ZILE LIBERE 2018: Decizia Guvernului după ce a anunţat că pe 30 aprilie nu se lucrează. Ce a apărut în Monitorul Oficial

Zilele în care salariații din România nu lucrează sunt reglementate prin Codul muncii, iar lista acestora cuprinde, începând din acest an, nu mai puțin de 15 astfel de zile, în creștere cu una față de anul 2017. Lista zilelor libere a fost extinsă acum câteva săptămâni, prin declararea Vinerii Mari drept zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează. În luna mai sunt trei zile libere în care salariații trebuie să primească liber de la lucru, una de Ziua Muncii și două de Rusalii.

RomaniaTV.net
17 apr. 2018, 07:16
ZILE LIBERE 2018: Decizia Guvernului după ce a anunţat că pe 30 aprilie nu se lucrează. Ce a apărut în Monitorul Oficial

Guvernul a stabilit ca ziua de luni, 30 aprilie, să fie zi liberă pentru elevi și angajații la stat, pentru a face legătura cu ziua liberă de marți, 1 Mai, zi nelucrătoare conform Codului Muncii. Potrivit legestart.ro, noua zi liberă va fi recuperată ori în ziua de sâmbătă, 5 mai, ori pe parcursul programului zilnic, prin prelungirea orelor de program, până la data de 11 mai.

Aceleași măsuri de recuperare a orelor sunt valabile și pentru unitățile de învățământ, care sunt libere să-și organizeze orarul cursurilor astfel încât elevii și profesorii să nu piardă orele din ziua de 30 aprilie, mai notează sursa citată. Dispoziţiile nu se aplică magistraţilor şi altor categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în data de 30 aprilie 2018 şi nici participanţilor în aceste procese, mai prevede hotărârea de guvern.

De asemenea, la instituțiile în care activitatea nu poate fi înreruptă, aceste dispoziții nu se vor aplica.

În afară de zilele libere din luna mai, în acest an vor mai fi șase zile de sărbătoare legală nelucrătoare și doar cinci vor pica în cursul săptămânii:

  • 1 iunie (Ziua Copilului) – vineri;
  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – miercuri;
  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – vineri;
  • 1 decembrie (Ziua Națională a României) – sâmbătă;
  • 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) – marți și miercuri.