Cum ţii sub control guta

Un alt tip de artrită este guta, manifestată prin articulaţii umflate, roşii şi dureroase. O parte importantă a tratamentului este modificarea dietei.

RomaniaTV.net
15 ian. 2018, 07:34
Cum ţii sub control guta

Guta este cauzată de eliminarea inadecvată a acidului uric, ceea ce duce la formarea de microcristale ce se depun la nivelul articulațiilor, declanșându-se astfel un proces inflamator. Boala se manifestă prin dureri articulare intense.

Poate apărea la orice articulație (genuchi, coate, mâini), cel mai adesea însă fiind afectat degetul mare de la picior. Crizele dureroase se declanșează mai ales nopatea. Articulația este roșie și umflată, durerea accentuându-se la cea mai mică atingere.

De ce apare

Hipocrate, părintele medicinei, a observat că guta apare mai ales la cei bogați, de unde și numele sub care mai este cunoscută, boala regilor sau a celor bogați. Asocierea a fost făcută cu mesele îmbelșugate (mai ales în produse de origine animală) pe care aceștia și le permiteau. Așadar, excesul de carne și de alimente care conțin purine (substanțe care prin descompunere formează acidul uric) este un factor important de risc în apariția bolii. De asemenea, jumătate din persoanele cu gută sunt mari consumatoare de alcool.

Citeşte şi Ce trebuie să mănânci dacă ai GUTĂ şi ce alimente să EVIŢI

Au un risc mai mare de a face boala bărbații (până la menopauză, femeile sunt mai protejate de estrogen), cei cu boli renale, cu hipertensiune, cu diabet, ateroscleroză, cei care iau medicamente precum diureticele, precum și cei care au în familie cazuri de gută.

Cum se tratează

Guta nu se vindecă, dar poate fi ţinută sub control cu ajutorul alimentaţiei şi al tratamentului medicamentos. În crizele de gută, precum și pentru profilaxia acestora, medicul recomandă adesea colchicină. De asemenea, persoanele diagnosticate cu gută primesc un tratament de lungă durată cu medicamente care scad concentrația acidului uric în sânge. Persoanele cu gută trebuie să evite alimentele cu conținut mare de purine (vezi tabel), să bea 2 litri de apă pe zi și să elimine alcoolul.

Info

Principala complicație a gutei este formarea de calculi urinari.

Alimente cu conținut crescut de purine (100 – 1000 mg/100g aliment)

Hamsii, scrumbie, sardine, hering, icre, inimă, rinichi, supă concentrată de carne, carne de gâscă, potârniche, drojdie

Alimente cu conținut moderat de purine (9 – 100 mg/100 g aliment)

Carne și pește (fără cele amintite), moluște, păsări domestice, sparanghel, fasole uscată, mazăre, spanac, ciuperci, linte, legume – (o porție de carne, pește sau ½ cană de legume din această grupă este permisă zilnic în timpul remisiunii bolii).

Alimente cu un conținut neglijabil de purine (sub 9 mg 100 g aliment)

Pâine, fructe, cereale, brânză, lapte, făinoase, nuci, ulei, masline, murături, ciocolată, cafea, condimente, plăcintă, prăjituri, înghețată, plante medicinale, ouă, grăsimi, orez, sare, zahăr, oțet, legume (fără cele de la grupele anterioare).

Citeşte şi LEACUL NATURAL care te vindecă de gută

Cum îți menții articulațiile în formă

Fie că vrei să previi problemele articulare sau vrei să reduci riscul complicațiilor bolilor reumatice, este bine să ții cont de unele sfaturi.

Fă mișcare!

Exercițiile fizice de intensitate ușoară sau medie sunt ideale pentru sănătatea articulațiilor. Sportul are numeroase beneficii asupra aparatului locomotor: favorizează înnoirea celulelor osoase, menține funcționarea acticulațiilor, crește și fortifică masa musculară. Înotul, exercițiile de gimnastică aerobică, yoga, pedalatul și alergările ușoare sunt ideale dacă vrei să ai grijă de sistemul osteo-articular. Dacă ești diagnosticat cu o boală reumatismală, adresează-te unui kinetoterapeut sau specialist în recuperare medicală, care îți va recomanda un program adaptat de mișcare.

Ai grijă de siluetă

A-ți menține o greutate normală are numeroase beneficii în ceea ce privește prevenirea bolilor. Excesul de kilograme este un efort suplimentar pentru articulații, mai ales pentru cele ale genunchiului. În plus, obezitatea favorizează eliberarea substanțelor inflamatoare care agravează durerile articulare.

Menține-ți o poziție corectă a corpului

Ține-ți spatele drept, capul nici prea în față, nici prea în spate, iar umerii trebuie nu trebuie să fie rigizi. Postura deficitară poate duce la deformarea coloanei vertebrale, precum și la dureri de cap și afectarea circulației periferice.

Mănâncă pește

Acizi grași Omega-3 din peștele (somon, macrou, sardine) au acțiune antiinflamatoare. Preferă varianta preparării acestui tip de pește la cuptor sau la aburi, pentru a beneficia de compușii valoroși. Pentru sănătatea oaselor, sunt esențiale calciul, mineral prezent în lactate (lapte, sana, chefir, iaurt, cașcaval, telemea) și vitamina D. Evită să mănânci prea multă carne, pentru că pentru că proteina animală favorizează procesul inflamator.

Pont

Un alt tip de artrită este guta, manifestată prin articulaţii umflate, roşii şi dureroase. O parte importantă a tratamentului este modificarea dietei.

La recomandarea medicului, poți lua suplimente pe bază de glucozamină (prezentă în cochilia scoicilor) și condroitină (conținută de cartilajul de rechin). Acești compuși contribuie la formarea unor elemente articulare precum cartilajele, ligamentele și tendoanele.

Sfat

Când stai la calculator, menține monitorul la o distanță de 60 cm față de ochi.

Află care sunt medicamentele ce provoacă anemii AICI.