Cetăţenii din întreaga lume vor păstra vineri un minut de tăcere împotriva armelor atomice

Cu ocazia Zilei Internaţionale împotriva Experimentelor Nucleare, cetăţenii tuturor statelor lumii sunt chemaţi să păstreze vineri la ora lor locală 11.05 un minut de tăcere pentru a sprijini demersul respingerii testelor nucleare, relatează agenţia EFE.

28 aug. 2014, 16:38
Cetăţenii din întreaga lume vor păstra vineri un minut de tăcere împotriva armelor atomice

Cetăţenii din întreaga lume vor păstra vineri, la ora lor locală 11.05, un minut de tăcere împotriva armelor atomice. Alegerea acestei ore a fost motivată de faptul că acele ceasornicelor arată în respectiva poziţie semnul ‘V’, al victoriei, explică pictorul şi activistul antinuclear Karipbek Kuyukov, ambasador onorific al ‘Proiectului Atom’, în cadrul căruia a fost propusă iniţiativa.

Originar din Kazahstan, Kuyukov şi-a pierdut braţele în urma experimentelor nucleare sovietice. În apropierea oraşului său natal Semipalatinsk (denumit în prezent Semey), între anii 1949 şi 1991 fosta Uniune Sovietică a efectuat peste 450 de experimente nucleare, această zonă fiind una dintre cele mai afectate de radiaţii pe tot globul. În urma acelor experimente, peste un milion de persoane s-au îmbolnăvit de diverse afecţiuni provocate de radiaţii, multe pierzându-şi viaţa.

Kuyukov atrage atenţia că există încă mulţi copii care se nasc cu malformaţii din cauza radiaţiilor persistente. În cadrul proiectul pe care-l conduce se aminteşte că în secolul trecut Statele Unite, URSS, Franţa, Marea Britanie, China, India şi Pakistanul au efectuat teste nucleare pentru a-şi moderniza arsenalul atomic, acestui grup de state alăturându-se recent şi Coreea de Nord.

În încercarea de a grăbi intrarea în vigoare a Tratatului de Interzicere a Testelor Nucleare, acest proiect a lansat la nivel mondial o petiţie care a adunat până în prezent 90.000 de semnături în 100 de ţări.

Tot pe 29 august va începe în capitala Kazahstanului, Astana, o reuniune internaţională la care vor participa timp de trei zile experţi în probleme nucleare şi activişti.