A fost găsit mort în apartament. Reacţii la cel mai înalt nivel

Mesaje de condoleanţe din întreaga lume au început să curgă la aflarea veştii triste. Pentru activitatea sa a fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României", în grad de Mare Ofițer.

08 dec. 2017, 16:23
A fost găsit mort în apartament. Reacţii la cel mai înalt nivel

Istoricul și politicianul Alexandru Moșanu, primul președinte al Parlamentului R. Moldova, a decedat joi, la vârsta de 85 de ani, în apartamentul său din Chișinău.

Moșanu suportase în 2016 o intervenție chirurgicală grea care l-a slăbit.

Primul președinte al Parlamentului R. Moldova s-a născut pe 19 iulie 1932 în comuna Braniște, judetul Bălți, pe atunci parte a Regatului României, și a studiat la Facultatea de Istorie.

A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova între anii 1990 și 1998 și a îndeplinit funcția de președinte al Parlamentului Republicii Moldova în perioada 3 septembrie1990 – 2 februarie1993, fiind primul în această funcție.

Alexandru Moșanu este cel care a citit în Parlament proiectul Declarației de Independență pe 27 august 1991, care a fost votată în aceeași zi unanim de cei 278 de deputați prezenți în sală.

„Pierdem astăzi un susținător neobosit al cauzei naționale și europene în Republica Moldova. Exprimăm sincere condoleanţe şi regrete familiei, rudelor, prietenilor şi tuturor apropiaţilor. Odihnească-se în pace!”, se arată într-un comunicat de presă emis de Ambasada României la Chișinău.

Alexandru Moșanu s-a născut la data de 19 iulie 1932 în comuna Braniște, județul Bălți, pe atunci parte a Regatului României. A studiat la Facultatea de Istorie.

Între anii 1957-1976, a lucrat în cadrul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei. Din anul 1976, Alexandru Moșanu și-a desfășurat activitatea didactică la Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova. În perioada 1989-1990, deține funcția de președinte al Asociației Istoricilor din Moldova. Începând din anul 1994 este redactor-șef al revistei trimestriale de istorie și cultură Destin Românesc. Alexandru Moșanu este profesor universitar, doctor habilitat în științe istorice și membru de onoare al Academiei Române din anul 1993.

Pentru activitatea sa a fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României”, în grad de Mare Ofițer, se arată în același comunicat.

Ținem să precizăm că, primul președinte al Parlamentului R. Moldova, Alexandru Moșanu, a decedat ieri, 7 decembrie, la vârsta de 85 de ani.