FUNERALII Nelson Mandela: 100 de lideri mondiali şi zeci de mii de sud-africani îi aduc ultimul omagiu LIVE

Funeraliile oficiale pentru Nelson Mandela au avut loc marţi, la Johannesburg. Pe stadionul Soccer City din Soweto, 80.000 de persoane au luat parte la ceremonia de adio organizată în memoria fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela. Circa 100 de şefi de stat şi de guvern au fost prezenţi la ceremonie, între ei şi preşedintele SUA, Barack Obama. Din partea României a mers premierul Victor Ponta.

RomaniaTV.net
10 dec. 2013, 07:09

FUNERALII Nelson Mandela: RTV.NET vă prezintă cele mai importante momente de la înmormântarea oficială a liderului sud-african

UPDATE 13:15 Preşedintele Africii de Sud, Jacob Zuma, a fost huiduit marţi de miile de oameni prezenţi la ceremonia religioasă desfăşurată în onoarea lui Nelson Mandela pe stadionul FNB din Soweto, din Johannesburg, informează EFE, potrivit Agerpres.

Zuma, care a încheiat defilarea mandatarilor sosiţi la ceremonia dedicată eroului luptei împotriva apartheidului, a părut contrariat la auzul fluierăturilor şi huiduielilor care se auzeau din direcţia tribunelor.

Preşedintele sud-african a mai fost huiduit şi în momentul în care a fost prezentat, la debutul ceremoniilor, care au început cu o oră întârziere (ora locală 12:00, 10:00 GMT).

UPDATE 12:28 Ceremonia de omagiere a fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela, decedat săptămâna trecută la vârsta de 95 de ani, a început marţi cu intonarea imnului de stat pe stadionul Soccer City din Soweto, transmite AFP, potrivit Agerpres.

‘Nkosi sikelel’ iAfrika’ (Dumnezeu să binecuvânteze Africa) a intonat mulţimea.

Preşedintele Jacob Zuma, omologii săi american, Barack Obama, şi brazilian, Dilma Rousseff, urmează apoi să ia cuvântul pentru a-şi lua un ultim rămas bun de la fondatorul ‘Naţiunii curcubeului’.

UPDATE 10:52 Funeraliile lui Nelson Mandela, la care participă aproximativ 100 de lideri străini şi numeroase persoane obişnuite, reprezintă o provocare logistică şi de securitate pentru Africa de Sud, relatează AFP, potrivit Mediafax.

„Toate semnalele sunt pe verde, noi derulăm un program care a fost stabilit în urmă cu trei sau patru ani”, a asigurat ministrul Apărării, Nosiviwe Mapisa-Nqakula, citat de agenţia Sapa.

UPDATE 09:32 Preşedintele american, Barack Obama, a ajuns în Africa de Sud, marţi dimineaţă, la scurt timp după ora 07.00 (07.00 ora României), împreună cu soţia sa, Michelle, pentru a participa la ceremonia organizată în memoria lui Nelson Mandela, relatează AFP, potrivit Mediafax.

După un zbor de 16 ore, avionul a aterizat pe aeroportul militar din Waterkloof, Pretoria.

UPDATE 09:13 Victor Ponta a ajuns la Johannesburg, unde participă la funeraliile de stat pentru Nelson Mandela
     
Delegaţia României, condusă de premierul Victor Ponta, şi din care face parte şi fostul preşedinte Emil Constantinescu, a ajuns marţi la Johannesburg, în Africa de Sud, unde va participa la ceremonia organizată în memoria fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela.

Câteva mii de persoane aşteptau în faţa stadionului, unde va avea loc ceremonia de adio organizată în memoria fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela, la scurt timp după ora 06.00 (06.00 ora României), în ploaie. Unii dansau şi cântau sub umbrele, informează Mediafax.

VEZI SI O coincidenţă tristă: Ce făcea fiica lui Nelson Mandela când a aflat de moartea tatălui său

Porţile Soccer City, situat în apropiere de Johannesburg urmau să se deschidă la ora 06.00 (06.00 ora României). Autorităţile au anunţat că vor îndrepta mulţimea către alte stadioane din zonă în momentul în care acesta se va umple.

VEZI ŞI Nelson Mandela a MURIT. Povestea primului preşedinte de culoare sud-african

Câteva sute de persoane aşteptau în zori la Park Station, gara centrală din Johannesburg, trenul, care poate fi luat gratuit cu această ocazie, pentru a merge la stadion, intonând „Shosoloza”, un cântec ce aminteşte de călătoria cu trenul către minele de aur. Unii sunt încă pe jumătate adormiţi, alţii sunt îngrijoraţi că nu vor avea loc. Alte persoane coborau din autobuze, gratuite şi ele.

