Boala vacii nebune revine în Europa. A fost descoperit un caz în nord-estul Spaniei

Un al treilea caz de aşa-numita boală a vacii nebune a fost detectat în acest an în Europa. De această dată el a fost semnalat în Peninsula Iberică.

28 nov. 2017, 09:29
Boala vacii nebune revine în Europa. A fost descoperit un caz în nord-estul Spaniei

Cazul de encefalopatie spongiformă bovină a fost identificat în provincia Salamanca, din nord-estul Spaniei. Anunţul a fost făcut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor, care a adăgat că este al treilea caz detectat în acest an. Animalul a fost „omorât şi eliminat”, după cum se precizează într-un raport al ministerului Agriculturii din Spania.

Un prim caz a fost detectat în luna martie, la o altă fermă din aceeași regiune, situată la aproximativ 130 km distanță, iar al doilea caz a fost semnalat în luna mai, în Cantabria (nord), conform bazei de date a Organizației Mondiale a Sănătății Animalelor (OIE). Pentru cazul recent, eșantionul a fost prelevat pe 10 noiembrie, ca parte a programului național de supraveghere, iar testele au descoperit o tulpină de encefalopatie spongiformă bovină (ESB) considerată „atipică”, spune OIE.

Numărul cazurilor de encefalopatia spongiformă bovină din Europa a scăzut imediat după interzicerea făinii de origine animală, la sfârșitul anului 2001, însă au fost detectate câteva cazuri izolate, cele mai recent în Franța în 2016 și în 2011, dar și în Irlanda în 2015. Apărută în Regatul Unit, în anii 1980, boala vacii nebune s-a răspândit în multe țări din Europa, din cauza folosirii făinii de animale contaminate.Suspectată că poate fi transmisă la om, provocând maladia Creutzfeldt-Jakob, ea a provocat îngrijorarea consumatorilor și a condus la o gravă criză în industria bovinelor. Numărul exact al victimelor umane nu este cunoscut cu exactitate, dar Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că între 2006 şi 2011 au murit 244 de persoane.