COD ROŞU în Islanda: Vulcanul BARDARBUNGA a intrat în ERUPŢIE

Vulcanul din Islanda, Bardarbunga a intrat, vineri, în erupţie. Deocamdată, vulcanul nu aruncă cenuşă.

29 aug. 2014, 06:38
COD ROŞU în Islanda: Vulcanul BARDARBUNGA a intrat în ERUPŢIE

Vulcanul Bardarbunga, din Islanda, a intrat în erupţie, în noaptea de joi spre vineri, iar autorităţile islandeze au interzis vineri traficul aerian deasupra zonei Bardarbunga. Deocamdată, într-o primă fază, vulcanul nu a aruncat cenuşă, a anunţat Protecţia Civilă, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Citeşte şi Vulcanul Bardarbunga din Islanda: Fisuri în gheaţă indică o posibilă erupţie

Institutul meteorologic islandez, care supraveghează activitatea vulcanică, a ridicat nivelul de alertă la maximum, ‘roşu’, cod de alertă pentru traficul aerian deasupra vulcanului, fără ca acest lucru să atragă după sine închiderea aeroporturilor de pe insulă.

‘O erupţie vulcanică a început (…) imediat după miezul nopţii‘ (00.00 GMT)’, a indicat într-un comunicat Protecţia Civilă. Potrivit acesteia, erupţia a avut loc la nivelul câmpului de lavă Holuhraun, aflat în centrul insulei, foarte departe de zona locuită, informează Agerpres.

‘Pentru moment sistemul radar nu a detectat cenuşă vulcanică (…) Seismul provocat de erupţie este de intensitate redusă, ceea ce indică o erupţie fără o activitate explozivă semnificativă’, a indicat sursa citată. Potrivit comunicatului, ‘cercetătorii aflaţi în zona din jurul erupţiei estimează că fisura vulcanică în Holuhraun (…) se întinde pe aproximativ un kilometru’.

Bardarbunga, vulcanul imens aflat sub cel mai mare gheţar din ţară, este considerat suficient de periculos pentru a ameninţa, în cazul unei erupţii, traficul aerian din nordul Europei şi din Atlanticul de Nord, aşa cum a făcut-o vulcanul Eyjafjallajökull în 2010.