Reţete Revelion 2017: Top 5 preparate sofisticate din peşte pentru Noaptea dintre Ani

Se spune din batrani că în noaptea de Revelion e musai să mâncăm peşte. Asta ne va face să fim tot anul alunecoşi, scăpând astfel cu bine din orice situaţie complicată. Impresionează-i pe cei dragi, dar şi pe invitaţi cu o masă specială în care bucatele delicioase şi aromele irezistibile se îmbie în mod plăcut cu papilele gustative ale tuturor.

RomaniaTV.net
30 dec. 2016, 13:32
Reţete Revelion 2017: Top 5 preparate sofisticate din peşte pentru Noaptea dintre Ani

1. Pastrav la cuptor in sos cu doua feluri de branza

Ingrediente

2 pastravi de cate 250-300 de grame

100 de grame de cascaval razuit

40 de grame de parmezan razuit

100 de ml. de smantana lichida, nefermentata (pentru frisca)

50 de ml. de vermut alb

1 ceapa mica

2 catei mari de usturoi

1 manunchi de busuioc proaspat (2-3 crengute)

1 lingura de amidon

1 lamaie

2 linguri de ulei de masline extravirgin

40 de grame de unt

sare

piper

Mod de preparare

Se aprinde cuptorul si se regleaza la 180 de grade Celsius. Pastravii curatati si spalati se sareaza si se pipereaza atat in exterior, cat si in interior. Cei 2 catei de usturoi se taie in lamele subtiri. In pielea pastravilor se fac incizii cu varful unui cutit, in care se introduc lamele de usturoi. Se pun cateva lamele si in interiorul pastravilor, alaturi de cateva frunze de busuioc.Intr-un vas potrivit pentru cuptor se pune o lingura de ulei de masline si 20 de grame de unt.

Se da vasul la cuptor atat cat sa se topeasca untul, apoi se pun cei doi pastravi. Pastravii se vor coace 20 de minute in total, la jumatatea timpului de gatire intorcandu-se pe cealalta parte si presarandu-se cu parmezanul proaspat razuit.

In timpul in care pastravii se coc in cuptor, se toaca ceapa foarte marunt. Intr-o craticioara se pune restul de ulei de masline si de unt (1 lingura, resp. 20 de grame). Se topeste untul si se caleste ceapa pe foc mic. Atunci cand ceapa se inmoaie bine, se adauga coaja rasa de lamaie si amidonul, incorporandu-se cu grija.

Se stinge imediat cu vermutul si zeama de lamaie (daca nu agreati sa fie sosul prea acru, puteti reduce cantitatea de zeama de lamaie la 1/2). Se amesteca bine si se adauga smantana. Se da in clocot pana se ingroasa, iar la nevoie se poate subtia sosul cu cateva linguri de apa. Dupa ce sosul s-a legat se adauga cascavalul ras, din care se pastreaza 1 lingura pentru presarat pe deasupra.

Se mai tine sosul pe foc, amestecand continuu, pana cand cascavalul este complet topit. Se potriveste gustul sosului cu sare si piper si se tarna peste pastravi. Deasupra se presara cascavalul pastrat. Se da din nou la cuptor si se mai tine pana cand se rumeneste frumos deasupra (in jur de 10 minute). In acest timp, eu am tras la tigaie in unt niste cartofiori noi, alaturi de care am servit minunatia de peste.

Citeşte şi  Reţete Revelion: Prăjitură cu bezea şi frişcă

2. Fructe de mare trase la tigaie

Ingrediente

2 bucăţi usturoi

1 bucată lămâie

3 linguri ulei de măsline

1 linguriţă piper mixt

1 linguriţă sare

1 ceaşcă vin alb

500 grame fructe de mare congelate

După ce fructele de mare s-au decongelat, le spălaţi bine sub un jet de apă puternic. Fructele de mare se dau într-un clocot cu puţină sare, apoi se pun într-o tigaie încăpătoare în care am pus uleiul de măsline.

Lăsăm la foc mic până încep să scadă, adăugăm căţeii de usturoi şi ceaşca de vin alb şi condimentăm cu sare şi piper. Încă puţin şi aceste fructe de mare trase la tigaie vor putea fi servite. Mai lăsăm zece minute la foc mic, iar apoi le aşezăm pe un platou. Peste se pune zeama de lămâie.

