Dacia modifică modelele Sandero, Logan şi Jogger, obligată de legislaţia europeană

Producătorul de automobile Dacia anunţă că va implementa noile reglementări privind siguranţa în cazul autoturismelor, reglementări aprobate la nivel european, care vor intra în vigoare în iulie a acestui an şi care au rolul de a îmbunătăţi siguranţa inclusiv pentru pietoni şi biciclişti.

19 feb. 2024, 21:30
Dacia modifică modelele Sandero, Logan şi Jogger, obligată de legislaţia europeană

Dacia lansează Sandero, Jogger și Logan facelift, obligată de noile prevederi legale GSR2, care introduc o serie de echipamente obligatorii pe toate automobilele noi. Cele mai importante schimbări introduse pe cele trei modele, inclusiv pe versiunea Stepway a lui Sandero, care acoperă circa 60% din vânzări, sunt legate de sistemele de asistență a șoferului, care vizează printre altele alerta la schimbarea benzii și asistența la frânarea de urgență în cazul unui impact iminent, inclusiv cu pietoni sau bicicliști. Aceste tehnologii se regăsesc deja pe noul Duster 3.

„Odată cu intrarea în vigoare a reglementărilor GSR2 (n.r. Global Safety Regulation Nr. 2) în iulie 2024, anumite echipamente de siguranţă devin obligatorii. Toată gama Dacia se va conforma acestor noi reglementări. Deschiderea comenzilor pentru modelele Sandero, Sandero Stepway, Jogger şi Logan MY 2024 (an model 2024) va avea loc gradual, în cursul lunii aprilie 2024”, anunţă producătorul Dacia într-un comunicat dat publicităţii luni.

Noile reglementări adoptate la nivelul Uniunii Europene sunt destinate să îmbunătăţească siguranţa rutieră pentru toţi, inclusiv pentru pietoni şi biciclişti.

Odată cu implementarea noilor reguli în materie de siguranţă cele patru modele vor cunoaşte o serie de evoluţii.

„Pentru a răspunde reglementărilor GSR2, noi echipamente de siguranţă îşi fac apariţia pe toată gama, începând cu nivelul de echipare Essential: înregistrator de date (pentru caz de accident); posibilitate de instalare a dispozitivului de antidemaraj etilometric (pentru a evita conducerea sub influenţa alcoolului); sistem de recunoaştere a panourilor de semnalizare rutieră, cu alertă pentru depăşirea vitezei legale; alertă la schimbarea benzii de circulaţie; asistenţă la menţinerea benzii de circulaţie; sistem de supraveghere a atenţiei şoferului; asistenţă la parcarea cu spatele; senzori de lumină şi de ploaie: frânare automată de urgenţă cu funcţie de detectare a pietonilor şi bicicliştilor; semnalizarea frânării de urgenţă. Un buton My Safety situat în partea din stânga a planşei de bord permite dezactivarea anumitor funcţii ADAS atât în timpului mersului, cât şi la fiecare plecare de pe loc”, se arată în documentul citat de Profit.ro.

Citeşte şi: Rabla Plus 2024. Voucherul pentru maşini electrice, redus la jumătate

La exterior, modelele Jogger și Sandero Stepway Expression vor avea un nou autocolant pe portierele față, sub oglinzile retrovizoare. Acesta include emblema Dacia Link și coordonatele GPS ale șoselei Transfăgărășan. În materie de siguranță, o serie de echipamente vor fi disponibile în standard de pe cea mai accesibilă echipare:

– Înregistrator de date (pentru caz de accident).

– Posibilitate de instalare a dispozitivului de antidemaraj etilometric (pentru a evita conducerea sub influența alcoolului).

– Sistem de recunoaștere a panourilor de semnalizare rutieră, cu alertă pentru depășirea vitezei legale.

– Alertă la schimbarea benzii de circulație.

– Asistență la menținerea benzii de circulație.

– Sistem de supraveghere a atenției șoferului.

– Asistență la parcarea cu spatele.

– Senzori de lumină și de ploaie.

– Frânare automată de urgență cu funcție de detectare a pietonilor și bicicliștilor.

– Semnalizarea frânării de urgență.

Citeşte şi: Taxa suplimentară pe care trebuie să o plătească românii care au casă şi maşină. Ordin de ultimă oră de la ANAF

Butonul „My Safety” situat în partea din stânga a planșei de bord permite dezactivarea anumitor funcții ADAS atât în timpului mersului, cât și la fiecare plecare de pe loc.

În plus, toate modelele gamei dispun de acum de un cod de salvare: un cod QR sub forma unui autocolant vizibil pe parbriz și lunetă. Acesta permite consultarea fișei de salvare, produsă de Dacia, printr-o aplicație dedicată și gratuită. Echipele de salvare au astfel acces la toate informațiile necesare unei intervenții sigure și eficiente și pot economisi minute prețioase.

Sunt introduse noi elemente de confort: priză USB-C în partea inferioară a planșei de bord, priză USB-C în spatele consolei centrale pentru vehiculele echipate cu opțiunea Comfort Pack (în funcție de țară) și aer condiționat manual pe versiunea Essential a modelului Jogger.

Dacia introduce și ghidul de utilizator online, care va fi disponibil prin descărcare din aplicația My Dacia sau cu ajutorul codului QR regăsit în broșura de mici dimensiuni, tipărită.

O nouă funcție utilă, E-SAVE, a fost introdusă pe Jogger HYBRID 140. Aceasta permite stabilirea unui nivel de încărcare a bateriei de tracțiune (~ 70%) cu scopul de a păstra suficientă energie pentru continuarea călătoriei. Atunci când șoferul știe că va întâmpina o situație specifică pe traseu (spre exemplu urcarea unei pante), poate activa acest mod cu câțiva kilometri înainte (

Deschiderea comenzilor pentru modelele Sandero, Sandero Stepway, Jogger și Logan MY 2024 (an model 2024) va avea loc gradual, în cursul lunii aprilie 2024.

Citeşte şi: Ministrul Adrian Câciu, despre investițiile realizate cu fonduri europene: „Cei mai mulți bani s-au dus la Transporturi”