Ion Iliescu a stabilit cum vor fi înmormântați el și soția lui. Ce se va întâmpla cu corpul său după moarte

Ion Iliescu a împlinit pe 3 martie 2024, vârsta de 94 de ani. De mulți ani, fostul președinte al României s-a retras din viața publică în ultimii ani și locuiește în aceeași vilă din cartierul Primăverii unde a stat după Revoluție.

08 mai 2024, 13:29
Ion Iliescu a stabilit cum vor fi înmormântați el și soția lui. Ce se va întâmpla cu corpul său după moarte

Ion Iliescu, primul președinte al României de Revoluția din 1989, a pregătit totul pentru atunci când va muri. Bolnav de ani buni, fostul șef al statului nu vrea ca rudele și cei apropiați lui să aibă  bătăi de cap.

Deși fostul lider FSN/PDSR/PSD a recunoscut că este ateu, nu s-a lepădat de practicile creștin-ortodoxe. Fostul președinte al României și-a ales locul de veci, scrie ziare.com. Ion Iliescu va fi înmormântat în Cimitirul Sfânta Vineri, din București. Acolo sunt înmormântați și alți foști șefi ai PCR. La Cimitirul Bellu se află îngropat Gheorghe Gheorghiu-Dej, iar Nicolae Ceaușescu la cimitirul Ghencea-civil.

Citește și: Ion Iliescu a ignorat Paştele, dar a transmis un mesaj special pe 7 mai

Ion Iliescu și soția sa, Nina Iliescu, au amenajat un loc de veci tip cavou, din marmură neagră. Monumentul funerar nu are pe el o cruce creștină, mai scrie sursa citată.

 

Ion Iliescu, urmărit penal la 94 de ani. Procurorii din dosarul Mineriadei i-au adus la cunoștință calitatea de inculpat

Fostul preşedinte Ion Iliescu a fost informat cu privire la calitatea din dosar. Informarea s-a făcut la domiciliul său, în prezenţa avocatului, având în vedere vârsta înaintată şi starea precară de sănătate.

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Citește și: Ion Iliescu, omagiu adus lui Nicolae Manolescu: „România pierde pe unul din ultimii săi mari intelectuali publici”

Procurorii au stat doar zece minute în vila unde locuieşte Iliescu, intrând pe o poartă din spate pentru a evita jurnaliştii prezenţi la faţa locului.

”În cauza cunoscută generic sub denumirea „Mineriada din 13-15 iunie 1990”, procurorii militari din cadrul Secţiei parchetelor militare au dispus, la data de 19.04.2024,  efectuarea în continuare a urmăririi penale  faţă de  Iliescu Ion, la data faptelor preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi preşedinte ales al României, sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii, în variantele normative prev. de art. 439 alin. 1 lit. a) (4 subiecţi pasivi secundari), lit. f) (cel puţin 2 subiecţi pasivi secundari), lit. g) (cel puţin 1315 subiecţi pasivi secundari ), lit. j) (cel puţin 1214 subiecţi pasivi secundari ) Cod penal, cu aplic. art. 5 Cod penal”, anunţă, vineri, Parchetul General, într-un comunicat de presă.