ŞCOLI ÎNCHISE până la vacanţa de Paşte. Ministerul Educaţiei ia în calcul ANULAREA simulărilor la Evaluare şi Bac 2020

Grupul tehnico-științific condus de Raed Arafat a propus Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă condus de ministrul de Interne Marcel Vela suspendarea cursurilor în preuniversitar și universitar până la 31 martie, potrivit surselor Edupedu.ro. Pentru a deveni efectivă, propunerea trebuie aprobată de Comitetul pentru Situaţii Speciale, care acum este în desfășurare.

RomaniaTV.net
11 mart. 2020, 09:52

ŞCOLI ÎNCHISE toată luna martie, propune Raed Arafat. Precedenta recomandare a grupului condus de Arafat a fost suspendarea cursurilor în preuniversitar până pe 21 aprilie, după vacanța de Paști, însă decizia finală a Guvernului a fost anunțarea oficială a închiderii tuturor școlilor și grădinițelor până pe 22 martie, cu posibilitatea de prelungire.

Şcoli ÎNCHISE şi pentru profesori. Sindicatele din Educaţie cer ZILE LIBERE ca şi elevii 

Potrivit surselor Edupedu.ro, recomandarea făcută astăzi, 11 martie, de Grupul de suport tehnico-științific este o etapizare a propunerii inițiale, având în vedere că după 31 martie mai sunt doar 4 zile de școală, după care este programată vacanța de Paști de 2 săptămâni.

În acest moment, scenariul de lucru de la nivelul Ministerului Educației cuprinde anularea simulărilor Evaluării Naționale și Bacalaureatului, potrivit surselor Edupedu.ro.

Structura anului școlar 2019-2020
Potrivit structurii anului școlar 2019-2020, anul școlar în curs are planificate 35 de săptămâni de cursuri, față de 34 anul trecut.

Semestrul al II-lea (20 săptămâni)

Cursuri: Luni, 13 ianuarie 2020 – Vineri, 3 aprilie 2020
Vacanţa de primăvară: Sâmbătă, 4 aprilie 2020 – Marți, 21 aprilie 2020
Cursuri: Miercuri, 22 aprilie 2020 – Vineri, 12 iunie 2020
Vacanţa de vară: Sâmbătă, 13 iunie 2020 – data din septembrie 2020 la care încep cursurile anului școlar 2020-2021

 

Încă un caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus a fost înregistrat miercuri dimineaţă, un bărbat de 42 ani, din Iasi. Anterior a fost diagnosticată o femeie din Capitală, de 43 de ani, contact al pacientului de 60 de ani care a fost internat Spitalul ”Dimitrie Gerota”. Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat miercuri că Spitalul ”Dimitrie Gerota” din Capitală, unde a fost internat un bărbat de 60 de ani diagnosticat ulterior cu coronavirus, a intrat în carantină, fiind vizaţi atât medicii, cât şi pacienţii. De altfel, unul dintre cazurile diagnosticate miercuri este medic la acest spital.El a precizat că ancheta epidemiologică continuă. Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat miercuri suspendarea temporară a distribuţiei medicamentelor esenţiale pentru tratarea coronavirusului, în afara României, iar entităţile private sunt solicitate să îşi decaleze programul de lucru, pentru sectorul public solicitarea fiind obligatorie. Acţiunile culturale, sportive, religioase, care implică mai mult de 100 de persoane, desfăşurate în spaţii închise, sunt restricţionate.

 

ŞCOLI ÎNCHISE. Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a organizat marţi, o videoconferinţă cu inspectorii şcolari generali şi inspectorii şcolari generali adjuncţi pentru a-i informa pe aceştia despre măsurile adoptate, luni seara, de către Consiliul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. 

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a precizat că, după suspendarea cursurilor în toate unităţile de învăţământ, între 11 şi 22 martie, au mai fost luate alte măsuri care derivă din această hotărâre. 
 

 
Astfel, simulările pentru Evaluarea Naţională, examenul de Bacalaureat, dar şi diferite probe practice sau diverse concursuri se vor amâna până la o dată care va fi comunicată ulterior, iar înscrierea pentru clasa pregătitoare se va realiza în continuare, online, iar validarea înscrierii se va prelungi cu o săptămână, după deschiderea şcolilor. Totodată, şi activitatea de evaluare psihosomatică pentru clasa pregătitoare se va amâna până după reluarea cursurilor. 
 
Consiliile de Administraţie ale unităţilor de învăţământ vor decide modalitatea legală de recuperare a procesului educaţional afectat de suspendarea cursurilor în perioada 11-22 martie.
 
De asemenea, Ministerul Educaţiei şi Cercetării încurajează realizarea de cursuri-suport pentru elevi, asistate de tehnologie. Chiar dacă ele nu înlocuiesc cursurile clasice, acestea au rolul de a menţine comunicarea între elevi şi cadrele didactice.
 
MEC a mai anunţat că toate activităţile extraşcolare sunt şi ele anulate, până la o dată care va fi comunicată ulterior, iar activităţile din cadrul programului „Şcoală după şcoală” (afterschool) care funcţionează în unităţile de învăţământ de stat sau particulare se vor suspenda pe această perioadă. 
 
Totodată, programele de studii privind schimbul de experienţă, respectiv stagiile de practică în spitale ale studenţilor şi cursanţilor şcolilor postliceale sanitare se suspendă până la 31 martie, dacă nu au fost începute anterior datei de 9 martie.
 
În cadrul videoconferinţei, Monica Anisie a solicitat inspectorilor generali şi inspectorilor generali adjuncţi să existe o informare şi o comunicare continuă între cadrele didactice, părinţi şi elevi, precizând că este foarte important ca, în această perioadă în care cursurile sunt suspendate, elevii să nu se expună în spaţiile aglomerate. 
 
Numărul elevilor afectaţi de suspendarea cursurilor este de aproximativ trei milioane.