S-a împlinit fix un an de la începerea conflictului din Ucraina. Mesajul lui Volodimir Zelenski. Toate părțile implicate își revendică victoria

Astăzi, vineri, 24 februarie 2023, se împlinește un an de zile de la începerea conflictului din Ucraina. În urmă cu fix un an de zile Vladimir Putin dădea ordin ca trupele aflate la granița cu statul vecin să pătrundă în regiunea separatistă Donbas, considerată „pro-rusă". 

24 feb. 2023, 08:54
S-a împlinit fix un an de la începerea conflictului din Ucraina. Mesajul lui Volodimir Zelenski. Toate părțile implicate își revendică victoria

La un an de zile de la începerea conflictului din Ucraina, Rusia are cucerite regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, însă nu în totalitate. Vladimir Putin a organizat în septembrie referendum de aderare a republicilor populare la Rusia, iar rezultatul a fost zdrobitor, de peste 90% pentru aderare.

De luni de zile, regimul Volodimir Zelenski încearcă să recucerească teritoriile pe care Vladimir Putin le consideră anexate la Rusia. Președintele de la Kiev este sprijinit de SUA, respectiv NATO și aliații săi, care prin intermediul lui Joe Biden și a lui Jens Stoltenberg și-au reafirmat sprijinul pentru contraofensiva Ucrainei. Astfel, liderii occidentali au promis că vor sprijini fostul stat al URSS cât timp va fi nevoie pentru a obține victoria.

De partea cealaltă, cu câteva zile înainte de împlinirea a un an de zile de la izbucnirea conflictului din Ucraina, Vladimir Putin a declarat că nimic nu va opri armata coordonată de la Moscova să obțină victoria.

Război în Ucraina. Principalele evenimente la un an de zile de la începerea conflictului

  • La un an de zile de la începerea războiului, Ucraina lansează o nouă bancnotă. Este prima bancnotă comemorativă dintr-o serie ce mai cuprinde modele dedicate victoriei și reconstrucției țării, susțin ucrainenii, citați de presa occidentală. Banca centrală a Ucrainei a dezvăluit joi modelul bancnotei de 20 de grivne care arată trei soldați ținând steagul național pe o parte și două mâini legate pe cealaltă parte. A fost nevoie de opt luni pentru a concepe și a produce bancnota, iar aceasta este prima dintr-o serie de bancnote comemorative planificate, susțin reprezentanții băncii centrale.
  • La împlinirea a fix un an de zile de conflict, Volodimir Zelenski a susținut un nou discurs. Președintele ucrainean susține că 2023 va fi „anul victoriei”. „În 24 februarie, milioane dintre noi au făcut o alegere. Nu un steag alb, ci unul albastru şi galben. Să nu fugim, ci să înfruntăm. Să rezistăm şi să luptăm / A fost un an de durere, suferinţă, credinţă şi unitate. Şi în acest an am rămas de neînvins. Ştim că 2023 va fi anul victoriei noastre”, a transmis Volodimir Zelenski pe Twitter.
  • Șanse de pace sunt din ce în ce mai mici, după declarațiile belicoase ale Rusiei și ale SUA. Totuși, China s-a poziționat neutru față de conflictul din Ucraina, iar la un an de zile de la începerea războiului, Xi Jinping a publicat un plan de pace, salutat de Leshchynska Zhanna, însărcinatul cu afaceri la ambasada ucraineană din China.
  • În această săptămână, inclusiv România a anunțat că va sprijini Ucraina oricât va fi nevoie pentru ca Volodimir Zelenski să obțină victoria.