Tupeu politic: Cum au umilit-o grecii pe Angela Merkel

Rezultatul alegerilor din Grecia, care au fost câştigate de către partidul de extremă-dreapta Syriza, iar liderul lui a devenit premier, a însemnat o înfrângere pentru Germania, ţara care a luptat cel mai mult pentru salvarea Greciei de la faliment.

27 ian. 2015, 07:53
Tupeu politic: Cum au umilit-o grecii pe Angela Merkel

Alegerile parlamentare din Grecia au fost o înfrângere umilitoare pentru cancelarul Angela Merkel şi pentru politicile de austeritate promovate de ea. Aşa au interpretat mulţi analişti, dar şi oameni de rând, victoria partidului de extremă-stânga Syriza.

„Noapte bună, Angela Merkel!”, a fost unul dintre mesajele transmise liderilor europeni de grecii care au sărbătorit în stradă. Populaţia elenă trăieşte, pe moment, o stare euforică, pentru că vede în victoria Syriza un final al măsurilor de austeritate.

Liderii UE au avertizat, însă, noua coaliţie de guvernare să îşi respecte angajamentele financiare internaţionale. Mai mult, susţin că grecii nu vor beneficia de un tratament special faţă de alţi cetăţeni europeni.

Citeşte şi REZULTATE ALEGERI GRECIA: Cum au reacţionat liderii lumii la VICTORIA partidului SYRIZA

Liderul stângii radicale, Alexis Ţipras, a depus jurământul şi a devenit cel mai tânăr prim-ministru din istoria Greciei. Ateu convins, el a sărit peste jurământul religios, o tradiţie în politica elenă.

Victoria noastră este victoria tuturor popoarelor din Europa care luptă împotriva austerităţii, ce distruge viitorul nostru european comun.

Grecia va fi condusă de o coaliţie a extremelor. Partidul Syriza, condus de Ţipras, s-a aliat cu un partid mic de dreapta, pentru a avea majoritate în Parlament. Cele două formaţiuni, aflate la extremele spectrului politic, au în comun programe anti-austeritate.