Grevă în Grecia. Personalul medical s-a săturat de austeritate

Personalul medical din spitalele de stat și centrele de sănătate din Grecia se află miercuri într-o grevă de 24 de ore în semn de protest față de măsurile de austeritate, relatează DPA, citată de Agerpres.

20 mai 2015, 11:46
Grevă în Grecia. Personalul medical s-a săturat de austeritate

Federația Medicilor din Spitalele din Grecia (OENGE) a emis un comunicat în care denunță starea de ‘asfixie economică’ a spitalelor publice. ‘Medicii cer o creștere a finanțării spitalelor’ până la 2 miliarde de euro pe an față de nivelul actual de 1,4 miliarde de euro, ‘pentru a se rezolva problema deficitului de materiale și de medicamente’, se mai spune în comunicat.

Bugetul total alocat pentru sistemul public de sănătate este de circa 11 miliarde de euro anual, adică în jur de 5% din PIB al țării. Potrivit premierului Alexis Tsipras, acesta reprezintă cel mai scăzut nivel al cheltuielilor publice pentru sănătate ca procent din PIB în rândul statelor membre ale Uniunii Europene și Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), potrivit Agerpres.

Citeşte şi Grecia poate plăti salariile şi pensiile dar are nevoie de un acord până la finele acestei luni

În luna aprilie, șeful guvernului a anunțat că vor fi concediați 4.500 de angajați din sănătate, dintre care 700 de medici, asistente și paramedici cu contracte permanente.

Pentru miercuri sunt așteptate demonstrații la Atena și în alte orașe mari ale Greciei. La grevă participă și angajații de pe ambulanțe, în timp ce spitalele funcționează cu un număr redus de personal.