Proiectul de lege privind amnistierea unor infracţiuni urmează să fie dezbătut din nou în Parlament

Proiectul de lege privind amnistierea unor infracţiuni şi graţierea urmează să fie dezbătută din nou la jumătatea lunii decembrie, în cursul zilei de 17 decembrie, după ce legea a fost scoasă de pe ordinea de zi a sesiunii de vot final a Camerei Deputaţilor.  

11 dec. 2013, 13:21
Proiectul de lege privind amnistierea unor infracţiuni urmează să fie dezbătut din nou în Parlament

Pe ordinea de zi, în dreptul propunerii de lege, se menţionează că iniţiativa este dezbătută în procedură de urgenţă, că Raportul Comisiei Juridice este unul de adoptare şi că forul decizional este Camera Deputaţilor.

Citeşte şi Lovitură de teatru: Parlamentul a AMÂNAT Legea Graţierii

De această dată, pe site-ul Camerei, în dreptul propunerii legislative, figurează şi raportul Comisiei Juridice privind adoptarea propunerii legislative.

Modul în care Legea amnistierii a fost adoptată în Comisia juridică a Camerei, la miezul nopţii, într-o şedinţă secretă, iar apoi introducerea acesteia pe ordinea de zi a plenului de marţi, în condiţiile în care raportul comisiei nu era public, a generat o serie de controverse.

Adoptarea legii nu este susţinută de opoziţie, dar nici de PNL, care a anunţat chiar prin vocea lui Crin Antonescu, preşedintele partidului, că este categoric împotriva proiectului. Mai mult, liberalii au cerut vot deschis la această lege.

Preşedintele Traian Băsescu a transmis marţi o scrisoare Parlamentului îi care susţinea că Legea graţierii şi amnistierii nu este opotună. Anterior, şeful statului i-a „rugat” pe parlamentari să nu aprobe Legea Amnistierii.

Marţi, după o discuţie între Valeriu Zgonea şi liderii grupurilor parlamentare, Legea amnistierii a fost scoasă de pe ordinea de zi a sesiunii de vot final a Camerei Deputaţilor.

Printre marii beneficiari ai legii se numără fostul premier Adrian Năstase pentru care s-ar înlătura interdicţia de a ocupa o funcţie publică timp de doi ani. Alţi condamnaţi care ar scăpa de acuzaţii: Emilian Cutean (5 ani), fost secretar de stat şi apropiat al PSD, George Becali (3 ani).

Citeşte şi Becali ar putea scăpa de puşcarie. Parlamentarii vor GRAŢIEREA puşcăriaşilor care au pedepse de până la 7 ani

Comisia pentru Drepturile Omului, Culte şi Problemele Minoritatilor din Camera Deputatilor a avizat, in unanimitate, proiectul de lege care prevede amnistia şi graţierea deţinutilor cu pedepse mai mici de patru ani. Proiectul, intocmit de deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, a fost respins iniţial in Senat. Pe 4 iunie, comisia din Camera Deputaţilor i-a dat, însă, aviz pozitiv.