Apa dintr-o localitate din Sibiu este un adevărat pericol pentru locuitori: conţine amoniu în cantitate mare

Cei 519 locuitori ai comunei Alma nu pot bea apă de la robinet sau din fântâni pentru că analizele au dovedit că apa nu e potabilă, conține o cantitate prea mare de amoniu, potrivit unui comunicat al Direcției de Sănătate Publică (DSP) a județului Sibiu.

04 nov. 2015, 14:34
Apa dintr-o localitate din Sibiu este un adevărat pericol pentru locuitori: conţine amoniu în cantitate mare

Locuitorii vor putea bea apa de la robinet sau din fântâni, numai după ce SC Apa Târnava Mare SA va putea furniza apă potabilă.

Creșterea concentrației de amoniu în apă la valori de peste 1,5 mg/ lpoate produce modificări ale gustului și mirosului apei. Cu toate că amoniul, în sine, nu are efecte toxice asupra organismului uman și animal și nu ar limita folosința apei, importanța lui sanitară constă în faptul că el indică poluarea apei cu alte elemente chimice sau mai ales bactereologice care pot avea efecte nocive asupra populației (și care pot apărea în apă prin descompunerea substanțelor organice). Este obligația operatorului instalației centrale de aprovizionare cu apă de a identifica și de a elimina sursa de poluare și de a asigura metodele tehnice de tratare a apei, astfel încât aceasta să revină la condițiile de potabilitate prevăzute de lege”, se arată în comunicatul DSP.

Oamenii și animalele rămase fără apă potabilă, folosesc apa adusă zilnic, cu cisternele în curtea primăriei, a precizat pentru AGERPRES, viceprimarul comunei, Eugen Fetean. Pentru a fi siguri că oamenii nu vor bea apă, autoritățile au mers din poartă în poartă și au obținut semnături de la fiecare cetățean pe declarații pe propria răspundere că nu vor consuma din apa infestată, până nu se va anunța remedierea problemei, a spus viceprimarul Eugen Fetean.

DSP continuă monitorizarea calității apei de la Alma.

„Calitatea apei este permanent monitorizată, atât de producătorul de apă, în cadrul monitărizării de control, cât și de Direcția de Sănătate Publică a județului Sibiu, în cadrul monitorizării de audit, pe baza unui program de monitorizare avizat anual de DSP Sibiu. În cursul anului 2015, s-au recoltat și analizat chimic și bacteriologic în laboratorul DSP Sibiu și a producătorului de apă un număr de 32 de probe de apă, din care 29 au fost conforme. O singură probă de apă a fost neconformă la parametrii amoniu și clor rezidual liber și două probe la parametrul clor rezidual liber”, se mai arată în comunicat.

Citeşte şi Tu ştii ce apă trebuie să bei? Apa de la robinet vs apa îmbuteliată