ONU pregăteşte noi SANCŢIUNI împotriva Coreii de Nord. Capacitatea nucleară a Phenianului a ajuns la un NIVEL CONSIDERABIL

Capacitatea nucleară a Coreii de Nord a ajuns la un "nivel considerabil" și sunt necesare sancțiuni mai dure și presiuni asupra Phenianului, a avertizat sâmbătă ministrul de externe sud-coreean Yun Byung-se, potrivit Reuters.

10 sept. 2016, 08:45
ONU pregăteşte noi SANCŢIUNI împotriva Coreii de Nord. Capacitatea nucleară a Phenianului a ajuns la un NIVEL CONSIDERABIL

Consiliul de Seuritate al ONU a condamnat cel de-al cincilea test nuclear al Phenianului, de vineri şi a anunţat, în consecinţă, pregătirea de noi sancţiuni împotriva Phenianului printr-o nouă rezoluţie pregătită special  în acest scop.

”În ultimul deceniu, capacitatea nucleară a Coreii de Nord a sporit rapid și ultimul test nuclear arată că liderul ei, Kim Jong-un, nu intenționează să schimbe ceva în această privință. Avem nevoie de sancțiuni și presiuni mai multe și mai puternice (împotriva Coreii de Nord) pentru a crea o situație în care nord-coreenii să rămână cu puține opțiuni, dar să se schimbe”, a spus șeful diplomației de la Seul, pronunţându-se pentru impunerea unui set cuprinzător de sancțiuni de către Consiliul de Securitate al ONU împotriva Phenianului, citat de Reuters.

Coreea de Nord a efectuat primul său test nuclear în 2006. În ianuarie, Phenianul anunța primul său test cu bombă cu hidrogen, iar în februarie 2013, făcea al treilea test care a fost considerat până acum ca fiind cel mai puternic, energia degajată fiind între 6 şi 9 kilotone.

Citeşte şi Coreea de Nord CONFIRMĂ efectuarea cu succes a unui nou TEST NUCLEAR. Reacţia MAE

Într-o declaraţie comună, cei 15 membri ai Consiliului, între care şi China – aliat al Phenianului – au căzut de acord pentru „a începe imediat să lucreze în vederea unor măsuri care se impun, potrivit articolului 41 din Carta ONU, precum şi asupra unei rezoluţii a Consiliului”. Articolul 41 priveşte „măsuri care nu implică folosirea forţei armate”, se mai specifică în declaraţie, potrivit presei belgiene.

SUA, Franţa şi Japonia au cerut sancţiuni noi şi severe împotriva Coreii de Nord. La rândul său, presa sud-coreeană pare nehotărâtă, oscilând între varianta înăspririi ripostei internaţionale şi cea a schimbării radicale a strategiei faţă de încăpăţânarea Phenianului. Acesta este, din martie, supus unor restricţii extrem de severe de natură economică, financiară şi comercială, după ce a făcut cel de-al patrulea test nuclear, în ianuarie.