Marii rechini albi au o viaţă lungă: Cercetătorii au rămas uimiţi de longevitatea lor

Marii rechini albi ar putea trăi peste 70 de ani, de trei ori mai mult decât s-a crezut până acum, arată un studiu american publicat miercuri.

09 ian. 2014, 14:42
Marii rechini albi au o viaţă lungă: Cercetătorii au rămas uimiţi de longevitatea lor

Cu ajutorul datării cu carbon 14, autorii studiului au analizat vertebrele a patru masculi şi patru femele din nord-vestul Atlanticului. Cel mai bătrân mascul avea 73 de ani, iar femela cea mai în vârstă, 40, informează cercetători de la Woods Holle Oceanographic Institution din Cape Cod (Massachusetts, nord-estul Statelor Unite), scrie Agerpres.

„Rezultatele noastre arată că aceşti rechini sunt mult mai longevivi, iar vârsta lor maximă este mult mai mare decât se apreciase în studiile anterioare”, spune Li Ling Hamady, principalul autor al cercetării publicate în revista PLOS ONE.

Studiile precedente au pus în evidenţă mărcile concentrice din oasele rechinilor, similiare cu cele din trunchiurile copacilor, în evaluarea vârstei lor, o marcă fiind echivalată cu un an. Pe baza acestei metode, cei mai bătrâni rechini albi analizaţi au fost un exemplar de 22 de ani din sud-vestul Oceanului Pacific şi unul de 23 de ani din vestul Oceanului Indian.

În noul studiu, cercetătorii au căutat în oasele rechinilor urme de reziduuri nucleare de la teste efectuate în anii 1950-1960, pentru a le aprecia vârsta. Oasele analizate provin de la rechini prinşi în nord-vestul Atlanticului din 1967 până în 2010.

Rechinii albi sunt consideraţi specie ameninţată. O mai bună cunoaştere a dezvoltării şi longevităţii lor poate contribui la îmbunătăţirea conservării speciei, subliniază cercetătorii.