Citeşte şi  Retete Revelion: Tort alb-negru

3. Creveti cu usturoi

Ingrediente

1 kilogram de creveti black tiger, cruzi, nedecorticati sau 600-700 de grame de creveti curatati

zeama de la 1/2 de lamaie

3 catei mari de usturoi

1 legatura de patrunjel verde

4 linguri de ulei de masline

cativa fulgi de chilli, dupa gust (optional)

20 de grame de unt sare marina optional

Pentru prezentare

cate 60 de grame de parmezan/portie, daca doriti sa ii asezati intr-o cupa sau un cornet din parmezan

Mod de preparare

Crevetii se despart de cap si se curata, coada pastrandu-se atasata.

Din carapace si capete se poate prepara o supa de baza din crustacee, care poate fi pastrata in portii de cate 150-200 de ml. la congelator si se poate utiliza la alte retete. Usturoiul si patrunjelul se toaca, se pun intr-un bol si se freaca cu 1 lingurita de sare marina (se pastreaza 1 lingura de patrunjel tocat pentru ornat). Se adauga 3 linguri de ulei de masline, apoi zeama de lamaie.

Marinata obtinuta se toarna peste creveti. Se intorc crevetii pe toate partile, ca sa fie bine imbracati in marinata si se dau la frigider pentru 30 de minute. Intre timp, puteti prepara cornetele sau cupele de parmezan: se incinge cuptorul la 200 de grade; parmezanul razuit se imprastie pe hartie de copt intr-un strat uniform, daca doriti sa faceti cupe, acest strat va avea forma unui disc ce trebuie sa depaseasca diametrul bolului dupa care veti modela cupele (cate 1 disc pentru fiecare cupa), daca doriti cornete, acestea vor trebui sa aiba lungimea cercului desfasurat de la baza cornetului (sper ca m-am facut cat de cat inteleasa).

Tava cu parmezanul astfel pregatit se da la cuptor cateva minute, pana ce incepe sa bolboroseasca branza topita si marginile se rumenesc. Se scoate tava, se lasa sa se raceasca putin, apoi se transfera discurile de branza deasupra bolurilor rasturnate, pentru a forma cupe, iar pentru cornete, se infasoara in jurul unui cilindru (de exemplu un borcan infasurat in hartie de copt). Se lasa sa se raceasca si sa se solidifice apoi se monteaza crevetii (sau altceva) in aceste forme de parmezan.

Dupa trecerea celor 30 de minute de marinare, intr-o tigaie incapatoare se incinge uleiul de masline ramas (1 lingura). Se adauga untul si se lasa sa se topeasca. Crevetii se scurg de marinata (care se pastreaza) si se adauga in tigaie, calindu-se la foc iute doar atat cat sa devina carnea opaca si rozalie (4-5 minute).

Crevetii se scot imediat din tigaie si se condimenteaza cu fulgi de chilli (daca se doreste). In tigaie se toarna marinata ramasa si se caleste scurt, 1-2 minute. Se ia deoparte si se servesc crevetii imediat, alaturi de sosul marinat.

Se pot servi pe un pat de salata verde sau alaturi de orez fiert simplu.

Citeşte şi  Reţete Revelion 2017: Tort cu crema de nuci

4. Rulouri de stiuca in cuib de cartofi gratinati

Ingrediente

o stiuca de Dunare, cantarind 1 kilogram

800 de grame de cartofi

3 linguri de parmezan ras

2 cepe verzi

1 lingura de patrunjel verde tocat

30 de grame de unt

3 galbenusuri crude

4-5 linguri de smantana

2 catei de usturoi

3 linguri de sos de soia

zeama de la 1/2 de lamaie

100 de grame de unt topit

sare si piper alb

2 linguri de ulei de masline

ceapa verde 

felii de lamaie pentru decor

Mod de preparare

Se curata stiuca de solzi, se eviscereaza si se spala foarte bine. In continuare o sa descriu un procedeu de filetare aplicabil oricarui fel de peste.

Folosind un cutit foarte bine ascutit, se taie cu precizie pe spatele pestelui, pe langa coloana vertebrala, desprinzand carnea. Se continua pe langa coaste si se desprinde de coada si de branhii, obtinandu-se un fileu. Se repeta si in partea opusa, scotandu-se ambele fileuri.

