Protest la Cotroceni faţă refuzul preşedintelui de a promulga Legea „Avram Iancu”

Câteva zeci de persoane s-au adunat la Palatul Cotroceni pentru a protesta faţă de cererea de reexaminare a legii prin care Avram Iancu a fost declarat Erou al Naţiunii Române. Klaus Iohannis susţine că este nevoie de o reglementare prealabilă asupra modului de acordare al acestui titlu.

26 mart. 2015, 10:31
Protest la Cotroceni faţă refuzul preşedintelui de a promulga Legea „Avram Iancu”

Printre participanţii la miting s-a numărat şi deputatul Bogdan Diaconu, preşedintele Partidului România Unită, care a depus textul unei scrisori deschide pentru Klaus Iohannis la Administraţia Prezidenţială. „I-am spus că este cea mai mare greşeală pe care o putea face ca preşedinte, anume să refuze acordarea titlului de Erou al Naţiunii Române lui Avram Iancu”, a spus Diaconu.

Acesta crede că atitudinea lui Iohannis este deplasată în contextul în care peroane pe care Diaconu le consideră „duşmani ai României” – Tökes Làszlo, Kelemen Hunor sau Borbely Làszlo, au fost deja decorate de către statul român. „Nu a vrut să strice prietenia cu UDMR pentru realizarea majorităţii parlamentare de către PNL”, a mai spus Diaconu.

La rândul său, Laurian Stănchescu, iniţiatorul proiectului pe care Crin Antonescu şi Teodor Atanasiu l-au susţinut în Parlament a declarat că preşedintele Iohannis „nu poate să se pună în balanţă cu Avram Iancu. A încercat să sfărâme o legendă românească”.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, pe 18 martie, cererea de reexaminare asupra Legii pentru conferirea titlului de „Erou al Naţiunii Române” lui Avram Iancu, pentru viaţa închinată şi jertfită spre propăşirea neamului românesc, iniţiată de senatorii PNL Crin Antonescu şi Teodor Atanasiu.

Iată textul cererii de reexaminare:

„Legea are ca obiect de reglementare conferirea titlului de „Erou al Naţiunii Române” lui Avram Iancu. Astfel, pentru cinstirea în mod deosebit a memoriei lui Avram Iancu (1824-1872), considerat cel mai mare erou naţional al românilor din Transilvania, cu merite excepţionale în afirmarea identităţii şi a drepturilor naţionale pe teritoriul strămoşesc, potrivit articolului unic al Legii transmise la promulgare se conferă fostului conducător al revoluţiei române din 1848-1849 din Transilvania titlul de „Erou al Naţiunii Române”.

Cu respectul cuvenit pentru tot ce a reprezentat Avram Iancu pentru națiunea română, considerăm că, atât pentru cinstirea memoriei acestui mare erou, cât și pentru realizarea într-o modalitate adecvată tehnic-legislativ a intenției avute în vedere de legiuitor, se impune reexaminarea de către Parlament a legii menționate.

Chiar în absenţa unei prevederi prohibitive exprese, este de principiu că legea are, de regulă, caracter normativ, natura primară a reglementărilor pe care le conţine fiind însă uneori dificil de conciliat cu aplicarea acestora la un caz sau la cazuri individuale.

Așadar, considerăm că recunoștința şi respectul pe care le impun o personalitate de amplitudinea celei a lui Avram Iancu nu pot fi convertite juridic, și cu atât mai puțin politic, în argumente de natură să impună şi să justifice instituirea unui regim juridic intuitu personae, consacrat prin lege întrucât, într-o asemenea situație, legea și-ar pierde rațiunea, ea fiind concepută nu pentru a fi aplicată unui număr nedeterminat de cazuri concrete, în funcţie de încadrarea lor în ipoteza normei, ci, de plano, într-un singur caz prestabilit fără echivoc.

O reglementare în scopul cinstirii memoriei şi în semn de gratitudine pentru cei care au contribuit la afirmarea identităţii şi a drepturilor naţionale poate fi însă adoptată de către Parlament, însă aceasta impune o abordare diferită sub aspect tehnic-legislativ, care să aibă în vedere însă rolul Parlamentului în ansamblul autorităților publice, dar și locul legii, ca act al Parlamentului, în sistemul juridic român.

În acest sens, considerăm că, pentru a-i onora pe cei care au contribuit la afirmarea valorilor naţionale, Parlamentul este în drept să instituie, cu caracter normativ, prin lege, titlul de „Erou al Naţiunii Române”, stabilind totodată și procedura de acordare a acestuia, precum şi modalitatea de atestare a acordării titlului (brevet sau plachetă, care să aibă caracter de însemn).

De asemenea, prin lege, Parlamentul ar putea reglementa atribuţia celor două Camere de a face propuneri, prin hotărâre, cu privire la personalitățile cărora ar urma să li se confere, în concret, acest titlu.

Față de conținutul normativ al articolului unic al Legii pentru conferirea titlului de „Erou al Naţiunii Române” lui Avram Iancu, pentru viaţa închinată şi jertfită spre propăşirea neamului românesc, potrivit căruia acest titlu se conferă prin efectul legii, urmează să aveți în vedere și incidența dispozițiilor Art. 94 lit. a) coroborate cu cele ale Art. 100 din Constituția României republicată, care stipulează prerogativa exclusivă a Președintelui României de a conferi titluri de onoare, prin decret contrasemnat de către Prim-ministru, și nu Parlamentului, prin lege.

Având în vedere necesitatea clarificării aspectelor de mai sus şi ţinând cont de competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicit reexaminarea Legii pentru conferirea titlului onorific de „Erou al Naţiunii Române” lui Avram Iancu, pentru viaţa închinată şi jertfită spre propăşirea neamului românesc.”