Tineri din Cluj au inventat o construcţie care ar rezista la cele mai puternice CUTREMURE

Macheta unei clădiri de 28 de etaje a fost supusă unor cutremure simulate, a căror accelerație a fost de opt ori mai mare decât cel din Vrancea, în 1977. Exercițiul vine în sprijinul unei echipe de 13 studenți de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca pentru participarea, în 5-8 aprilie, la o competiție internațională în Statele Unite. Construrea machetei este rodul a nu mai puțin de șase luni de muncă. În ultimii doi ani, echipa clujeană a adus premiul acasă și intenționează să obțină locul I și în acest an.
Iulian Tudor
11 feb. 2016, 14:57
Tineri din Cluj au inventat o construcţie care ar rezista la cele mai puternice CUTREMURE

Scopul concursului Seismic Design Competition 2016 este de a concepe o structură rezistentă la seism transpusă printr-o machetă din lemn de balsa care să reziste la trei cutremure generate de o masă seismică, scrie voceatransilvaniei.ro. Reprezentanții Universității Tehnice, care reprezintă România la competiția internațională din San Francisco, promovează interesul pentru ingineria seismică în scopul evoluției acesteia, iar proiectul urmărește protejarea societății împotriva dezastrelor naturale.

„Structura a rezistat la cutremurele care sunt în competiție. Ulterior, au fost niște cutremure generate artificial pe masa vibrantă, din afara competiției, doar pentru spectacol ca să vedem cum se rupe structura și să vedem care sunt elementele care cedează în caz de cutremur artificial. Sunt cutremure mai puternice decât cele existente până la ora actuală. Cutremurul generat artificial este de 9,18 pe scara Richter, fiind un cutremur artificial, care nu s-a întâmplat niciunde în lume”, a declarat asist. dr. ing Bianca Pârv.

Citeştze şi Clădirile din Bucureşti cu RISC RIDICAT DE PRĂBUŞIRE în caz de CUTREMUR. Lista actualizată

Structura are o greutate de 800 de grame, fiind rodul a 500 de ore de muncă. În cadrul proiectării, trebuie să fie luate în considerare cerințe precum rezistența structurală, fără colaps, eficiența economică, iar accelerația și deplasarea trebuie ținute sub control pentru a avea un comportament cât mai puțin distructiv la toate nivelurile clădirii.

„Este un sistem structural care poate fi adoptat la clădirile înalte. Însă, lemnul de balsa este exclus, nu poatefi folosit la o clădire de 28-30 de etaje. Ca și material nu, dar ca sistem structural, da! Studenții învață sistemele structurale ale clădirilor înalte, unde au nevoie de elemente, vedem unde se rupe structura, unde am avea nevoie de elemente pentru a îmbunătăți această structură”, a mai precizat Bianca Pârv.

Costurile de participare ajung, în acest an, la 22.330 euro. Echipa dispune de o parte din bani, însă este nevoie de sponsorizare suplimentară pentru completarea sumei.

„Avem nevoie de sponsori, pe lângă Universitatea Tehnică care ne susține financiar pentru această competiție. Costurile sunt foarte ridicate; cei 13 studenți trebuie să se deplaseze, să se cazeze, iar costurile depășesc 20.000 euro. Avem deja o parte din bani, dar mai avem nevoie. Avem sponsori care ne-au susținut și în anii trecuți și care ne-au contactat și în acest an ca să ne susțină, mai ales că au văzut că avem rezultate foarte bune”, a mai precizar cadrul didactic universitar.

Citeşte şi Anunţ alarmant despre marele cutremur. Specialiştii spun în ce an va fi România lovită de un cutremur puternic

Echipa SDC 2016 este formată din studenți ai Universității Tehnice. Nouă dintre aceștia reprezintă Facultatea de Construcții, anul IV, iar trei reprezintă Facultatea de Arhitectură și urbanism, anul III și V.

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Vlad Pascu s-a panicat și își joacă ultima carte: ”Nu era atât de drogat”. Cererea bizară care îi putea aduce o pedeapsă mai mică
Capital.ro
Ilegal pentru proprietarii de case. Nu pot interveni. Lege dacă o altă mașină a parcat în dreptul curții
Playtech.ro
Schimbări uriașe la sănătate. Ce români pot pierde calitatea de asigurat și ce modificări apar la contribuții
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Momentul în care o clădire din centrul Teheranului este spulberată de o rachetă lansată de armata israeliană
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Zi de coșmar în România. Temperaturi sufocante
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Ce a făcut Mihai Leu atunci când a aflat că are cancer. Campionul a sperat până în ultima clipă că va învinge boala
Cancan.ro
Detaliul ȘOCANT găsit în telefonul italianului ucis de urs, pe Transfăgărășan. Anchetatorii au rămas uluiți!
Playsport.ro
De ce a ajuns România datoare și fără bani? „Totul a început din 2016, când politica fiscală s-a...
Capital.ro
Se schimbă legea pentru șoferii pensionari în România. Restricție la permisul de conducere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
VIDEO Un bărbat a fost ucis de urs, pe Transfăgărășan. Animalul l-a târât zeci de metri într-o râpă. Imagini terifiante cu cadavrul victimei
Primele imagini de la înmormântarea lui Ion Cernea! Soțul Irinei Loghin este condus pe ultimul drum cu onoruri militare. Momente dureroase la cimitirul Bellu, înainte ca fostul sportiv să fie dus la groapă
MediaFlux
Scoți bani de la bancomat? Urmează o nouă schimbare majoră
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ionel, viermele de primărie care vrea să ”șteargă” realitatea și presa