Inundaţii în Bistriţa-Năsăud, în urma ploilor abundente

Ploile abundente care au căzut marţi după-amiază în mai multe zone ale judeţului Bistriţa-Năsăud au produs inundaţii în comunele Bistriţa Bârgăului şi Rebrişoara, fiind afectate atât gospodării, cât şi terenuri şi drumuri de acces.

RomaniaTV.net
27 mai 2014, 14:23
Inundaţii în Bistriţa-Năsăud, în urma ploilor abundente

Conform datelor comunicate de Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud, în comuna Rebrişoara, cantitatea de precipitaţii căzută într-o oră şi jumătate a fost de 39 l/mp, în timp ce la Bistriţa Bârgăului s-au înregistrat 22 l/mp.

Şapte gospodării şi mai multe drumuri comunale din Bistriţa Bârgăului au fost afectate de inundaţii. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, Marius Rus, în zonă au intervenit angajaţii primăriei şi pompierii voluntari, care încearcă să decolmateze pârâul ce traversează comuna, cu ajutorul unui buldoexcavator.

Viceprimarul din Bistriţa Bârgăului, Sorin Nuşfelean, a declarat, potrivit Agerpres, că inundaţiile au avut loc după ce două podeţe s-au înfundat de la resturile aduse de viitură, iar apa a ajuns şi pe drumul judeţean. Totodată, există probleme şi pe drumurile comunale.

În comuna Rebrişoara, primarul Viorel Clapău spune că apele unui pârâu au ieşit din matcă pe DN 17C, inundând parţial terenul de sport al şcolii din centrul comunei. El a adăugat că traficul rutier nu este afectat, iar pagubele nu sunt mari. În zonă a căzut, de asemenea, grindină.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gopodărire a Apelor a emis, marţi, mai multe atenţionări hidrologice COD GALBEN şi COD PORTOCALIU. Sunt vizate scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşirea cotelor de atenţie şi inundaţie.

Vezi zonele în care se pot produce inundaţii