„Fiara din Balcani” rămâne în spatele gratiilor. Motivul pentru care nu i se acordă eliberarea condiționată lui Passaris

Konstantinos Passaris, cunoscut drept „Fiara din Balcani”, este unul dintre cei mai sângeroși criminali din istoria recentă a Bcureștiului. Acesta a solicitat în mod repetat eliberarea condiționată, însă judecătorii refuză să i-o acorde. Iată care este motivul pentru care oamenii legii au decis să îl țină în continuare în spatele gratiilor.

17 oct. 2023, 08:44
„Fiara din Balcani” rămâne în spatele gratiilor. Motivul pentru care nu i se acordă eliberarea condiționată lui Passaris
„Fiara din Balcani” rămâne în spatele gratiilor. Motivul pentru care nu i se acordă eliberarea condiționată lui Passaris

Konstantinos Passaris, cunoscut și sub numele de „Fiara din Balcani”, este unul dintre cei mai sângeroși criminali de la noi din țară. Bărbatul a fost condamnat la închisoare pe viață pentru crima dublă comisă în București în noiembrie, anul 2001. În urmă cu 22 de ani, grecul a intrat într-o casă de schimb valutar și a omorât două persoane. Mai mult, acesta a dat statul român în judecată, susținând faptul că în penitenciarele Jilava și Craiova condițiile sunt proaste. De asemenea, pe parcursul anilor, Passaris și-a făcut un obicei din a solicita eliberare condiționată. Totuși, judecătorii resping cererile acestuia, considerându-l un pericol pentru societate.

Citește și: Marcel Ciolacu merge astăzi în Israel. Premierul României se va întâlni cu prim-ministrul Netanyahu

„Fiara din Balcani” le-a solicitat judecătorilor să fie eliberat atât în 2020, cât și în 2021, însă a fost amânat. Criminalul a avut dreptul de formula o nouă cerere după data de 24 august 2023, lucru pe care l-a și făcut.

Totul a început în anii 2000, când poliția din Grecia a reușit să îl cptureze pe Konstantinos Passaris, care la momentul respectiv era considerat unul dintre cei mai sângeroși criminali din Europa. Deși se afla în spatele gratiilor, bărbatul deja elaborase un plan de evadare. Acesta s-a prefăcut bolnav, a împușcat doi polițiști cu un pistol, de care făcuse rost cu ajutorul unui complice de origine română, apoi a evadat.

În noaptea de 24 spre 25 noiembrie 2001, Konstantinos Passaris și o româncă au pătruns în casa de schimb valutar și de amanet „Le Petit Bijou”, situată pe bulevardul Nicolae Bălcescu din București. Cei doi angajați aflați în acel moment în sediu au fost împușcati în cap, după care asasinii au luat toți banii găsiți – valută și lei, în total 567.000.000 de lei.

Acum, 22 de ani mai târziu, Konstantinos Passaris visează la libertate, iar cererile de eliberare condiționată sunt depuse în mo regulat. Totuși, înainte de a depune o astfel de cerere, bărbatul a trecut și prin fața medicului psiholog. În raportul întocmit de acesta se arată că „Fiara din Balcani” s-a adaptat vieții din închisoare și de ani buni nu a mai creat probleme. Totuși, insanța îl consideră încă un pericol pentru socitate, invocând faptul că Konstantinos Passaris are o „atitudine oscilantă”.

”… în aceste procese-verbale de liberare condiţionată, comisia de liberare a avut în vedere raportul întocmit de medicul psiholog din penitenciar, în care se arăta că persoana condamnată s-a adaptat vieţii din penitenciar şi nu creează probleme. În procesul-verbal din prezentul dosar, aceeaşi comisie arată că pe parcursul executării pedepsei persoana condamnată a avut o conduită oscilantă, adică de la ultimul proces-verbal persoana condamnată a avut o conduită oscilantă. În această situaţie, apreciază că se impune depunerea la dosar a înscrisurilor solicitate pentru a demonstra că păstrarea în continuare a condamnatului în penitenciarele din (…) nu face decât să îi înrăutăţească situaţia, mai ales că din anul 2004 condamnatul nu a mai avut nici o sancţiune”, se arată în motivarea instanței de judecată.

Konstantinos Passaris a fost sancționat de 9 ori, dar apărătorul său a declarat că aceste pedepse au survenit anterior anului 2004, la începutul condamnării la închisoare pe viață, iar criminalul grec avea dificultăți de integrare.

Pe de altă parte, a mai spus avocatul lui Passaris, acesta a fost recpompensat de 46 de ori, a ”scăpat” de regimul ”grad sporit de risc”, ceea ce i-a permis să muncească în penitenciar. Astfel, sângerosul criminal Passaris este un deținut care lucrează la o secție unde se confecționează papuci.

”… persoana condamnată a fost sancţionată de 9 ori, dar primele şase sunt până în anul 2004, adică în perioada de început a
executării pedepsei, când acesta a trebuit să se integreze în regimul penitenciar. A fost recompensat de 46 de ori, 9 dintre ele cu ridicarea
măsurilor disciplinare aplicate anterior, iar în ultimii doi ani nu a avut nici un raport.

Se mai menţionează că persoana condamnată ar fi desfăşurat activităţi lucrative, dar în primii 16 ani a fost la grad sporit de risc, așa că nu putea să muncească. În ultimii doi ani a fost la (…), după ce a fost declasificat de la regimul grad sporit de risc, a muncit la o secţie unde se confecţionau papuci.

Din anul 2019 până în prezent, la 3-4 luni face câte o cerere solicitând acordarea dreptului la muncă, dar acest lucru i se respinge constant cu motivarea că persoana condamnată este însoţită şi în acest moment permanent de mascaţi”, se precizează în motivarea instanței de judecată.

Imaginea de ultimă oră a criminalului Konstantinos Pasarris seamănă, după cum se poate observa, cu aceea a unui personaj spășit, care a înțeles că faptele grave de care se face vinovat trebuie ispășite, iar dorința cea mai mare a acestuia este de a demonstra că a reconsiderat și s-a a îndreptat, ceea ce l-ar face ”eligibil” pentru eliberarea condiționată.

Totuși, magistrații de la Judecătoria Arad au punctat că Passaris prezintă, în continuare, ”riscul de reiterare a unor comportamente infracţionale pe fondul istoricului său antisocial”, iar eliberarea condiționată a acestuia nu se impune.

”… pe parcursul executării pedepsei i s-au aplicat (n.red. – deținutului Passaris) mai multe sancţiuni disciplinare, iar conform caracterizării depuse la dosar, condamnatul prezintă în continuare potenţial infracţional, menținându-se riscul de reiterare a unor comportamente infracţionale pe fondul istoricului său antisocial, a naturii şi modului de săvârşire a faptelor, precum şi comiterea unor infracţiuni grave pe teritoriul mai multor state.

Apreciază că persoana condamnată nu s-a reeducat, în continuare are un caracter cu potenţial infracţional, astfel că liberarea condiţionată în acest moment nu se impune”, au precizat judecătorii.

Citește și: Frații Tate și-au montat uşi inteligente, de frica mascaţilor. Vila din Pipera s-a transformat într-o fortăreață digitală