Proprietarii de locuinţe în blocuri ANL care nu îşi mai pot plăti ratele NU vor fi daţi afară din casă

Persoanele care au cumpărat locuințe prin programul Prima Casă și nu își mai pot plăti ratele, fiind astfel în pericol să piardă casa prin executarea garanției acoperite de stat, vor avea posibilitatea să rămână în continuare în casă, dar în calitate de chiriași ai Agenției Naționale pentru Locuințe, obligată să cumpere imediat imobilul.

30 iun. 2016, 10:49
Proprietarii de locuinţe în blocuri ANL care nu îşi mai pot plăti ratele NU vor fi daţi afară din casă

Aceasta este prevederea pe care deputatul Cătălin Zamfir, inițiator al Legii privind darea în plată, a promovat-o sub forma unui proiect.

Proiectul este inițiat după ce Parlamentul a decis ca persoanele care au contractat credite prin programul Prima Casă să fie excluse explicit de sub acoperirea Legii rpivind darea în plată, Guvernul amenințând că, în caz contrar, programul va fi închis.

În esență, proiectul obligă Agenția Națională de Locuințe (ANL) să cumpere locuința executată de Fisc, iar proprietarul acesteia poate opta să rămână în casă în calitate de chiriaș, pentru o perioadă de 5 ani, prețul chiriei urmând să fie stabilit de Guvern.

Mai mult, după expirarea perioadei de închiriere, persoana în cauză are drept de preempțiune, deci prioritar, la cumpărarea (din nou) a casei, la un preț egal cu cel plătit de ANL plus inflația anuală.

Proiectul inițiat acum poate opri procedura Fiscului de executare, dar numai după ce este aprobat de către ambele Camere ale Parlamentului și promulgat de președintele Klaus Iohannis. Acest proces legislativ va dura, având în vedere că parlamentarii intră în vacanță două luni, în iulie și august, astfel că proiectul care vine în ajutorul cumpărătorilor de locuințe prin programul Prima Casă poate fi aplicabil abia de anul viitor, informează profit.ro.