Drama românilor morţi în Ungaria. Cei nouă au lăsat în urmă familii cu zeci de copii

Toţi cei nouă ocupanţi ai microbuzului care a provocat un accident marţi seară în Ungaria sunt cetăţeni români, informează Ministerul de Externe, care va plăti repatrierea trupurilor victimelor. Oamenii care au pierit în accident au lăsat în urmă familii numeroase, cu situaţii deosebit de grele.

RomaniaTV.net
23 mai 2018, 07:15
Drama românilor morţi în Ungaria. Cei nouă au lăsat în urmă familii cu zeci de copii

UPDATE Primarul comunei Mica (Mureş), din care provin patru dintre victimele accidentului produs în Ungaria, a declarat pentru News.ro că o familie şi-a pierdut doi fii şi nora, iar tatăl băieţilor a scăpat doar pentru că s-a întors în ţară cu maşina, nu cu microbuzul implicat în accident. De asemenea, primarul spune, referindu-se la două dintre victimele care proveneau dintr-un alt sat, Agrişeu, că erau soţ şi soţie şi aveau 7 copii.

Primarul comunei Mica, Szekely Ladislau, a declarat, miercuri, pentru News.ro, că de dimineaţă a vizitat două familii care au pierdut patru persoane în accidentul din Ungaria soldat cu nouă morţi.

”Patru dintre victime erau din comuna noastră. Şoferul era din satul Deaj, iar alţi doi bărbaţi tineri şi o femeie erau din satul Căpâlna de Sus, din aceeaşi familie. Am vizitat rudele îndoliate de dimineaţă, pentru a le asigura de tot sprijinul. Este multă durere, vă daţi seama, o singură familie a pierdut trei oameni dragi, doi băieţi şi pe nora. Sunt romi, am vorbit cu tatăl băieţilor, care a fost şi el la muncă în Slovenia, însă s-a întors cu maşina acasă, nu cu microbuzul, şi a ajuns cu doar două ore înainte. E foarte îndurerat… Au lucrat toţi în agricultură, pe o plantaţie de hamei şi veneau acasă cu bănuţii strânşi, că au mare nevoie, e o familie cu greutăţi ”, a povestit primarul.

Edilul spune că şoferul făcea transport internaţional de persoane cu microbuzul său şi mai avea un magazin alimentar în sat.

”Şoferul avea asigurare atât pentru microbuz cât şi pentru pasageri. Am şi luat legătura de dimineaţă cu asiguratorul şi mi-a confirmat că va plăti daune pentru familiile tuturor celor nouă victime decedate, conform contractului”, a spus primarul comunei Mica.

Conform sursei citate, un alt pasager mort se trăgea din comună, însă s-a mutat în Agrişeu, localitate care este tot din judeţul Mureş şi de unde erau şi celelalte victime.

”Ceilalţi cinci morţi erau din Agrişeu, unul se trăgea tot de la noi din comună. Şi acolo e necaz mare, am aflat că în microbuz erau mama şi tatăl a şapte copii, care au rămas acum orfani”, a spus edilul.

Szekely Ladislau a declarat că cele două familii din care proveneau victimele din Deaj şi Căpâlna de Sus vor primi sprijin financiar de la Primăria Mica.

_________________

Toate cele nouă victime ale accidentului din Ungaria au fost identificate ca fiind de cetățenie română, confirmă Ministerul de Externe. Trupurile neînsuflețite au fost transportate la morgă pentru efectuarea autopsiei.  

Ministerul Afacerilor Externe va suporta costurile legate de repatrierea trupurilor neînsuflețite din Fondul special de urgență aflat la dispoziția ministerului, mai precizează sursa.

Ambasada României la Budapesta este în contact permanent cu autoritățile locale și cu membrii de familie și acordă asistență consulară, inclusiv prin eliberarea documentelor necesare repatrierii trupurilor neînsuflețite.

Ministerul Afacerilor Externe transmite pe această cale sincere condoleanţe familiilor îndoliate.

Destine zdrobite

Șoferul microbuzului, cel care a provocat accidentul, este din Târnăveni, scrie Someşeanul. Bărbatul se numeşte Petru Kalau şi avea doi copii acasă. Alţi doi pasageri, care au putut fi recunoscuţi şi identificaţi, au fiecare 7, respectiv 5 copii în Deaj, județul Mureș. În total, cei nouă din microbuz aveau 35 de copii acasă, potrivit România TV.

O altă informaţie, încă neconfirmată, privind identitatea unora dintre cei 9 români morţi este că alte 2 persoane ar fi din Agrişteu, tot din judeţul Mureş.

Subprefectul judeţului Mureş, Nagy Zsigmond, a declarat miercuri că are informaţii că victimele accidentului din Ungaria ar fi din comunele Mică şi din Bălăuşeri, fiind vorba, cel mai probabil, de cazuri sociale, oameni plecaţi la muncă în străinătate.

”Am luat legătura cu autorităţile publice locale din cele două comune – comuna Mica şi Bălăuşeri – de unde se presupune că sunt victimele, care nu au fost încă identificate. Nici cei de la autorităţile locale nu au încă informaţii despre familii, despre persoane. Sunt în curs de identificare. S-ar putea să fie vorba de cazuri sociale şi vedem cum putem colabora cu celelalte instituţii”, a spus subprefectul Nagy Zsigmond, potrivit Mediafax.

Subprefectul judeţului Mureş a adăugat că, împreună cu autorităţile locale, se vor căuta soluţii de sprijinire a familiilor victimelor, după ce acestea vor fi identificate dacă se confirmă că este vorba de cazuri sociale, de oameni care au plecat la muncă în străinătate.

”Încercăm să gestionăm situaţia, împreună cu autorităţile publice locale, să vedem ce putem face pentru familiile victimelor, după ce vor fi identificate şi ştim despre ce persoane e vorba”, potrivit subprefectului de Mureş. 

Microbuzul era înmatriculat în judeţul Mureş şi avea numărul de înmatriculare MS90ELA.