Consultări la Cotroceni. Ce a discutat Iohannis cu delegaţiile PSD, PNL, USR PLUS şi UDMR. AUR a întârziat!

Misiune aproape imposibilă pentru Klaus Iohannis la consultările de luni după ce negocierile coaliţiei de dreapta au eşuat lamentabil la împărţirea funcţiilor în acest weekend. Marcel Ciolacu a anunţat că l-a propus pe Alexandru Rafila pentru funcţia de premier. Cum PNL şi USR PLUS nu s-au înţeles la negocierile din weekend, liberalii l-au propun premier pe Florin Cîţu, iar USR PLUS a mers pe mâna lui Dacian Cioloş. Reprezentanţii AUR au anunţat că l-au propus premier pe Călin Georgescu. Doar UDMR nu a venit cu o propunere de premier.

14 dec. 2020, 14:08
Consultări la Cotroceni. Ce a discutat Iohannis cu delegaţiile PSD, PNL, USR PLUS şi UDMR. AUR a întârziat!

Consultări la Cotroceni. Ultima delegaţie intrată la consultări cu preşedintele Klaus Iohannis este cea a minorităţilor.

UPDATE: Delegaţia UDMR a intrat la ora 15.00 la consultări cu şeful statului, la Palatul Cotroceni.

„V-am invitat din nou la consultări să-mi spuneţi cum vedeţi formarea unei majorităţi, cum progresează discuţiile pentru formarea unui Guvern sau orice alte probleme doriţi”, a spus Klaus Iohannis reprezentanţilor UDMR.

Delegaţia UDMR este formată din: Kelemen Hunor – preşedintele formaţiunii – Cseke Attila, Benedek Zakarias, Biro Rozalia şi Antal Arpad.

Din partea preşedintelui Iohannis participă consilierii prezidenţiali Mihaela Ciochină, Daniela Bârsan şi Laurenţiu Ştefan.

Citeşte şi: UDMR susţine un guvern de uniune a forţelor de dreapta: „PNL şi USR-PLUS au câte o propunere de premier. Dacă nu se ajunge la o concluzie, avem şi noi 2-3 nume”

 

UPDATE ora 14.00. Delegaţia AUR a întârziat la întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis. Întâlnirea era programată la ora 14. Delegaţii au ajuns în sala în care urma să aibă loc şedinţa în jurul orei 14.12. Conform România TV, Delegația a ajuns la Cotroceni pe jos, însă nu a nimerit intrarea bună. Liderii AUR au fost redirecționați de două ori, astfel că au întârziat la discuțiile cu Iohannis privind desemnarea unui premier.

Din delegația AUR fac parte George Simion, Claudiu Târziu, Dan Tanasă, Ringo Dămureanu și Diana Șoșoacă.

Toţi delegaţii au purtat mască. Doar avocata Diana Şoşoacă a purtat mască incorect, acoperindu-şi doar gura, nu şi nasul.

Doi dintre delegaţii AUR şi-au făcut cruce înaintea discuţiei cu preşedintele Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Avocata Diana Şoşoacă, circ la Cotroceni. Şi-a pus masca incorect doar pe gură

Reprezentanţii AUR au anunţat că l-au propus premier pe Călin Georgescu şi că nu vor accepta participa la nicio guvernare politică. Mai mult, George Simion a subliniat că i-au cerut lui Klaus Iohannis redeschiderea şcolilor, restaurantelor, teatrelor şi sălilor de spectacol.

„Cum să vă spun eu, cred că cel mai bine a descris Octavian Goga într-o poezie. Propunerea AUR pentru funcţia de premier, am hotărât noi să îl propunem pe Călin Georgescu. Aş vrea să mă adresez alegătorilor PSD, dacă sunt mulţumiţi de alegerea lui Alexandru Rafila, care ne-a închis în case, cu Călin Georgescu.

Singura noastră doleanţă e ca Florian Colceag să ajungă ministru al Educaţiei. Noi am încuracat multe socoteli. Noi spunem că trebuie lăsată deoparte bătaia pe ciolan. Cu Marcel Ciolacu am discutat la telefon, la fel şi cu PNL. Se pare că acum au amnezie. Dialogăm cu toată lumea. Ne-am întâlnit cu Vasile Dâncu. M-au contactat oameni şi din stânga şi din dreapta. Noi nu vom lua parte la nicio parte pentru guvernare”, a spus George Simion.

 

UPDATE ora 13.05. De la ora 13 a intrat la consultări delegaţia USR – PLUS.

Citeşte şi: Ludovic Orban, după consultările de la Cotroceni: Vrem guvern de centru-dreapta! Excludem guvernarea cu PSD

UPDATE 12:00: La ora 12 au început consultările cu reprezentanţii PNL. La discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis participă Ludovic Orban, Florin Cîţu, Raluca Turcan, Rareş Bogdan, şi Robert Sighiartău. Au la dispoziţie până la ora 13 să-l convingă pe şeful statului să-l desemneze pe Florin Cîţu să formeze un nou Guvern după alegerile parlamentare 2020.

