Cânepa s-ar putea cultiva, din nou, în România

Cânepa va putea fi cultivată în gospodăriile din România, se arată într-un proiect al Ministerului Agriculturii. Măsura vine pentru a sprijini cultivarea acestei plante care aducea venituri importante României, odinioară al treilea producător din lume.

RomaniaTV.net
22 apr. 2016, 08:45
Cânepa s-ar putea cultiva, din nou, în România

Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă, va fi permisă „cultivarea plantelor de cânepă Canabis sativa L, subspecia sativa în vederea producerii de tulpini, sămânţă, în cercetarea agricolă ori pentru producerea de sămânţă certificată, numai cu autorizarea de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin direcţiile pentru agricultură judeţene sau a municipiului Bucureşti”, informează digi24.ro.

Totodată, va fi permisă cultivarea plantelor de mac Papaver somniferum L, pentru obținerea de semințe folosite în scop alimentar, numai cu autorizarea de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin direcţiile pentru agricultură judeţene sau a municipiului Bucureşti.

Culturile de cânepă vor fi monitorizate pe tot parcursul perioadei de vegetație.

Culturile de plante de cânepă Canabis sativa L, subspecia sativa cu suprafața maximă de 15,00 ari pot fi înființate în grădinile familiale, pe teren amplasat în intravilan, producția rezultată fiind utilizată exclusiv pentru uz propriu, gospodăresc și tradițional, prin declararea pe propria răspundere a suprafeței, producției estimată și realizată aferente fiecărei părți componente a plantei, respectiv tulpină, frunze, inflorescențe, fructe, semințe cât și a produselor obținute în urma prelucrării„, se arată în proiect.

Motivele pentru care această iniţiativă legislativă este promovată ca ordonanţă de urgenţă sunt: neadoptarea măsurilor prevăzute de prezenta ordonanță de urgență are ca efect discriminarea producătorilor agricoli care vor să cultive cânepă pentru consum propriu; țesătura de cânepă românească este recunoscută în lume drept ”fibra de aur a României”; cererea crescândă din țară și din străinătate pentru producția de cânepă industrială.