Premierul Tudose i-a cerut ministrului Toader să comunice bine proiectul privind modificarea legilor Justiţiei

Premierul Mihai Tudose i-a cerut, miercuri, ministrului Justiției, Tudorel Toader, să comunice bine informațiile referitoare la proiectul privind modificarea legilor Justiției, astfel încât să se înțeleagă faptul că "deocamdată, toată lumea rămâne unde e, pe mandatul care e, numit de cine a fost numit".

23 aug. 2017, 11:50
Premierul Tudose i-a cerut ministrului Toader să comunice bine proiectul privind modificarea legilor Justiţiei

„E foarte important cât de bine comunicați și cât de bine înțelege toată lumea, că, de când le-ați prezentat, vă spun că la mine a ajuns că până diseară schimbăm tot și se numește de către altcineva și… Nu. Deocamdată, toată lumea rămâne unde e, pe mandatul care e, numit de cine a fost numit”, a declarat Tudose, la începutul ședinței de Guvern.

La rândul său, ministrul Tudorel Toader a spus că noile prevederi se vor aplica după ce legea va intra în vigoare.

„Cei care au astăzi mandate le duc la capăt, dacă le duc la capăt, și după ce intră legea în vigoare se vor aplica noile prevederi”, a spus Tudorel Toader.

Citeşte şi: Modificarea Legilor justiţiei: Preşedintele a fost eliminat din procedura de numire a procurorului general şi a şefilor DNA, DIICOT

La începutul ședinței de Guvern, ministrul Toader a făcut și o scurtă prezentare a pachetului de legi privind Justiția.

„Propunerile formulate sunt de natură să reașeze echilibrul dintre puterile statului, propunerile sunt de natură să credibilizeze actul de justiție (…) Numeroase țări, cu stat de drept consolidat, încredințează puterea judecătorească, încredințează mandatul acesta de procuror/ judecător, după ce se acumulează o anumită experiență de viață, o anumită experiență profesională, adică stabilesc o limită de vârstă și o experiență profesională în spate. Am propus și noi prin proiectul de lege ca admiterea la INM să fie condiționată, dincolo de știința de carte, și de o vârstă minimă de 30 de ani, dar cu cinci ani experiență în profesiile juridice reglementate de lege”, a spus Toader, potrivit Agerpres.

Totodată, ministrul Justiției a precizat că au fost propuse și modificări privind competențele judecătorilor și procurorilor.

„Am propus modificări la competențele judecătorilor și procurorilor, modificări la criteriile de promovare de la o instanță la alta, de la un parchet la altul, de dobândirea gradelor profesionale”, a arătat Toader.

De asemenea, ministrul Justiției a precizat că este propusă și modificarea duratei mandatelor funcțiilor de conducere.

„Am propus, spre exemplu, și modificarea duratei mandatelor funcțiilor de conducere. În prezent, judecătorii/ procurorii care au funcții de conducere, indiferent de nivelul ierarhic, au un mandat pe o durată de 3 ani. Am propus un mandat de 4 ani în loc de 3 ani, cu precizarea faptului că există o regulă, un principiu constituțional care spune că o lege nouă nu poate afecta durata mandatelor în curs. Prin urmare, cine are astăzi mandat de 3 ani îl duce la capăt pe 3 ani. După ce va intra în vigoare noua lege sau modificările legilor Justiției vor începe mandate de 4 ani. Este împotriva, repet, regulilor constituționale ideea prelungirii mandatelor în curs”, a mai afirmat Toader.

Ministrul Tudorel Toader a prezentat, miercuri, într-o conferință de presă proiectul privind modificarea legilor Justiției. La începutul ședinței de Guvern, Toader a spus că modificările propuse vor fi publicate și pe pagina de internet a Ministerului Justiției.