Florin Cîţu: „Sunt câteva decizii luate de către Nicolae Ciucă pe care nu le-am înţeles”

Florin Cîțu a recunoscut că discută pe teme economice cu Nicolae Ciucă şi că are nemulţumiri cu privire la activitatea celui care i-a luat locul la Palatul Victoria.

08 feb. 2022, 21:51
Florin Cîţu: „Sunt câteva decizii luate de către Nicolae Ciucă pe care nu le-am înţeles”

Florin Cîţu este mai degrabă rezervat în declarații, în ceea ce privește activitatea premierului Nicolae Ciucă, numit de către Klaus Iohannis, după ce președintele PNL a fost demis prin moțiune de cenzură.

Marți seara, pentru B1 TV, Florin Cîțu a lăsat de înțeles că Nicolae Ciucă se poate descurca mai bine, în calitate de premier.

„Este prematur să facem o evaluare. Provocările nu au fost puține, până acum. Eu zic că ne vom uita la guvernare peste câteva luni de zile. Și noi, și românii vom vedea ce trebuie îmbunătățit.

Florin Cîţu, acuze grave la adresa lui Alexandru Rafila: Pare că a dat drumul la infectarea de turmă. Economia e afectată

Întotdeauna trebuie să înveți în ceea ce faci. În 2020, când a venit peste noi pandemia, soluția adoptată de toată lumea a fost închiderea economiei, timp de două luni de zile. A trebuit să găsim soluții”, a declarat Florin Cîțu în emisiunea „Dosar de Politician”.

Florin Cîţu are nemulţumiri şi cu privire la activitatea lui Nicolae Ciucă. Întrebat insistent ce nemulțumiri are Cîțu cu privire la activitatea generalului în rezervă, Cîțu a răspuns:

„Sunt câteva decizii pe care nu le-am înțeles foarte bine. De exemplu, să ducem 190 de milioane către Fondul Proprietatea, când ai discuții despre facturi”, a mai declarat premierul demis.

Florin Cîţu, despre tensiunile cu PSD. „PNL nu poate să închidă ochii şi în acelaşi timp să fie blamat că este cel care vrea să rupă această coaliţie”

„Se pricepe la economie premierul Ciucă?”/ Cîţu: „Nici nu trebuie!”

Florin Cîțu a recunoscut că discută pe teme economice cu Nicolae Ciucă. „Nu vreau să pară că mă implic în deciziile Guvernului. Responsabilitatea este a Guvernului. Propunerile prefer să vină în coaliție. Au fost multe teme aruncate în spațiul public și am preferat să discut în cadrul coaliției”, a transmis Cîțu, pentru B1 TV.

De asemenea, întrebat dacă primul ministru Ciucă se pricepe la economie, Florin Cîţu a răspuns: „Nici nu trebuie”, arătând că este important ca acesta să se înconjoare de oameni care să îl sfătuiască să ia cele mai bune decizii.

„Dacă are oameni buni în jurul domniei sale care să-l sfătuiască bine, trebuie să ia deciziile informat. Ministerul Finanţelor este cel care trebuie să vină cu soluţii, de exemplu, în această perioadă. (…) Întotdeauna găseşti soluţii dacă ştii unde vrei să ajungi şi dacă nu eşti haotic şi dacă nu cedezi unor presiuni din anumite grupuri care vin din toată societatea, şi din sectorul privat, şi din sectorul bugetar, fiecare va avea o presiune asupra ta. Şi aici e nevoie în jurul premierului de oameni care au viziune”, a adăugat fostul premier.

Florin Cîțu: Banii din PNRR vin când facem și reformă. România nu a avansat pentru că a amânat tot timpul pe motive populiste reformele reale

„Acei bani de investiții sunt legați de reformă. Este foarte simplu. Vorbeați mai devreme de sărăcie. Da, România este o țară care nu a avansat pentru că a amânat tot timpul pe motive populiste reformele reale, reforme reale pe care trebuie să le facem la un moment dat”, a adăugat fostul premier.

El a oferit drept exemplu reforma sistemului de pensii și reforma administrației publice. „O reformă care duce la eliminarea deficitului de la pensii. În fiecare an, noi luăm bani din buget și băgăm în bugetul de pensii pentru că este deficit, ceea ce înseamnă că (…) din contribuții nu avem îndeajunși bani să plătim pensiile curente. Trebuie o reformă a pensiilor care să elimine acest deficit și să avem o legătură între contributivitate și pensii și să nu se mai bage nimeni acolo. A doua reformă, a administrației publice. Toată lumea, și nu de azi, de ieri, dintotdeauna se plânge de serviciile pe care le oferă statul. Am încercat în acești doi ani să avem o digitalizare rapidă. Am forțat și s-au întâmplat câteva lucruri. Sunt 500.000 de case marcat, cine visa, în România, sunt deja conectate la ANAF. Am introdus eFacturare și va merge mai departe, sper, proiectul, acum Ministerul Finanțelor să vedem dacă poate să îl ducă mai departe, a fost o primă parte și urmează. Am plecat în mijlocul reformelor”, a arătat Florin Cîțu.

Întrebat ce mai lipsește din proiectul eFacturare, el a precizat: „Trebuie dus pentru a extinde la toate companiile din România. El a fost făcut doar în relațiile cu Guvernul în acest moment. El trebuie să fie între toate companiile din România”. „Acestea sunt reforme care dintr-o dată îți ridică standardul de viață, pentru că oamenii nu mai trebuie să piardă timp la coadă la ANAF. Am făcut acest sistem de plată a taxelor online, de exemplu”, a mai spus președintele PNL.

Florin Cîţu, atac şi la Isărescu: Rata inflației este deja mare și se duce spre două cifre

„Bineînțeles, astăzi avem o provocare în față, prețurile, nu doar la energie, toate prețurile. Rata inflației este deja mare, se duce spre două cifre. Dacă depășește 10%, mă îngrjorează, dar aici iarăși trebuie să fim foarte onești și să spunem că atributul controlului dinamicii prețurilor, al inflației, revine 100% Băncii centrale”, a adăugat liberalul.

Întrebat cum poate interveni BNR în această situație, el a continuat: „Sunt două variante. Pe de o parte, Banca centrală, bineînțeles, prin instrumentele pe care le are, și asta este dobânda, prețul banilor, poate ușor, ușor să scumpească prețul banilor, asta este o variantă. Bineînțeles că Guvernul poate să ajute prin două căi – să mențină deficitul bugetar redus sau să îl reducă; să investească. Prețurile vor scădea în România și vom avea o dinamică scăzută doar atunci când economia se extinde, când ai mai multă competiție. Nu plafonarea prețurilor rezolvă problema prețurilor. Competiția rezolvă problema prețurilor. Dacă vrem să avem prețuri scăzute, trebuie să mergem în direcția inversă, nu spre plafonare, ci spre deschidere a piețelor”.