Ponta, despre „Cuminţenia Pământului”: Milioane de euro din banii românilor pleacă în buzunare private. Bună treabă, nu?

Victor Ponta l-a felicitat pe premierul Dacian Cioloş pentru reuşita statului român de a achiziţiona "Cumințenia Pământului", opera sculptorului Constantin Brâncuși, după ce proprietarii lucrării au acceptat oferta de 11 milioane de euro. Însă fostul premier nu a ratat ocazia de a sublinia faptul că banii românilor "vor pleca în buzunare private ca să plătim ceea ce era al nostru".

17 mart. 2016, 09:12
Ponta, despre „Cuminţenia Pământului”: Milioane de euro din banii românilor pleacă în buzunare private. Bună treabă, nu?

Ma bucur ca negocierea inceputa inca din 2013 s-a finalizat si aceasta opera unica a lui Brancusi ramane in patrimoniul Statului Roman. Felicitari lui Dacian Ciolos pentru decizie!

As vrea insa sa nu uitam ca acesta opera a fost a Romaniei timp de peste 50 ani si a fost retrocedata printr-o decizie pe care nu am voie sa o calific, ca sa nu aiba iar pretext faimosul si fiorosul CSM sa ma sanctioneze. Si asa 11 milioane de euro din banii romanilor pleaca in buzunare private ca sa platim ceea ce era al nostru!!! Buna treaba, nu?„, a scris, joi, Victor Ponta pe contul său de Facebook.

Proprietarii „Cumințeniei Pământului”, lucrarea lui Constantin Brâncuși, au acceptat oferta de achiziție propusă de comisia de negociere mandatată de Guvernul României, în valoare de 11 milioane de euro. Din această sumă, Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul ei Ministerul Culturii va lansa o subscripție publică națională, a anunţat ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.

CITEŞTE ŞI: Dacian Cioloş, despre Cuminţenia Pământului: Suntem săraci, dar cu această operă e „acum sau niciodată”

Realizată în 1907, „Cumințenia Pământului”, alături de opere precum „Sărutul” și „Rugăciunea”, marchează cea mai apreciată perioadă de creație a lui Brâncuși.

Opera a avut, de-a lungul istoriei, doi proprietari, familia inginerului Gheorghe Romașcu, un bun prieten al lui Brâncuși, care i-a vândut direct lucrarea acestuia și în perioada comunistă statul român, care a luat în mod abuziv „Cumințenia Pământului”, expusă timp de 50 de ani, la Muzeul Național de Artă a României.

Gheorghe Romașcu a cumpărat „Cumințenia Pământului” de la Brâncuși, în 1911. „Există și o scrisoare originală creată de mâna și creierul lui Brâncuși care se adresează în România unor organizatori de expoziție cu precizarea clară că ar dori ca la ieșirea din expoziție lucrarea să îi fie dată inginerului Romașcu. („Cumințenia Pământului”) a participat în 1912 la o expoziție care a cam șocat pentru că ieșea din standarde”, declara pentru AGERPRES reprezentantul Casei Artmark, Valeriu Sângeorzan.

În 1957, regimul comunist a luat în mod abuziv lucrarea, pe care a expus-o în Muzeul de Artă al României. În 2012, în urma unui proces lung opera a fost retrocedată moștenitorilor lui Romașcu.

În 2014, „Cumințenia Pământului” a fost prezentată în cadrul expoziției private dedicate avangardei românești „Showcasing Romanian Avant-garde Art, from Private Collections, on exclusive display”, organizată de către Artmark la București, cu prilejul vizitei a aproximativ 20 de importanți colecționari din Marea Britanie, Franța, Rusia, Norvegia, Germania.