur de 25% din substanțele minerale, dacă sunt ținute prea mult timp la înghețat.

Un alt aspect important este ca, în momentul în care decizi să pui vinetel la congelat, să te uiţi cu atenţie la ele să vezi dacă sunt potrivite pentru a fi păstrate la înghețat pentru o perioadă mai lungă de timp. Altfel spus, culoarea vinetelor trebuie să fie uniformă, închisă şi fără pete, iar suprafaţa lor să fie fără adâncituri.

Citeste si Ce greșeală fac gospodinele atunci când prepară salata de vinete. Trucul pe care e musai să îl știi pentru o rețetă ca la carte

Beneficiile consumului de vinete

Pe lângă faptul că sunt delicioase, vinetele au numeroase beneficii pentru sănătate:

  • Bogate în fibre;
  • Susțin digestia;
  • Contribuie la vindecarea sau menținerea sub control a gastritei;
  • Vindecă refluxul gastric, arsurile și ulcerul;
  • Calmează indigestia, diareea, constipația și balonarea;
  • Conțin antioxidante puternice.

Sunt bogate în vitamine, fier, potasiu, calciu, fosfor, sodiu, magneziu. Sunt de ajutor sistemului cardiovascular, acționând prin menținerea sănătății arterelor, scăzând riscul de infarct și de accident vascular cerebral.

Vitamina K și bioflavonoidele întăresc vasele de sânge și scad riscul de formare a cheagurilor de sânge și trombozelor. Vinetele sunt recomandate în special persoanelor care suferă de arteroscleroză.

Grație conținutului ridicat de fibre, vinetele susțîn digestia și ajută în vindecarea sau menținerea sub control a gastritei, refluxului gastric, arsurilor și ulcerului.

În combinațiile potrivite, combat indigestia, diareea, constipația și balonarea. Aceste legume conțin, de asemenea, nasunin, un antioxidant care acționează în special asupra sistemului nervos, îmbunătățind activitatea cerebrală.

Vinetele congelate sunt mai mult decât bine venite pentru persoanele care ţin posturi sau diete. De exemplu, 100 de grame de vinete coapte congelate au aproximativ 25 de calorii și conțin minerale, vitamine, fibre și proteine.

Citeste si Cum păstrezi vinetele pentru cea mai bună zacuscă. Secretul Mihaelei Bilic şi al lui Joseph Hadad

Important este să nu le mănânci cu mult ulei sau combinate în mâncăruri prăjite pentru că au o capacitate foarte mare a absorbi uleiul și sunt foarte greu de digerat.