Patronii de restaurante atacă în justiţie restricţiile care îi vizează. Ministerul Sănătăţii face precizări

Patronii de restaurante anunţă că vor ataca în justiţie hotărârea luată de către Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă. Reaminti că prefectul Capitalei a anunţat, marţi seară, că restaurantele, cafenelele, cinematografele, teatrele, sălile de spectacol din Capitală se închid, din nou, începând de miercuri. Noile măsuri au fost luate după creşterea cazurilor de coronavirus din ultima perioadă. 

RomaniaTV.net
06 oct. 2020, 17:20
Patronii de restaurante atacă în justiţie restricţiile care îi vizează. Ministerul Sănătăţii face precizări

Asociația patronală a restaurantelor din România anunță că va ataca în justiție restricțiile care îi vizează.

„Această hotărâre luată de către Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență noi o vom ataca în justiție și sperăm să obținem, în cel mai scurt timp, anularea ei”, a spus Daniel Mischie, președintele HORA, potrivit europafm.ro. 

Daniel Mischie consideră că ar fi trebuit aplicate sancţiuni punctuale localurilor care nu au respectat regulile impuse de autorităţi.  

„Potrivit organizației patronale HORA, cele peste 40.000 de firme românești care activează în domeniu au înregistrat, în acest an, o scădere a cifrei de afaceri de peste 70%. Asta înseamnă un minus de 3 miliarde de euro. Un nou shut down, în condițiile în care întregul sector era și așa slab capitalizat, va duce, fără îndoială, la falimente în lanț și disponibilizări pe bandă rulantă, în condițiile în care HORECA angajează peste 400.000 de oameni. Asta mai cu seamă că terasele au început să se închidă din cauza răcirii vremii. Deja, potrivit HORA, peste 40% dintre firme și-au suspendat activitatea”, a explicat, pentru Europa Liberă, Adrian Negrescu, managerul companiei de consultanță Frames.

Acesta mai atrage atenția că o nouă închidere va crea pe de-o parte probleme în lanț, pentru producători sau furnizori, de pildă, iar, pe de altă parte, poate crea din nou panică ceea ce poate duce la „o scădere și mai abruptă a consumului, cu consecințe pentru întreaga economie. Ce ar trebui făcut? În primul rând mai multe controale. Avem zeci de instituții, de la Protecția Consumatorului la Poliție și Jandarmerie. Controale ample, zi și noapte, în zonele cu trafic uman semnificativ, sancțiuni pentru cei care nu poartă măști, care nu folosesc dezinfectanți, care nu respectă regulile. Din păcate acestea au lipsit în ultima vreme, au fost prea anemice”.

Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, Bucureștiul și alte 22 de județe au avut, în ultima săptămână, o rată de infectare de peste 100 de cazuri la 100.000 locuitori.

De asemenea, datele INSP arată că 36.8% din totalul cazurilor s-au înregistrat în București, Iași, Bacău, Neamț si Cluj. Mai mult, peste o treime din totalul deceselor cauzate de noul coronavirus au fost înregistrate în Bucureşti, Prahova, Sibiu, Bacău şi Caraş Severin.

După explozia cazurilor de coronavirus în București, Direcția de Sănătate Publică a recomandat luni comitetului municipal pentru situații de urgență, printre altele, închiderea restaurantelor, interzicerea evenimentelor private cu mai mult de 50 de persoane și interzicerea procesiunilor religioase în aer liber.

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a stabilit, în şedinţa de marţi, ca restaurantele să fie închise în interior, precum şi închiderea teatrelor şi cinematografelor. Sălile de jocuri de noroc vor rămâne deschise. 

Citeşte şi Se închid restaurantele, cinematografele şi teatrele din Bucureşti. Rămân deschise sălile de jocuri UPDATE

Ministerul Sănătăţii, precizări DE ULTIMĂ ORĂ

„Având în vedere interpretarea eronată apărută în spațiul public în privința Raportului săptămânal de supraveghere (21 septembrie – 4 octombrie), realizat de Institutul Național de Sănătate Publică, referitor la analiza unităților în care au fost confirmate cazuri de infectare cu noul coronavirus, inclusiv în domeniul Horeca, suntem abilitați să facem următoarea precizare: 

În cadrul analizei au fost incluse persoanele care, în anchetele epidemiologice, au declarat mediul în care s-au aflat în contact cu alte persoane confirmate pozitiv. Din acest punct de vedere, în cazul Horeca, este vorba de persoane care au declarat că lucrează în industria ospitalității și au intrat în contact cu persoane care au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus. Precizăm faptul această analiză nu este de natură a evalua riscul epidemiologic generat de activitatea Horeca și nici diferențierea riscului în funcție de spațiul (închis sau în aer liber) în care se desfășoară activitatea.”, a explicat Ministerul Sănătăţii. 

În spaţiul public a apărut o informaţie potrivit căreia în industria HORECA fusese un singur focar de infecţie cu coronavirus.