Ghebe marinate la borcan! Rețeta de ciuperci murate pentru iarnă cu care bunicile din Bucovina fac ravagii

Este sezonul conservelor, iar gospodinele trebăluiesc de zor pentru a-și umple cămările pentru iarnă. Gebele marinate la borcan se numără printre conservele pe care bunicile din Bucovina le pregătesc de zeci de ani pentru sezonul rece. Noi am descoperit o rețetă simplă și delicioasă care îți va bucura papilele gustative în sezonul rece.

20 sept. 2023, 11:12
Ghebe marinate la borcan! Rețeta de ciuperci murate pentru iarnă cu care bunicile din Bucovina fac ravagii
Rețeta de ciuperci murate pentru iarnă cu care bunicile din Bucovina fac ravagii

Rețeta de ciuperci murate pentru iarnă cu care bunicile din Bucovina fac ravagii. Ciupercile murate au o savoare deosebită și se consumă atât ca garnitură cât și ca fel principal în zilele de post.

Citește și Rețetă de suc de roșii cu morcov și ardei capia! Secretul bunicii din Moldova care te va da pe spate

Rețeta de ciuperci murate pentru iarnă cu care bunicile din Bucovina fac ravagii

Românii mai numesc ghebele și opintici, popenchi sau popinci de toamnă.

Dacă și tu vrei să pregătești ghebe marinate nu trebuie să îți faci griji că vei petrece prea mult timp în bucătărie pentru că prepararea lor nu durează foarte mult.

Pentru două borcane de ghebe marinate ai nevoie de:

  • 800 g ghebe proaspete sau alte ciuperci (de cultură tip champignon, pleurotus sau mix de ciuperci de pădure;

Marinadă picantă:

  • 500 ml apă;
  • 20 g boabe piper negru;
  • 20 g boabe de muștar;
  • 25 g sare neiodată (specială pentru murături);
  • 20 g zahăr;
  • 100 ml oțet simplu de masă (9-10 grade);
  • opțional: 1 foaie de dafin;
  • 20 de căței de usturoi;

Mod de preparare: 

Pentru început se curăță ghebele cu un cuțit bine ascuțit, apoi se clătesc bine cu apă rece și se scurg.

Înainte de a fi marinate sau transformate în zacuscă, ghebele trebuie opărite pentru că au o substanță mucoasă care se îndepărtează doar prin fierbere.

Se lasă la fiert 2-3 minute apoi se scurg de apă. Mare atenție! Cele trei minute se calculează din momentul în care ghebele încep să fiarbă în masă, nu de când se pun în oală.

După ce au fost opărite, se pune la fiert cei 500 ml de apă împreună cu sarea, zahărul, boabele de piper și cele de muștar.

Se lasă să clocotească timp de cinci minute, iar spre final se pune oțetul și se mai fierbe marinata alte două minute, cât să iasă mirosul înțepător.

Între timp se pregătesc cățeii de usturoi decojiți pe care neapărat trebuie să îi lași întregi.

Urmează apoi punerea ghebelor marinate în borcan. Pune ghebele opărite și scurse în borcane iar printre ele pune cățeii de usturoi (câte 10 în fiecare borcan).

Apoi, pune borcanele cu ghebe pe o tavă metalică care să preia șocul termic. După care peste ciuperci toarnă marinata picantă fierbinte cu tot cu boabele de piper și se muștar. Aceasta trebuie să acopere bine ghebele. Imediat înșurubează capacele și verifică dacă sunt închise ermetic prin clătinarea borcanelor.

Învelește în cârpe borcanele cu ghebe și lasă-le până a doua zi ca să se răcorească lent. Apoi se pot pune pe rafturile cămării.

Citește și Cum poți să ai o cămară bogată la iarnă. Cea mai savuroasă rețetă de ardei copți pe care orice gospodină trebuie să o știe