PROTESTE pro şi contra proiectului de la Roşia Montană, la Abrud

Câteva sute de persoane au ieşit în stradă, duminică, la Abrud, la două proteste privind proiectul de la Roşia Montană, unul organizat de susţinătorii exploatării miniere, iar altul de opozanţii acesteia.

RomaniaTV.net
20 oct. 2013, 15:31
PROTESTE pro şi contra proiectului de la Roşia Montană, la Abrud

Peste 200 de oameni, opozanţi ai proiectului minier de la Roşia Montană, s-au adunat, duminică, în jurul orei 16.00, în faţa Primăriei Abrud. Protestatarii au scandat lozinci precum „Uniţi salvăm Roşia Montană/Uniţi salvăm Munţii Apuseni”, „Afară, afară cu RMGC din ţară” sau „Nu corporaţia face legislaţia”, iar unii dintre ei au afişat pancarte cu mesaje precum „Asta-i Ţara Moţilor, nu e ţara hoţilor”, „Cu orice preţ, cu orice rană, noi salvăm Roşia Montană”, „Jos labele de pe aurul Apusenilor” sau „Moţii nu vor cianură”.

La o distanţă de câteva sute de metri de zona în care se adunaseră susţinătorii avea loc un alt protest. În jur de 250 de persoane protestează contra proiectului de la Roşia Montană.

Oamenii, localnici din Roşia Montană şi din alte localităţi din Apuseni, dar şi angajaţi ai companiei miniere Roşia Montană Gold Corporation, s-au adunat în centrul oraşului, tot în jurul orei 16.00, apoi au pornit într-un marş spre intrarea în localitatea Roşia Montană, aflată la o distanţă de câţiva kilometri de Abrud.

În timpul marşului, susţinătorii proiectului minier au încercat să se apropie de zona în care protestează opozanţii acestuia, fiind necesară intervenţia jandarmilor, care au format un cordon şi au blocat o stradă.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Alba, Cosmin Jurcoveţ, a spus că protestul susţinătorilor proiectului de la Roşia Montană era autorizat până la ora 17.00, însă aceştia continuă acţiunea plecând în marş spre Roşia Montană.

Jurcoveţ a precizat că jandarmii au intervenit pentru a forma un cordon de ordine prin care au împiedicat protestatarii pro Roşia Montană să se întâlnească cu opozanţii.

Potrivit sursei citate, Jandarmeria Alba nu a dat până acum nicio manedă, însă ar putea sabţiona organizatorii mitingului de susţinere pentru că nu au respectat condiţiile legale din autorizaţia primită pentru organizarea protestului.

Mitingul opozanţilor proiectului minier de la Roşia Montană este autorizat până la ora 21.00.

Sâmbătă, aproximativ 2.000 de persoane au protestat în oraşul Cîmpeni, judeţul Alba, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, fluturând steaguri tricolore, cântând melodii patriotice, iar unii protestatari şi-au adus vacile şi boii pentru a arăta că în Munţii Apuseni se face agricultură. În timpul protestului, participanţii au adoptat o „proclamaţie a Marii Adunări a Moţilor de la Cîmpeni” prin care au transmis guvernanţilor şi parlamentarilor că „locuitorii Apusenilor sunt cei îndreptăţiţi să decidă care e cel mai potrivit mod prin care bogăţiile cu care i-au înzestrat natura şi bunul Dumnezeu vor fi valorificate în folosul comunităţii şi al României”.

Tot sâmbătă, cei 33 de mineri care s-au blocat luna trecută timp de cinci zile în galeria Cătălina-Monuleşti de la Roşia Montană au intrat din nou în subteran, pentru două ore, cerând aprobarea proiectului minier de extragere a aurului şi locuri de muncă.