Tineri din Cluj au inventat o construcţie care ar rezista la cele mai puternice CUTREMURE

Macheta unei clădiri de 28 de etaje a fost supusă unor cutremure simulate, a căror accelerație a fost de opt ori mai mare decât cel din Vrancea, în 1977. Exercițiul vine în sprijinul unei echipe de 13 studenți de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca pentru participarea, în 5-8 aprilie, la o competiție internațională în Statele Unite. Construrea machetei este rodul a nu mai puțin de șase luni de muncă. În ultimii doi ani, echipa clujeană a adus premiul acasă și intenționează să obțină locul I și în acest an.
Iulian Tudor
11 feb. 2016, 14:57
Tineri din Cluj au inventat o construcţie care ar rezista la cele mai puternice CUTREMURE

Scopul concursului Seismic Design Competition 2016 este de a concepe o structură rezistentă la seism transpusă printr-o machetă din lemn de balsa care să reziste la trei cutremure generate de o masă seismică, scrie voceatransilvaniei.ro. Reprezentanții Universității Tehnice, care reprezintă România la competiția internațională din San Francisco, promovează interesul pentru ingineria seismică în scopul evoluției acesteia, iar proiectul urmărește protejarea societății împotriva dezastrelor naturale.

„Structura a rezistat la cutremurele care sunt în competiție. Ulterior, au fost niște cutremure generate artificial pe masa vibrantă, din afara competiției, doar pentru spectacol ca să vedem cum se rupe structura și să vedem care sunt elementele care cedează în caz de cutremur artificial. Sunt cutremure mai puternice decât cele existente până la ora actuală. Cutremurul generat artificial este de 9,18 pe scara Richter, fiind un cutremur artificial, care nu s-a întâmplat niciunde în lume”, a declarat asist. dr. ing Bianca Pârv.

Citeştze şi Clădirile din Bucureşti cu RISC RIDICAT DE PRĂBUŞIRE în caz de CUTREMUR. Lista actualizată

Structura are o greutate de 800 de grame, fiind rodul a 500 de ore de muncă. În cadrul proiectării, trebuie să fie luate în considerare cerințe precum rezistența structurală, fără colaps, eficiența economică, iar accelerația și deplasarea trebuie ținute sub control pentru a avea un comportament cât mai puțin distructiv la toate nivelurile clădirii.

„Este un sistem structural care poate fi adoptat la clădirile înalte. Însă, lemnul de balsa este exclus, nu poatefi folosit la o clădire de 28-30 de etaje. Ca și material nu, dar ca sistem structural, da! Studenții învață sistemele structurale ale clădirilor înalte, unde au nevoie de elemente, vedem unde se rupe structura, unde am avea nevoie de elemente pentru a îmbunătăți această structură”, a mai precizat Bianca Pârv.

Costurile de participare ajung, în acest an, la 22.330 euro. Echipa dispune de o parte din bani, însă este nevoie de sponsorizare suplimentară pentru completarea sumei.

„Avem nevoie de sponsori, pe lângă Universitatea Tehnică care ne susține financiar pentru această competiție. Costurile sunt foarte ridicate; cei 13 studenți trebuie să se deplaseze, să se cazeze, iar costurile depășesc 20.000 euro. Avem deja o parte din bani, dar mai avem nevoie. Avem sponsori care ne-au susținut și în anii trecuți și care ne-au contactat și în acest an ca să ne susțină, mai ales că au văzut că avem rezultate foarte bune”, a mai precizar cadrul didactic universitar.

Citeşte şi Anunţ alarmant despre marele cutremur. Specialiştii spun în ce an va fi România lovită de un cutremur puternic

Echipa SDC 2016 este formată din studenți ai Universității Tehnice. Nouă dintre aceștia reprezintă Facultatea de Construcții, anul IV, iar trei reprezintă Facultatea de Arhitectură și urbanism, anul III și V.

DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Variantă surpriză de premier dacă George Simion câștigă alegerile. Sociolog: “Călin Georgescu iese din discuție”
Capital.ro
Se retrage permisul auto în România. Șoferii care vor pierde carnetul în 2025. Nu poți contesta
Playtech.ro
Pensia anticipată cu penalizări: când o poți solicita și ce reduceri se aplică
DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Adevarul
Un economist din BNR explică prăbușirea leului după alegeri: „După ce au împins baba pe scări, PSD-iștii se retrag”
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Locul sfânt, pierdut în codrii Moldovei. Comuniștii au încercat să-l transforme în fermă agricolă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Mai puțini bani, mai rar! Cum se schimbă voucherele de alimente pentru românii cu venituri mici
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Răsturnare de situație. George Simion s-a răzgândit. Funcția pe care o va avea Călin Georgescu: Exclus premier!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
Surpriză pentru pensionari: Statul oferă sume suplimentare lunare. Cine beneficiază și cât se acordă
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică