Cutremur cu magnitudine 7,1 în Noua Zeelandă. Pe coastă a ajuns un tsunami de 30 de centimetri

Un cutremur cu magnitudinea de 7,1 grade pe scara Richter a fost înregistrat joi în largul coastelor Noii Zeelande, a anuţat Institutul Geologic American (USGS), citat de Le Figaro online. Autorităţile de protecţie civilă din Noua Zeelandă au ordonat evacuarea unor zone de coastă, din cauza unuei alerte de tsunami. Centrul de Avertizare în caz de Tsunami din Pacific a anunţat însă că nu vede o ameninţare majoră în urma cutremurului, potrivit Reuters.

01 sept. 2016, 18:10
Cutremur cu magnitudine 7,1 în Noua Zeelandă. Pe coastă a ajuns un tsunami de 30 de centimetri

Epicentrul seismului a fost localizat la aproximativ 170 de kilometri nord-est de oraşul Gisborne din Noua Zeelandă. 

Cutremurul a lovit nordul Noii Zeelande la ora 4:37 a.m. (16:37 GMT), la o adâncime de 55 km şi la 130 de kilometri de nord-estul regiunii Te Araroa.

Cutremur de 6,7 grade în Papua Noua Guinee

Autorităţile au emis alertă de tsunami şi se aşteptau valuri de mare înălţime, astfel că unele zone au fost evacuate.

Un tsunami de numai 30 de centimetri a lovit, însă, coasta de est a Noii Zeelande ca urmare a seismului, care nu a provocat victime sau pagube materiale. Alerta de tsunami a fost însoțită de evacuări ale populației din zonele costiere ale insulei de nord a arhipelagului și din partea septentrională a insulei de sud.

O serie de replici, unele cu o magnitudine de aproape 6 grade, au zguduit aceste regiuni timp de câteva ore după cutremurul inițial a cărui magnitudine a fost determinată la 7,1 grade.

„A fost o clătinare destul de intensă pentru câteva minute. Apoi a fost foarte ușoară”, a declarat Iain Fraser, unul dintre puținii locuitori care au rămas în Te Araroa, un sat din care aproape întreaga populație de 600 de persoane a plecat când au sunat sirenele.

Cu toate acestea, la mai puțin de trei ore după cutremur, locuitorii din localitățile evacuate parțial, înarmați cu lanterne, care au așteptat pe înălțimi, au putut să se întoarcă acasă. „Cel mai mare val (30 centimetri înălțime, n.n.) s-a produs deja, următoarele ar urma să nu depășească 20 de centimetri”, a anunţat Apărarea Civilă.

Anumite zone costiere „se pot aștepta la curenți neobișnuit de puternici și la un flux de apă imprevizibil în apropierea țărmului. Acest lucru înseamnă o amenințare la activitățile de pe plaje, din porturi, estuare și de pe bărcile mici”, a adăugat sursa citată.

Un cutremur cu magnitudinea de 6.7 grade, a avut loc şi miercuri, în Papua Noua Guinee, a anunţat Institutul american de Geofizică (USGS). 

Cutremurul s-a produs la 89 de kilometri nord-est de oraşul Rabaul, aflat pe insula Noua Britanie din estul statului insular.

Epicentrul cutremurului a fost înregistrat la o adâncime de 499 de kilometri.

Nu a fost emisă o alertă de tsunami în urma cutremurului.

CITEŞTE ŞI Semnele care prevestesc un CUTREMUR cu 24 de ore înainte