Ministrul Sănătăţii face control la DSP Bucureşti. Ce sumă a primit instituţia ca buget pentru decontarea testelor COVID

Ministrul sănătății a declarat la Digi24 că în prezent face un control la DSP Bucureşti în ceea ce priveşte decontarea serviciilor de testare, după ce a primit o sesizare de la un laborator privat că nu a primit banii pentru testele de coronavirus efectuate.

RomaniaTV.net
07 aug. 2020, 18:08
Ministrul Sănătăţii face control la DSP Bucureşti. Ce sumă a primit instituţia ca buget pentru decontarea testelor COVID

Nelu Tătaru a precizat faptul că ministerul a deblocat din luna februarie suma de 51 de milioane de lei către DSP București ca buget pentru decontarea testelor.

Citeşte şi: Clinicile private ameninţă că opresc testarea pentru COVID-19 decontată de stat după că nu şi-au primit banii pentru munca prestată

„Deocamdată, în cadrul verificărilor pe care le-a început, DSP București a prezentat facturi de decont pentru teste în valoare de 1,720 de milioane de lei, respectiv 8,2 milioane de lei, a spus Nelu Tătaru, precizând că evaluarea serviciului este încă în curs și speră că până la final vor fi și alte facturi” , a declarat ministrul Sănătăţii.

„Am considerat că generalul Oprea, cu pregătirea militară, poate da rigoarea necesară. (…) Încă nu am terminat evaluarea. Am vrut ca evaluarea să fie continuată de secretarul de stat Oprea pentru a vedea toate aspectele. Acolo sunt câteva probleme vizavi de decontarea serviciilor de testare la care a apelat DSP la diverse laboratoare. Când va fi gata această evaluare, vom lua şi alte decizii. Laboratoare care au efectuat servicii în programul naţional de testare primeau pentru fiecare test lucrat 200 de lei. Acest cost trebuia să fie cuantificat de DSP care făcea un decont către Ministerul se Sănătăţii şi se elibera acea filă de buget pentru a se putea face plata către laboratoare. Noi am alocat DSP Bucureşti încă din februarie suma de 51 de milioane de lei pentru a putea face aceste deconturi. (…) Când am început evaluarea la DSP Bucureşti în urmă cu două săptămâni, a fost în urma sesizării (n.r. de neplată) a unui laborator privat”, a explicat vineri ministrul Tătaru la Digi 24.

Clinicile private de testare au dat, vineri, un comunicat, prin care anunță că nu vor mai continua colaborarea pentru că nu au fost plătiți.

Digi24 a sunat în direct la DSP Timiş, care a răspuns imediat şi a răspuns la întrebări moderatorului TV.

„Depinde de zi, cel mai mult avem de muncă în procesarea rezultatelor. Avem de procesat în jur de 1.800 de probe pe zi. Avem câteva telefoane la care răspundem şi comunicăm rezultate. Avem suficiente calculatoare şi personal, doar că este foarte mult de muncă. Lucrăm în gărzi de şapte ore” , a declarat medicul DSP Timiş.