Ceremonia, difuzată în direct în lumea întreagă, va începe la ora 11.00 (11.00 ora României) şi va dura patru ore. Circa 100 de şefi de stat şi de guvern sunt aşteptaţi la ceremonie, cu zeci de personalităţi din lumea culturală şi artistică, precum şi o mulţime de oameni obişnuiţi, uniţi cu toţii prin admiraţia şi respectul faţă de tatăl „Naţiunii curcubeu”.

Majoritatea liderilor urmează să asiste la „ceremonia de omagiere oficială” marţi, pe stadionul Soccer City, în Soweto, la periferia Johannesburgului.

Doar prinţul Charles al Angliei şi-a anunţat până acum participarea la funeralii, duminică, în satul Qunu (sud), unde Mandela şi-a petrecut copilăria.

FUNERALII NELSON MANDELA. Şi-au confirmat prezenţa:

– LIDERI:

Preşedintele american Barack Obama şi soţia sa Michelle. Trei dintre predecesorii săi, Jimmy Carter, George W. Bush şi Bill Clinton, însoţiţi de fosta Primă Doamnă şi secretar de Stat Hillary Clinton, vor asista, la rândul lor, la funeralii

Preşedintele francez François Hollande, dar şi predecesorul său Nicolas Sarkozy

Premierul britanic David Cameron

Şeful Guvernului italian Enrico Letta

Preşedinta Braziliei Dilma Rousseff, împreună cu patru dintre predecesorii săi, şi anume Jose Sarney, Fernando Collor de Mello, Fernando Henrique Cardoso şi Luiz Inacio Lula Da Silva

Vicepreşedintele chinez Li Yuanchao

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas

Preşedintele cubanez Raul Castro

Preşedinţii Senegalului Macky Sall,

Liberiei Ellen Johnson Sirleaf,

Nigeriei Goodluck Jonathan,

Coastei de Fildeş Alassane Ouattara,

Nigerului Mahamadou Issoufou,

Burundi Pierre Nkurunziza,

R. D. Congo Joseph Kabila,

Congo Denis Sassou-Nguesso,

Ciadului Idriss Deby Itno

Premierul canadian Stephen Harper

Preşedintele mexican Enrique Pena Nieto

Preşedintle afgan Hamid Karzai

Preşedintele interimar tunisian Moncef Marzouki

Premierul suedez Fredrik Reinfleldt

Premierul norvegian Erna Solberg

Preşedintele indian Pranab Mukherjee.

Preşedintele german Joachim Gauck.

Premierul libanez Najib Mikati

numărul doi algerian Abdelkader Bensalah

Preşedinta Consiliului Federaţiei Ruse (Camera superioadă a Parlamentului) Valentina Matvienko

VEZI SI: Victor Ponta, în celula în care Nelson Mandela a fost închis timp de 18 ani FOTO

Citeşte şi Funeralii naţionale pentru Nelson Mandela. Fostul preşedinte va fi înhumat în 15 decembrie, la Qunu

– MARI ORGANIZAŢII INTERNAŢIONALE:

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon

Preşedinta Comisiei Uniunii Africane Nkosazana Dlamini-Zuma

Fostul secretar general al ONU Koffi Annan, fostul preşedinte finlandez Martti Ahtisaari, diplomatul Lakhdar Brahimi şi fosta preşedintă irlandeză Mary Robinson vor reprezenta grupul The Elders, fondat de Nelson Mandela în 2007

– CAPETE ÎNCORONATE:

Prinţul Charles al Angliei

Regele Phillippe al Belgiei

Prinţul Felipe al Spaniei

Regele Olandei Willem-Alexander şi ministrul olandez de Externe Frans Timmermans

Prinţul Frederic al Danermarcei şi premierul Helle Thorning Schmidt

Prinţul moştenitor Hakoon al Norvegiei

Prinţesa Victoria a Suediei

– CELEBRITĂŢI:

Prezentatoarea de talk-shaw americană Oprah Winfrey, fostul căpitan al echipei sud-africane de rugby – câştigător al Cupei Mondiale din 1995 – François Pienaar, cântăreţul şi activistul Bono, cântăreţul Peter Gabriel, magnatul Richard Branson.

– ABSENŢI:

Dalai Lama, premierul israelian Benjamin Netanyahu, părintele revoluţiei cubaneze Fidel Castro, preşedintele columbian Juan Manuel Santos

– ROMÂNIA

Prim-ministrul Victor Ponta și fostul președinte Emil Constantinescu se vor deplasa marți în Africa de Sud, nu însă și Ion Iliescu și Traian Băsescu, șeful statului explicând, luni seară, că nu va face deplasarea din motive financiare.