Oraşul premierului, de luni de zile fără apă potabilă

Situaţie alarmantă în Caransebeş. Oamenii care locuiesc în oraşul natal al premierului Sorin Grindeanu se plâng de câteva luni că apa care curge la robinete este extrem de murdară şi nu poate fi băută. Sursele de apă din zonă ar fi poluate din cauza exploatărilor forestiere.

RomaniaTV.net
15 mart. 2017, 12:19
Oraşul premierului, de luni de zile fără apă potabilă

Calitatea apei potabile din Caransebeş a fost pusă pe primul loc al ordinii de zi a ședinței extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență al județului Caraș-Severin, după ce zilele trecute autoritățile locale, prin primarul Felix Borcean, au sesizat faptul că apa ce curge la robinetele localnicilor nu este bună pentru consum.

„Am încercat prin toate metodele noastre să diminuăm gradul de turbiditate al apei brute venite din lacul de acumulare Zervești, dar situația ne depășește. Cerem sprijin factorilor responsabili, pentru că situația nu este deloc accidentală, dovadă că și anul trecut ne-am confruntat cu aceleași probleme. De astăzi am început să aducem și alte substanțe mai performante la uzina de apă pentru a scădea turbiditatea apei brute, însă uneori, folosite în exces, acestea pot afecta sănătatea oamenilor”, a declarat directorul executiv al operatorului județean de apă Aquacaraș SA, Anatol Liber

Problemele apar mai ales primăvara, când pârâul Dalci, cândva cu apă curată și cu pești în el, aduce cu sine la vărsarea în lacul de acumulare tot felul de mizerii. Pârâul ar trebui deviat, să nu se mai deverse în lac doar că, pentru executarea lucrărilor ar fi nevoie de acceptul a două persoane pe proprietatea cărora trece apa, dar și multe acte birocratice. Cineva dintre cei prezenți la ședință a propus să se emită un ordin de expropiere, însă prefectul a ținut să precizeze că nu este cazul deși, după cum susținea inginerul șef de la Hidroelectrica, Ianăș Rădoi, cele două persoane au fost deja expropiate doar că nu sunt mulțumite de valoarea despăgubirilor primite, drept pentru care s-au adresat instanței. În plus, în şedinţa de astăzi a existat senzația că nu se știe cine ar trebui să execute aceste lucrări…

„Soluţia ar fi de deviere a cursului pârâului pe o sută de metri în aval de lac. Nu cred că e atât de costisitor, însă nu putem lucra pe terenul proprietatea cuiva. E o situaţie tragico-comică, dar nici nu putem lăsa o întreagă comunitate să sufere de pe urma unui pârâu și a două persoane fizice. Nu e normal să se întâmple așa, ca toată albia pârâului să fie plină cu PET-uri, cu dejecții umane și animale, iar mai apoi să se verse în lac. O soluție trebuie găsită și cât mai repede”, a ținut să precizeze și primarul Caransebeșului, Felix Borcean, potrivit argument-cs.ro.