Washingtonul livrează AJUTOARE pentru persoanele persecutate de jihadişti în IRAK

Avioane militare americane au transportat noi încărcături cu apă şi mâncare pentru civilii alungaţi de jihadişti aflaţi în zonele muntoase din nordul Irakului, a anunţat duminică Pentagonul, citat de AFP, citată de Agerpres.

11 aug. 2014, 06:20
Washingtonul livrează AJUTOARE pentru persoanele persecutate de jihadişti în IRAK

Un C-17 şi trei avioane-cargo C-130 au livrat 88 de încărcături de alimente ce vor oferi ‘hrană şi apă pentru mii de irakieni’ prinşi ca într-o capcană în munţii Sinjar, a anunţat într-un comunicat comandamentul central american, responsabil pentru Orientul Mijlociu, la capătul unei a patra operaţiuni umanitare.

Aceste încărcături sunt formate din 16.633 de litri de apă potabilă şi 22.488 de porţii de mâncare. Potrivit Pentagonului, Statele Unite ale Americii au furnizat începând de joi seară ‘peste 74.000 de porţii de mâncare şi 56.780 de litri de apă potabilă’ pentru populaţia ce aparţine minorităţii yazidite persecutate de organizaţia Statul Islamic (SI).

Avansul SI a împins în ultimele zile peste 200.000 de persoane pe străzi prin capturarea mai ales a Qaraqosh, cel mai important oraş creştin din Irak situat între Mosul şi Erbil, precum şi a Sinjar, bastion al yazidiţilor, o minoritate kurdofonă nemusulmană, la vest de Mosul. Numeroşi yazidiţi sunt izolaţi în arida zonă muntoasă limitrofă, fiind ameninţaţi, pe lângă jihadişti, de foamete şi de sete.