Franţa, al treilea bombardament în Siria în 48 de ore

Aviația franceză a bombardat marți pentru a treia zi consecutuv fieful grupului Statul Islamic (SI) din Raqa, în nordul Siriei, a anunțat ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drain, citat de AFP.

18 nov. 2015, 07:16
Franţa, al treilea bombardament în Siria în 48 de ore

‘Chiar în acest moment, 10 avioane ale armatei aeriene franceze sunt pe cale de a bombarda Raqa’, a declarat el pentru canalul de televiziune TF1, la patru zile după sângeroasele atentate de la Paris, revendicate de SI.

Cele 10 avioane Rafale și Mirage 2000 angajate în operațiune au ‘bombardat succesiv două centre de comandă’ ale SI, a precizat puțin după aceea Ministerul Apărării într-un comunicat.

‘Primele lovituri au fost declanșate la ora 19h30 (ora Franței)’, adică 18h30 GMT, aparatele Rafale s-au reunit în zonă venind dinspre Emiratele Arabe Unite, iar cele Mirage 2000 dinspre Iordania.

‘În 48 de ore, trei raiduri aeriene franceze au permis astfel distrugerea a șase obiective de importanță controlate de SI’, a afirmat ministerul.

‘Franța are un inamic marcat, este Daech (acronimul arab al Statului Islamic), trebuie să-l combatem cu hotărâre, cu toate mijloacele, în același timp în interior și în exterior până când va fi anihilat’, a insistat Le Drian.

În urma celor mai grave atentate comise vreodată în Franța, președintele Francois Hollande a avertizat că riposta Franței va fi ‘nemiloasă’ și a anunțat o intensificare a loviturilor împotriva SI în Siria.

Pentru aceasta, Franța trimite portavionul Charles de Gaulle în estul Mării Mediterane, ceea ce va tripla capacitatea sa de atac în regiune, cu 26 de avioane de vânătoare aflate la bord. Ele se vor adăuga celor 12 avioane Mirage 2000 și Rafale, staționate în Iordania și Emiratele Arabe Unite.

Nava va sosi miercuri în zonă pentru a ‘continua bombardamentele asupra unui număr de situri vizate, în special în jurul localităților Raqa și Deir Ezzor, care sunt centre principale de formare a combatanților străini’, a precizat ministrul Le Drian.

‘Acolo trebuie atins Daech, în forțele sale sensibile’, a spus el, citând de asemenea printre țintele aflate în vizor centrele de comandă și punctele de alimentare petrolieră care permit organizației să se finanțeze.

10 avioane de vânătoare franceze efectuaseră deja raiduri duminică seara, precum și în noaptea de luni spre marți asupra Raqa, distrugând presupuse centre de comandă și de antrenament ale SI.

Raidurile sunt de o amploare fără precedent, prin numărul aparatelor mobilizate, de la începerea loviturilor franceze în Siria la sfârșitul lunii septembrie. Până acum, erau angajate în general între două și patru avioane de vânătoare.

Loviturile împotriva SI devin astfel mai frecvente pe măsură ce aviația franceză acumulează informații prin zborurile sale de cercetare.

În urma atentatelor, SUA au decis să sporească schimburile de informații cu Franța, permițându-i astfel accesul la informații de primă importanță, rezervate de regulă aliaților celor mai apropiați ai Washingtonului.