Discuţiile cu delegaţia PNL, condusă de Ludovic Orban, au durat aproape 40 de minute.

UPDATE 11:20: Delegaţia PSD, condusă de Marcel Ciolacu, a ieşit de la discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis, după mai puţin de 15 de minute, cu toate că social-democraţii aveau la dispoziţie aproape o oră să poarte negocieri cu şeful statului. Microbuzul care i-a transportat pe liderii PSD a fost văzut plecând de la Palatul Cotroceni în jurul orei 11:20.

Delegaţia PSD a intrat la consultări cu preşedintele Klaus Iohannis la ora 11. Delegaţia social-democraţilor este formată din Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Vasile Dîncu, Paul Stănescu şi Gabriela Firea.

PSD îl vrea premier pe Alexandru Rafila

Mergem astăzi la Cotroceni cu un mandat clar, dat de către români. Electoratul a sancţionat fosta guvernare condusă de domnul Orban şi de domnul preşedinte Iohannis. Domnul Iohannis trebuie să înţeleagă faptul că a pierdut aceste alegeri şi trebuie să accepte nominalizarea PSD, în persoana domnului profesor doctor Alexandru Rafila să fie viitorul prim-ministru desemnat”, a declarat Marcel Ciolacu, înaintea discuţiilor de la Cotroceni.

Consultări la Cotroceni. Fiecare partid vine luni cu propria versiune de „consens” politic, iar Klaus Iohannis are greaua misiune de a arbitra un haos politic, rezultat după alegerile parlamentare din decembrie. După negocierile eşuate din weekend, cel puţin declarativ PNL a anunţat că îl va propune premier pe Florin Cîţu, USR-PLUS va merge cu varianta Dacian Cioloş, iar UDMR îl va propune pe Kelemen Hunor.

Negocierile PNL, USR-PLUS şi UDMR- BLOCAJ total după două ore, Iohannis decide luni

La rândul lor, PSD va prezenta preşedintelui Iohannis propunerea de premier în persoana medicului Alexandru Rafila, iar AUR va avea şi el o variantă de şef al Executivului, pe Călin Georgescu. Niciuna dintre aceste formaţiuni politici nu poate garanta şi o majoritate parlamentară care să-l oblige pe preşedintele Klaus Iohannis, conform Constituţiei, să desemneze un anume premier.

Consultări la Cotroceni. În cazul în care preşedintele Klaus Iohanis va risca să desemneze premierul, acesta va avea 10 zile la dispoziţie pentru a-şi forma echipa guvernamentală.

 

Consultări la Cotroceni.  Delegaţiile care vor merge luni la Cotroceni

Delegaţia PSD va fi compusă din Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Sorin Grindeanu, Gabriela Firea şi Vasile Dîncu.

Delegaţie PNL la consultările de la Cotroceni va fi formată din Ludovic Orban, Florin Cîţu, Raluca Turcan, Rareş Bogdan, Iulian Dumitrescu şi Robert Sighiartău.

Delegaţia USR-PLUS va fi formată din Dan Barna, Dacian Cioloş, Dragoş Tudorache, Cătălin Drulă, Cosette Chichirău.

Delegaţia UDMR va fi fi condusă de Kelemen Hunor şi se vor alătura Cseke Attila, Benedek Zakarias, Bíró Rozália, Antal Árpád.

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat la Palatul Cotroceni preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de premier.

Consultările vor avea loc după următorul program:

Ora 11:00 – Partidul Social Democrat (PSD);
Ora 12:00 – Partidul Naţional Liberal (PNL);
Ora 13:00 – Alianţa USR-PLUS;
Ora 14:00 – Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR);
Ora 15:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
Ora 16:00 – Minorităţi naţionale reprezentate în Parlament.

Negocierile pentru formarea majorităţii parlamentare au eşuat duminică după două ore de negocieri, care au urmat altor şate ore de sâmbătă. Conducerea Camerei Deputaţilor este funcţia disputată de PNL şi USR-PLUS în acelaşi timp. Liberalii consideră că partidul care conduce Guvernul şi dă premierul, să deţină şi conducerea Camerei Deputaţilor, pentru a fi o garanţie a respectării programului de guvernare.

Marcel Ciolacu cere „guvern de uniune naţională” cu premier PSD

De partea cealaltă, USR-PLUS consideră echitabilă împărţirea funcţiilor, astfel încât Dan Barna să fie şef la Camera Deputaţilor, iar liberalii să deţină funcţia de premier. UDMR a pretins funcţia de preşedinte al Senatului, adică al doilea om în stat după preşedintele ţării, fapt care complică şi mai mult negocierile tripartite.