Se trec degetele pe deasupra carnii si unde se simt capete de oscioare se extrag cu o penseta. Cele doua fileuri mari obtinute se taie pe lungime in fasii de 1,5 cm. latime. Se rasucesc aceste fasii in forma de spirala, continuandu-se cu o noua suvita de peste cand se termina prima.  Fiecare rulou se formeaza din cate doua fasii, apoi se fixeaza cu scobitori.

Fiecare rulou se sareaza si se pipereaza, apoi se aseaza toate intr-un vas si se toarna deasupra lor marinata, preparata amestecand sosul de soia si zeama de la 1/2 de lamaie cu usturoiul tocat. Se acopera vasul si se lasa 1/2 – 1 ora la frigider.

Cartofii se curata si se fierb in apa cu sare. Cand sunt fierti, se scurg bine de apa si se zdrobesc. Se adauga untul si cate o lingura de smantana, pana se obtine un pireu maleabil, dar consistent. Se adauga 1 galbenus, parmezanul ras, patrunjelul si ceapa verde tocata (inclusiv frunzele).

Cartofii se curata si se fierb in apa cu sare. Cand sunt fierti, se scurg bine de apa si se zdrobesc. Se adauga untul si cate o lingura de smantana, pana se obtine un pireu maleabil, dar consistent. Se adauga 1 galbenus, parmezanul ras, patrunjelul si ceapa verde tocata (inclusiv frunzele). Se da tava la cuptorul preincins la 200 de grade Celsius. Intre timp, se incinge bine gratarul (de fonta, pentru aragaz).

Se scot din marinata rulourile de peste si se zvanta bine cu hartie absorbanta. Se pensuleaza ulei de masline pe ambele parti si se pun rulourile pe gratar, frigandu-se aproximativ 4-5 minute pe fiecare parte, pana se formeaza urme frumoase de fript si carnea devine opaca si deschisa la culoare.

Se scot rulourile de peste de pe gratar si se extrag scobitorile cu grija, carnea fiind fragila. Deasupra fiecarui cuib de cartofi se aseaza cate un rulou de peste si se mai dau la cuptor nu mai mult de 2 minute, doar cat sa se imbine agreabil aromele. Se scoate tava din cuptor si se acopera cu folie de aluminiu.

Intre timp, se pregateste sosul olandez: deasupra unui vas cu apa care fierbe, se aseaza un bol termorezistent in care se pun 2 galbenusuri, zeama de lamaie, sare si piper alb dupa gust. Se bat continuu cu telul pana cand se spumeaza si se ingroasa. In acel moment, se toarna untul topit (dar nu fierbinte) in fir subtire, batand in continuare pana la incorporarea completa a untului. Se serveste de preferinta cald.

Sosul fiind gata, se trece fiecare cuib pe farfurie, cu ajutorul unei spatule late. Se trece un cutit in jurul cuibului de cartofi, se extrage cu grija cercul, se adauga sosul olandez si decorul din ceapa verde si lamaie. Se serveste pestele imediat.

Citeşte şi  Reţete Revelion 2017: Tort cu crema de nuci

5. Somon afumat pe scandura de cedru

Ingrediente

225 ml de sos de soia

200g zahăr 1 (10 cm) bucată de ghimbir proaspăt, decojit și tocat

4 linguri ulei de măsline

2 căţei de usturoi, zdrobiţi şi tocaţi

1 – 1.25 kg file de somon, cu tot cu pielea

o scândură de cedru netratată

Mod de preparare

Într-un castron se amestecă sosul de soia, zahărul, ghimbirul tocat, usturoiul şi uleiul de măsline și se toarnă într-o pungă de plastic închisă ermetic. Adăugați somonul şi acoperiţi-l bine cu sosul, uitaţi-vă să nu aveţi aer deloc în pungă. Lăsaţi-l la marinat peste noapte sau chiar 2 zile în frigider.

 Cu 1-2 ore înainte de a pune peştele pe  grătar, puneţi scândura de cedru într-o găleată sau vas cu apă. Se încălzeşte grătarul la foc mediu și se unge cu un pic de ulei. Lemnul de cedru  va da un gust deosebit la peştele gătit. Scoateți somon din sosul marinat.

Așezați partea de piele întinsă pe scândura de cedru. Se acoperă grătarul cu capacul închis până ce somonul se găteşte, aproximativ 20 de minute. Scoateți cu grijă somonul într-o singură bucată, lăsând pielea pe scândura de cedru.

Poftă bună!

Sursa: Reţetecalamama.ro