Premierul Cioloş: Vom discuta un proiect de OUG pentru MAJORAREA SALARIILOR bugetarilor din a doua parte a acestui an

Guvernul discută, în şedinţa de miercuri, variantele de lucru ale proiectului de Lege a salarizării bugetarilor. Premierul Dacian Cioloş a declarat, miercuri, că Guvernul va discuta un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru majorarea salariilor bugetarilor din a doua parte a acestui an. Oficialul a mai spus că proiectul de ordonanţă de urgenţă va fi adoptat săptămâna viitoare, după discuţiile cu partenerii sociali. De asemenea, premierul a spus că Guvernul va lansa în dezbatere publică un proiect de lege privind salarizarea unitară, care să se aplice din 2018.

06 apr. 2016, 07:11
Premierul Cioloş: Vom discuta un proiect de OUG pentru MAJORAREA SALARIILOR bugetarilor din a doua parte a acestui an

Va propun o abordare in doua etape. Astazi o sa avem o prima discutie pe un proiect de ordonanta de urgenta, pe care ni-l putem asuma noi ca si Guvern si care vine cu ideea unei corectari imediate a disfunctionalitatilor care au venit pe fondul cresterii salariului minim si a comprimarii claselor salariale in jumatatea inferioara a grilei de salarizare. Asta vom aborda prin acest proiect de ordonanta de urgenta. Obiectivul este sa aplicam aceasta ordonanta de urgenta inca din a doua jumatate a acestui an si in cursul anului viitor„, a declarat premierul Dacian Cioloş, în debutul şedinţei de Guvern de miercuri.

Vom veni cu o mobilizare bugetara pe care ne-o putem asuma din a doua jumatate a acestui an si pentru 2017, care va avea ca obiectiv o corectare a acestor disfunctionalitati saalariale, care au dus la suprapuneri de salarii intre clasele salariale de jos si care vor corecta si o parte din problemele care apar acolo unde, in aceeasi categorie de functionari, cu aceleasi responsabilitati, putem avea salarii deferite, pentru ca au fost recrutati in perioada diferite.
Vom veni cu aceasta prima corectura, rezolvand astfel o problema de echitate si de legalitate, pentru ca sunt situatii in care functionari care asumandu-si aceeasi responsabilitate au salarii diferite, merg in justitie si castiga tocmai pentru ca e o abordare incorecta. Deci, vom corecta o parte din probleme, mai ales pe partea de categorii salariale din jumatatea inferioara a grilei de salarizare”, a mai precizat Cioloş.

Premierul a adăugat că proiectul de OUG va fi adoptat săptămâna viitoare, după discuţiile cu sindicatele. „Astazi vom avea o prima discutie pe acest proiect de ordonanta, pe care Ministerul Muncii l-a pregatit in coordonare cu Ministerul de Finante si cu Cancelaria, cu obiectivul de a-l adopta saptamana viitoare, dupa discutiile cu partenerii sociali, sindicatele”, a completat Dacian Ciolos.

Guvernul va lansa în dezbatere publică un proiect al Legii salarizării cu aplicare din 2018

Şeful Executivul propune un alt proiect de lege, complementar proiectului de OUG, ” care sa vina cu o abordare multianuala, in ideea de a evolua spre o salarizare unitara”.

„O a doua abordare cu care vom veni, complementara acestui proiect de OUG, este un proiect de lege, pe care vreau sa il punem in dezbatare publica, care sa vina cu o abordare multianuala din 2018 incolo, in ideea de a evolua spre o salarizare unitara, pe care sa o gandim si cu reforma administratiei publice, pe care o pregatim. O reforma a administratiei, fara un sistem de salarizare clar si adaptat, nu va fi eficienta. Imi dau seama ca din punct de vedere politic va fi dificil sa avem o decizie pe o astfel de abordare multianuala in cursul acestui an, dar cred ca este de datoria noastra sa venim, cel putin, cu propunerea si sa supunem dezbaterii publice un astfel de proiect”, a precizat premierul.

Acesta proiect de lege va fi discutat in Guvern, in perioada urmatoare, dupa care o sa inceapa dezbaterile cu sindicatele si societatea civila.

Propunem aceasta OUG pentru a acoperi a doua jumatate a acestui an si 2017, in ideea ca un proiect de lege care sa aiba abordare multianuala probabil ca nu va avea un efect inainte de 2018, asa ca pana in 2018 venim cu corecturile si cu rezolvarea acestor inechitati prin ceea ce ne putem permite din punctul de vedere al bugetului„, a conchis premierul Ciolos.